Rezolvați pentru a
a=\frac{1}{4}=0,25
a=-1
Partajați
Copiat în clipboard
a+b=-3 ab=-4=-4
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca -4a^{2}+aa+ba+1. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
1,-4 2,-2
Deoarece ab este negativ, a și b au semne opuse. Deoarece a+b este negativ, numărul negativ are o valoare absolută mai mare decât valoarea pozitivă. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse -4.
1-4=-3 2-2=0
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=1 b=-4
Soluția este perechea care dă suma de -3.
\left(-4a^{2}+a\right)+\left(-4a+1\right)
Rescrieți -4a^{2}-3a+1 ca \left(-4a^{2}+a\right)+\left(-4a+1\right).
-a\left(4a-1\right)-\left(4a-1\right)
Factor -a în primul și -1 în al doilea grup.
\left(4a-1\right)\left(-a-1\right)
Scoateți termenul comun 4a-1 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
a=\frac{1}{4} a=-1
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați 4a-1=0 și -a-1=0.
-4a^{2}-3a+1=0
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-4\right)}}{2\left(-4\right)}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu -4, b cu -3 și c cu 1 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-4\right)}}{2\left(-4\right)}
Ridicați -3 la pătrat.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+16}}{2\left(-4\right)}
Înmulțiți -4 cu -4.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{25}}{2\left(-4\right)}
Adunați 9 cu 16.
a=\frac{-\left(-3\right)±5}{2\left(-4\right)}
Aflați rădăcina pătrată pentru 25.
a=\frac{3±5}{2\left(-4\right)}
Opusul lui -3 este 3.
a=\frac{3±5}{-8}
Înmulțiți 2 cu -4.
a=\frac{8}{-8}
Acum rezolvați ecuația a=\frac{3±5}{-8} atunci când ± este plus. Adunați 3 cu 5.
a=-1
Împărțiți 8 la -8.
a=-\frac{2}{-8}
Acum rezolvați ecuația a=\frac{3±5}{-8} atunci când ± este minus. Scădeți 5 din 3.
a=\frac{1}{4}
Reduceți fracția \frac{-2}{-8} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
a=-1 a=\frac{1}{4}
Ecuația este rezolvată acum.
-4a^{2}-3a+1=0
Ecuațiile de gradul doi ca aceasta pot fi rezolvate prin completarea pătratului. Pentru a completa pătratul, ecuația trebuie mai întâi să fie sub forma x^{2}+bx=c.
-4a^{2}-3a+1-1=-1
Scădeți 1 din ambele părți ale ecuației.
-4a^{2}-3a=-1
Scăderea 1 din el însuși are ca rezultat 0.
\frac{-4a^{2}-3a}{-4}=-\frac{1}{-4}
Se împart ambele părți la -4.
a^{2}+\left(-\frac{3}{-4}\right)a=-\frac{1}{-4}
Împărțirea la -4 anulează înmulțirea cu -4.
a^{2}+\frac{3}{4}a=-\frac{1}{-4}
Împărțiți -3 la -4.
a^{2}+\frac{3}{4}a=\frac{1}{4}
Împărțiți -1 la -4.
a^{2}+\frac{3}{4}a+\left(\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{1}{4}+\left(\frac{3}{8}\right)^{2}
Împărțiți \frac{3}{4}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține \frac{3}{8}. Apoi, adunați pătratul lui \frac{3}{8} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
a^{2}+\frac{3}{4}a+\frac{9}{64}=\frac{1}{4}+\frac{9}{64}
Ridicați \frac{3}{8} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
a^{2}+\frac{3}{4}a+\frac{9}{64}=\frac{25}{64}
Adunați \frac{1}{4} cu \frac{9}{64} găsind un numitor comun și adunând numărătorii. Apoi simplificați fracția până devine ireductibilă, dacă este posibil.
\left(a+\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{25}{64}
Factor a^{2}+\frac{3}{4}a+\frac{9}{64}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(a+\frac{3}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{64}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
a+\frac{3}{8}=\frac{5}{8} a+\frac{3}{8}=-\frac{5}{8}
Simplificați.
a=\frac{1}{4} a=-1
Scădeți \frac{3}{8} din ambele părți ale ecuației.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}