Rezolvați pentru x
x = \frac{3}{2} = 1\frac{1}{2} = 1,5
x=8
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
2x^{2}-19x=-24
Scădeți 19x din ambele părți.
2x^{2}-19x+24=0
Adăugați 24 la ambele părți.
a+b=-19 ab=2\times 24=48
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca 2x^{2}+ax+bx+24. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
-1,-48 -2,-24 -3,-16 -4,-12 -6,-8
Deoarece ab este pozitiv, a și b au același semn. Deoarece a+b este negativ, a și b sunt negative. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse 48.
-1-48=-49 -2-24=-26 -3-16=-19 -4-12=-16 -6-8=-14
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=-16 b=-3
Soluția este perechea care dă suma de -19.
\left(2x^{2}-16x\right)+\left(-3x+24\right)
Rescrieți 2x^{2}-19x+24 ca \left(2x^{2}-16x\right)+\left(-3x+24\right).
2x\left(x-8\right)-3\left(x-8\right)
Factor 2x în primul și -3 în al doilea grup.
\left(x-8\right)\left(2x-3\right)
Scoateți termenul comun x-8 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
x=8 x=\frac{3}{2}
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați x-8=0 și 2x-3=0.
2x^{2}-19x=-24
Scădeți 19x din ambele părți.
2x^{2}-19x+24=0
Adăugați 24 la ambele părți.
x=\frac{-\left(-19\right)±\sqrt{\left(-19\right)^{2}-4\times 2\times 24}}{2\times 2}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 2, b cu -19 și c cu 24 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-19\right)±\sqrt{361-4\times 2\times 24}}{2\times 2}
Ridicați -19 la pătrat.
x=\frac{-\left(-19\right)±\sqrt{361-8\times 24}}{2\times 2}
Înmulțiți -4 cu 2.
x=\frac{-\left(-19\right)±\sqrt{361-192}}{2\times 2}
Înmulțiți -8 cu 24.
x=\frac{-\left(-19\right)±\sqrt{169}}{2\times 2}
Adunați 361 cu -192.
x=\frac{-\left(-19\right)±13}{2\times 2}
Aflați rădăcina pătrată pentru 169.
x=\frac{19±13}{2\times 2}
Opusul lui -19 este 19.
x=\frac{19±13}{4}
Înmulțiți 2 cu 2.
x=\frac{32}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{19±13}{4} atunci când ± este plus. Adunați 19 cu 13.
x=8
Împărțiți 32 la 4.
x=\frac{6}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{19±13}{4} atunci când ± este minus. Scădeți 13 din 19.
x=\frac{3}{2}
Reduceți fracția \frac{6}{4} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
x=8 x=\frac{3}{2}
Ecuația este rezolvată acum.
2x^{2}-19x=-24
Scădeți 19x din ambele părți.
\frac{2x^{2}-19x}{2}=-\frac{24}{2}
Se împart ambele părți la 2.
x^{2}-\frac{19}{2}x=-\frac{24}{2}
Împărțirea la 2 anulează înmulțirea cu 2.
x^{2}-\frac{19}{2}x=-12
Împărțiți -24 la 2.
x^{2}-\frac{19}{2}x+\left(-\frac{19}{4}\right)^{2}=-12+\left(-\frac{19}{4}\right)^{2}
Împărțiți -\frac{19}{2}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține -\frac{19}{4}. Apoi, adunați pătratul lui -\frac{19}{4} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}-\frac{19}{2}x+\frac{361}{16}=-12+\frac{361}{16}
Ridicați -\frac{19}{4} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}-\frac{19}{2}x+\frac{361}{16}=\frac{169}{16}
Adunați -12 cu \frac{361}{16}.
\left(x-\frac{19}{4}\right)^{2}=\frac{169}{16}
Factor x^{2}-\frac{19}{2}x+\frac{361}{16}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{19}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{169}{16}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x-\frac{19}{4}=\frac{13}{4} x-\frac{19}{4}=-\frac{13}{4}
Simplificați.
x=8 x=\frac{3}{2}
Adunați \frac{19}{4} la ambele părți ale ecuației.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}