Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

2x-5=\sqrt{4x}
Scădeți 5 din ambele părți ale ecuației.
\left(2x-5\right)^{2}=\left(\sqrt{4x}\right)^{2}
Ridicați la pătrat ambele părți ale ecuației.
4x^{2}-20x+25=\left(\sqrt{4x}\right)^{2}
Utilizați binomul lui Newton \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} pentru a extinde \left(2x-5\right)^{2}.
4x^{2}-20x+25=4x
Calculați \sqrt{4x} la puterea 2 și obțineți 4x.
4x^{2}-20x+25-4x=0
Scădeți 4x din ambele părți.
4x^{2}-24x+25=0
Combinați -20x cu -4x pentru a obține -24x.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{\left(-24\right)^{2}-4\times 4\times 25}}{2\times 4}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 4, b cu -24 și c cu 25 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{576-4\times 4\times 25}}{2\times 4}
Ridicați -24 la pătrat.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{576-16\times 25}}{2\times 4}
Înmulțiți -4 cu 4.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{576-400}}{2\times 4}
Înmulțiți -16 cu 25.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{176}}{2\times 4}
Adunați 576 cu -400.
x=\frac{-\left(-24\right)±4\sqrt{11}}{2\times 4}
Aflați rădăcina pătrată pentru 176.
x=\frac{24±4\sqrt{11}}{2\times 4}
Opusul lui -24 este 24.
x=\frac{24±4\sqrt{11}}{8}
Înmulțiți 2 cu 4.
x=\frac{4\sqrt{11}+24}{8}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{24±4\sqrt{11}}{8} atunci când ± este plus. Adunați 24 cu 4\sqrt{11}.
x=\frac{\sqrt{11}}{2}+3
Împărțiți 24+4\sqrt{11} la 8.
x=\frac{24-4\sqrt{11}}{8}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{24±4\sqrt{11}}{8} atunci când ± este minus. Scădeți 4\sqrt{11} din 24.
x=-\frac{\sqrt{11}}{2}+3
Împărțiți 24-4\sqrt{11} la 8.
x=\frac{\sqrt{11}}{2}+3 x=-\frac{\sqrt{11}}{2}+3
Ecuația este rezolvată acum.
2\left(\frac{\sqrt{11}}{2}+3\right)=5+\sqrt{4\left(\frac{\sqrt{11}}{2}+3\right)}
Înlocuiți x cu \frac{\sqrt{11}}{2}+3 în ecuația 2x=5+\sqrt{4x}.
11^{\frac{1}{2}}+6=6+11^{\frac{1}{2}}
Simplificați. Valoarea x=\frac{\sqrt{11}}{2}+3 corespunde ecuației.
2\left(-\frac{\sqrt{11}}{2}+3\right)=5+\sqrt{4\left(-\frac{\sqrt{11}}{2}+3\right)}
Înlocuiți x cu -\frac{\sqrt{11}}{2}+3 în ecuația 2x=5+\sqrt{4x}.
-11^{\frac{1}{2}}+6=4+11^{\frac{1}{2}}
Simplificați. Valoarea x=-\frac{\sqrt{11}}{2}+3 nu respectă ecuația.
x=\frac{\sqrt{11}}{2}+3
Ecuația 2x-5=\sqrt{4x} are o soluție unică.