Rezolvați pentru x
x = \frac{4}{3} = 1\frac{1}{3} \approx 1,333333333
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
\left(3x\right)^{2}=\left(\sqrt{8+6x}\right)^{2}
Ridicați la pătrat ambele părți ale ecuației.
3^{2}x^{2}=\left(\sqrt{8+6x}\right)^{2}
Extindeți \left(3x\right)^{2}.
9x^{2}=\left(\sqrt{8+6x}\right)^{2}
Calculați 3 la puterea 2 și obțineți 9.
9x^{2}=8+6x
Calculați \sqrt{8+6x} la puterea 2 și obțineți 8+6x.
9x^{2}-8=6x
Scădeți 8 din ambele părți.
9x^{2}-8-6x=0
Scădeți 6x din ambele părți.
9x^{2}-6x-8=0
Rearanjați polinomul pentru a-l pune în formă standard. Plasați termenii în ordine de la cel mai mare la puterea minimă.
a+b=-6 ab=9\left(-8\right)=-72
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca 9x^{2}+ax+bx-8. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
1,-72 2,-36 3,-24 4,-18 6,-12 8,-9
Deoarece ab este negativ, a și b au semne opuse. Deoarece a+b este negativ, numărul negativ are o valoare absolută mai mare decât valoarea pozitivă. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse -72.
1-72=-71 2-36=-34 3-24=-21 4-18=-14 6-12=-6 8-9=-1
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=-12 b=6
Soluția este perechea care dă suma de -6.
\left(9x^{2}-12x\right)+\left(6x-8\right)
Rescrieți 9x^{2}-6x-8 ca \left(9x^{2}-12x\right)+\left(6x-8\right).
3x\left(3x-4\right)+2\left(3x-4\right)
Factor 3x în primul și 2 în al doilea grup.
\left(3x-4\right)\left(3x+2\right)
Scoateți termenul comun 3x-4 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
x=\frac{4}{3} x=-\frac{2}{3}
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați 3x-4=0 și 3x+2=0.
3\times \frac{4}{3}=\sqrt{8+6\times \frac{4}{3}}
Înlocuiți x cu \frac{4}{3} în ecuația 3x=\sqrt{8+6x}.
4=4
Simplificați. Valoarea x=\frac{4}{3} corespunde ecuației.
3\left(-\frac{2}{3}\right)=\sqrt{8+6\left(-\frac{2}{3}\right)}
Înlocuiți x cu -\frac{2}{3} în ecuația 3x=\sqrt{8+6x}.
-2=2
Simplificați. Valoarea x=-\frac{2}{3} nu respectă ecuația, deoarece partea stângă și a semnului din dreapta au semne opuse.
x=\frac{4}{3}
Ecuația 3x=\sqrt{6x+8} are o soluție unică.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}