Rezolvați pentru x
x=-6
x=\frac{2}{3}\approx 0,666666667
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
a+b=16 ab=3\left(-12\right)=-36
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca 3x^{2}+ax+bx-12. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
-1,36 -2,18 -3,12 -4,9 -6,6
Deoarece ab este negativ, a și b au semne opuse. Deoarece a+b este pozitiv, numărul pozitiv are o valoare absolută mai mare decât valoarea negativă. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse -36.
-1+36=35 -2+18=16 -3+12=9 -4+9=5 -6+6=0
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=-2 b=18
Soluția este perechea care dă suma de 16.
\left(3x^{2}-2x\right)+\left(18x-12\right)
Rescrieți 3x^{2}+16x-12 ca \left(3x^{2}-2x\right)+\left(18x-12\right).
x\left(3x-2\right)+6\left(3x-2\right)
Factor x în primul și 6 în al doilea grup.
\left(3x-2\right)\left(x+6\right)
Scoateți termenul comun 3x-2 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
x=\frac{2}{3} x=-6
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați 3x-2=0 și x+6=0.
3x^{2}+16x-12=0
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
x=\frac{-16±\sqrt{16^{2}-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 3, b cu 16 și c cu -12 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-16±\sqrt{256-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
Ridicați 16 la pătrat.
x=\frac{-16±\sqrt{256-12\left(-12\right)}}{2\times 3}
Înmulțiți -4 cu 3.
x=\frac{-16±\sqrt{256+144}}{2\times 3}
Înmulțiți -12 cu -12.
x=\frac{-16±\sqrt{400}}{2\times 3}
Adunați 256 cu 144.
x=\frac{-16±20}{2\times 3}
Aflați rădăcina pătrată pentru 400.
x=\frac{-16±20}{6}
Înmulțiți 2 cu 3.
x=\frac{4}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-16±20}{6} atunci când ± este plus. Adunați -16 cu 20.
x=\frac{2}{3}
Reduceți fracția \frac{4}{6} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
x=-\frac{36}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-16±20}{6} atunci când ± este minus. Scădeți 20 din -16.
x=-6
Împărțiți -36 la 6.
x=\frac{2}{3} x=-6
Ecuația este rezolvată acum.
3x^{2}+16x-12=0
Ecuațiile de gradul doi ca aceasta pot fi rezolvate prin completarea pătratului. Pentru a completa pătratul, ecuația trebuie mai întâi să fie sub forma x^{2}+bx=c.
3x^{2}+16x-12-\left(-12\right)=-\left(-12\right)
Adunați 12 la ambele părți ale ecuației.
3x^{2}+16x=-\left(-12\right)
Scăderea -12 din el însuși are ca rezultat 0.
3x^{2}+16x=12
Scădeți -12 din 0.
\frac{3x^{2}+16x}{3}=\frac{12}{3}
Se împart ambele părți la 3.
x^{2}+\frac{16}{3}x=\frac{12}{3}
Împărțirea la 3 anulează înmulțirea cu 3.
x^{2}+\frac{16}{3}x=4
Împărțiți 12 la 3.
x^{2}+\frac{16}{3}x+\left(\frac{8}{3}\right)^{2}=4+\left(\frac{8}{3}\right)^{2}
Împărțiți \frac{16}{3}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține \frac{8}{3}. Apoi, adunați pătratul lui \frac{8}{3} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}=4+\frac{64}{9}
Ridicați \frac{8}{3} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}=\frac{100}{9}
Adunați 4 cu \frac{64}{9}.
\left(x+\frac{8}{3}\right)^{2}=\frac{100}{9}
Factor x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{8}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{100}{9}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x+\frac{8}{3}=\frac{10}{3} x+\frac{8}{3}=-\frac{10}{3}
Simplificați.
x=\frac{2}{3} x=-6
Scădeți \frac{8}{3} din ambele părți ale ecuației.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}