Rezolvați pentru x
x=\frac{3y-29}{4}
Rezolvați pentru y
y=\frac{4x+29}{3}
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
xy+x+5y+5=\left(x+8\right)\left(y-3\right)
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x+5 cu y+1.
xy+x+5y+5=xy-3x+8y-24
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x+8 cu y-3.
xy+x+5y+5-xy=-3x+8y-24
Scădeți xy din ambele părți.
x+5y+5=-3x+8y-24
Combinați xy cu -xy pentru a obține 0.
x+5y+5+3x=8y-24
Adăugați 3x la ambele părți.
4x+5y+5=8y-24
Combinați x cu 3x pentru a obține 4x.
4x+5=8y-24-5y
Scădeți 5y din ambele părți.
4x+5=3y-24
Combinați 8y cu -5y pentru a obține 3y.
4x=3y-24-5
Scădeți 5 din ambele părți.
4x=3y-29
Scădeți 5 din -24 pentru a obține -29.
\frac{4x}{4}=\frac{3y-29}{4}
Se împart ambele părți la 4.
x=\frac{3y-29}{4}
Împărțirea la 4 anulează înmulțirea cu 4.
xy+x+5y+5=\left(x+8\right)\left(y-3\right)
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x+5 cu y+1.
xy+x+5y+5=xy-3x+8y-24
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x+8 cu y-3.
xy+x+5y+5-xy=-3x+8y-24
Scădeți xy din ambele părți.
x+5y+5=-3x+8y-24
Combinați xy cu -xy pentru a obține 0.
x+5y+5-8y=-3x-24
Scădeți 8y din ambele părți.
x-3y+5=-3x-24
Combinați 5y cu -8y pentru a obține -3y.
-3y+5=-3x-24-x
Scădeți x din ambele părți.
-3y+5=-4x-24
Combinați -3x cu -x pentru a obține -4x.
-3y=-4x-24-5
Scădeți 5 din ambele părți.
-3y=-4x-29
Scădeți 5 din -24 pentru a obține -29.
\frac{-3y}{-3}=\frac{-4x-29}{-3}
Se împart ambele părți la -3.
y=\frac{-4x-29}{-3}
Împărțirea la -3 anulează înmulțirea cu -3.
y=\frac{4x+29}{3}
Împărțiți -4x-29 la -3.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}