Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

2x^{2}-2x-342=0
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\times 2\left(-342\right)}}{2\times 2}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 2, b cu -2 și c cu -342 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\times 2\left(-342\right)}}{2\times 2}
Ridicați -2 la pătrat.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-8\left(-342\right)}}{2\times 2}
Înmulțiți -4 cu 2.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+2736}}{2\times 2}
Înmulțiți -8 cu -342.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{2740}}{2\times 2}
Adunați 4 cu 2736.
x=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{685}}{2\times 2}
Aflați rădăcina pătrată pentru 2740.
x=\frac{2±2\sqrt{685}}{2\times 2}
Opusul lui -2 este 2.
x=\frac{2±2\sqrt{685}}{4}
Înmulțiți 2 cu 2.
x=\frac{2\sqrt{685}+2}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{2±2\sqrt{685}}{4} atunci când ± este plus. Adunați 2 cu 2\sqrt{685}.
x=\frac{\sqrt{685}+1}{2}
Împărțiți 2+2\sqrt{685} la 4.
x=\frac{2-2\sqrt{685}}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{2±2\sqrt{685}}{4} atunci când ± este minus. Scădeți 2\sqrt{685} din 2.
x=\frac{1-\sqrt{685}}{2}
Împărțiți 2-2\sqrt{685} la 4.
x=\frac{\sqrt{685}+1}{2} x=\frac{1-\sqrt{685}}{2}
Ecuația este rezolvată acum.
2x^{2}-2x-342=0
Ecuațiile de gradul doi ca aceasta pot fi rezolvate prin completarea pătratului. Pentru a completa pătratul, ecuația trebuie mai întâi să fie sub forma x^{2}+bx=c.
2x^{2}-2x-342-\left(-342\right)=-\left(-342\right)
Adunați 342 la ambele părți ale ecuației.
2x^{2}-2x=-\left(-342\right)
Scăderea -342 din el însuși are ca rezultat 0.
2x^{2}-2x=342
Scădeți -342 din 0.
\frac{2x^{2}-2x}{2}=\frac{342}{2}
Se împart ambele părți la 2.
x^{2}+\left(-\frac{2}{2}\right)x=\frac{342}{2}
Împărțirea la 2 anulează înmulțirea cu 2.
x^{2}-x=\frac{342}{2}
Împărțiți -2 la 2.
x^{2}-x=171
Împărțiți 342 la 2.
x^{2}-x+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}=171+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}
Împărțiți -1, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține -\frac{1}{2}. Apoi, adunați pătratul lui -\frac{1}{2} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=171+\frac{1}{4}
Ridicați -\frac{1}{2} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=\frac{685}{4}
Adunați 171 cu \frac{1}{4}.
\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{685}{4}
Factor x^{2}-x+\frac{1}{4}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{685}{4}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x-\frac{1}{2}=\frac{\sqrt{685}}{2} x-\frac{1}{2}=-\frac{\sqrt{685}}{2}
Simplificați.
x=\frac{\sqrt{685}+1}{2} x=\frac{1-\sqrt{685}}{2}
Adunați \frac{1}{2} la ambele părți ale ecuației.