Rezolvați pentru x
x = \frac{\sqrt{1969} - 35}{6} \approx 1,562235911
x=\frac{-\sqrt{1969}-35}{6}\approx -13,228902577
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
3x^{2}+35x+1=63
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
3x^{2}+35x+1-63=63-63
Scădeți 63 din ambele părți ale ecuației.
3x^{2}+35x+1-63=0
Scăderea 63 din el însuși are ca rezultat 0.
3x^{2}+35x-62=0
Scădeți 63 din 1.
x=\frac{-35±\sqrt{35^{2}-4\times 3\left(-62\right)}}{2\times 3}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 3, b cu 35 și c cu -62 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-35±\sqrt{1225-4\times 3\left(-62\right)}}{2\times 3}
Ridicați 35 la pătrat.
x=\frac{-35±\sqrt{1225-12\left(-62\right)}}{2\times 3}
Înmulțiți -4 cu 3.
x=\frac{-35±\sqrt{1225+744}}{2\times 3}
Înmulțiți -12 cu -62.
x=\frac{-35±\sqrt{1969}}{2\times 3}
Adunați 1225 cu 744.
x=\frac{-35±\sqrt{1969}}{6}
Înmulțiți 2 cu 3.
x=\frac{\sqrt{1969}-35}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-35±\sqrt{1969}}{6} atunci când ± este plus. Adunați -35 cu \sqrt{1969}.
x=\frac{-\sqrt{1969}-35}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-35±\sqrt{1969}}{6} atunci când ± este minus. Scădeți \sqrt{1969} din -35.
x=\frac{\sqrt{1969}-35}{6} x=\frac{-\sqrt{1969}-35}{6}
Ecuația este rezolvată acum.
3x^{2}+35x+1=63
Ecuațiile de gradul doi ca aceasta pot fi rezolvate prin completarea pătratului. Pentru a completa pătratul, ecuația trebuie mai întâi să fie sub forma x^{2}+bx=c.
3x^{2}+35x+1-1=63-1
Scădeți 1 din ambele părți ale ecuației.
3x^{2}+35x=63-1
Scăderea 1 din el însuși are ca rezultat 0.
3x^{2}+35x=62
Scădeți 1 din 63.
\frac{3x^{2}+35x}{3}=\frac{62}{3}
Se împart ambele părți la 3.
x^{2}+\frac{35}{3}x=\frac{62}{3}
Împărțirea la 3 anulează înmulțirea cu 3.
x^{2}+\frac{35}{3}x+\left(\frac{35}{6}\right)^{2}=\frac{62}{3}+\left(\frac{35}{6}\right)^{2}
Împărțiți \frac{35}{3}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține \frac{35}{6}. Apoi, adunați pătratul lui \frac{35}{6} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}+\frac{35}{3}x+\frac{1225}{36}=\frac{62}{3}+\frac{1225}{36}
Ridicați \frac{35}{6} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}+\frac{35}{3}x+\frac{1225}{36}=\frac{1969}{36}
Adunați \frac{62}{3} cu \frac{1225}{36} găsind un numitor comun și adunând numărătorii. Apoi simplificați fracția până devine ireductibilă, dacă este posibil.
\left(x+\frac{35}{6}\right)^{2}=\frac{1969}{36}
Factor x^{2}+\frac{35}{3}x+\frac{1225}{36}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{35}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1969}{36}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x+\frac{35}{6}=\frac{\sqrt{1969}}{6} x+\frac{35}{6}=-\frac{\sqrt{1969}}{6}
Simplificați.
x=\frac{\sqrt{1969}-35}{6} x=\frac{-\sqrt{1969}-35}{6}
Scădeți \frac{35}{6} din ambele părți ale ecuației.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}