Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Utilizați binomul lui Newton \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} pentru a extinde \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Să luăm \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Înmulțirea poate fi transformată în diferența pătratelor, folosind regula: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Ridicați 8 la pătrat.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Extindeți \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Calculați 3 la puterea 2 și obțineți 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Combinați x^{2} cu 9x^{2} pentru a obține 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Scădeți 64 din 9 pentru a obține -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Adunați -55 și 1 pentru a obține -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x cu x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți 3 cu x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Scădeți 3x^{2} din ambele părți.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Combinați 10x^{2} cu -3x^{2} pentru a obține 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Scădeți 9x din ambele părți.
7x^{2}-3x-54=18
Combinați 6x cu -9x pentru a obține -3x.
7x^{2}-3x-54-18=0
Scădeți 18 din ambele părți.
7x^{2}-3x-72=0
Scădeți 18 din -54 pentru a obține -72.
a+b=-3 ab=7\left(-72\right)=-504
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca 7x^{2}+ax+bx-72. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
1,-504 2,-252 3,-168 4,-126 6,-84 7,-72 8,-63 9,-56 12,-42 14,-36 18,-28 21,-24
Deoarece ab este negativ, a și b au semne opuse. Deoarece a+b este negativ, numărul negativ are o valoare absolută mai mare decât valoarea pozitivă. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse -504.
1-504=-503 2-252=-250 3-168=-165 4-126=-122 6-84=-78 7-72=-65 8-63=-55 9-56=-47 12-42=-30 14-36=-22 18-28=-10 21-24=-3
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=-24 b=21
Soluția este perechea care dă suma de -3.
\left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right)
Rescrieți 7x^{2}-3x-72 ca \left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right).
x\left(7x-24\right)+3\left(7x-24\right)
Factor x în primul și 3 în al doilea grup.
\left(7x-24\right)\left(x+3\right)
Scoateți termenul comun 7x-24 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
x=\frac{24}{7} x=-3
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați 7x-24=0 și x+3=0.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Utilizați binomul lui Newton \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} pentru a extinde \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Să luăm \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Înmulțirea poate fi transformată în diferența pătratelor, folosind regula: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Ridicați 8 la pătrat.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Extindeți \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Calculați 3 la puterea 2 și obțineți 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Combinați x^{2} cu 9x^{2} pentru a obține 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Scădeți 64 din 9 pentru a obține -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Adunați -55 și 1 pentru a obține -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x cu x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți 3 cu x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Scădeți 3x^{2} din ambele părți.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Combinați 10x^{2} cu -3x^{2} pentru a obține 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Scădeți 9x din ambele părți.
7x^{2}-3x-54=18
Combinați 6x cu -9x pentru a obține -3x.
7x^{2}-3x-54-18=0
Scădeți 18 din ambele părți.
7x^{2}-3x-72=0
Scădeți 18 din -54 pentru a obține -72.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 7, b cu -3 și c cu -72 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Ridicați -3 la pătrat.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-28\left(-72\right)}}{2\times 7}
Înmulțiți -4 cu 7.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+2016}}{2\times 7}
Înmulțiți -28 cu -72.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{2025}}{2\times 7}
Adunați 9 cu 2016.
x=\frac{-\left(-3\right)±45}{2\times 7}
Aflați rădăcina pătrată pentru 2025.
x=\frac{3±45}{2\times 7}
Opusul lui -3 este 3.
x=\frac{3±45}{14}
Înmulțiți 2 cu 7.
x=\frac{48}{14}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{3±45}{14} atunci când ± este plus. Adunați 3 cu 45.
x=\frac{24}{7}
Reduceți fracția \frac{48}{14} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
x=-\frac{42}{14}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{3±45}{14} atunci când ± este minus. Scădeți 45 din 3.
x=-3
Împărțiți -42 la 14.
x=\frac{24}{7} x=-3
Ecuația este rezolvată acum.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Utilizați binomul lui Newton \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} pentru a extinde \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Să luăm \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Înmulțirea poate fi transformată în diferența pătratelor, folosind regula: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Ridicați 8 la pătrat.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Extindeți \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Calculați 3 la puterea 2 și obțineți 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Combinați x^{2} cu 9x^{2} pentru a obține 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Scădeți 64 din 9 pentru a obține -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Adunați -55 și 1 pentru a obține -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x cu x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți 3 cu x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Scădeți 3x^{2} din ambele părți.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Combinați 10x^{2} cu -3x^{2} pentru a obține 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Scădeți 9x din ambele părți.
7x^{2}-3x-54=18
Combinați 6x cu -9x pentru a obține -3x.
7x^{2}-3x=18+54
Adăugați 54 la ambele părți.
7x^{2}-3x=72
Adunați 18 și 54 pentru a obține 72.
\frac{7x^{2}-3x}{7}=\frac{72}{7}
Se împart ambele părți la 7.
x^{2}-\frac{3}{7}x=\frac{72}{7}
Împărțirea la 7 anulează înmulțirea cu 7.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{72}{7}+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}
Împărțiți -\frac{3}{7}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține -\frac{3}{14}. Apoi, adunați pătratul lui -\frac{3}{14} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{72}{7}+\frac{9}{196}
Ridicați -\frac{3}{14} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{2025}{196}
Adunați \frac{72}{7} cu \frac{9}{196} găsind un numitor comun și adunând numărătorii. Apoi simplificați fracția până devine ireductibilă, dacă este posibil.
\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{2025}{196}
Factor x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2025}{196}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x-\frac{3}{14}=\frac{45}{14} x-\frac{3}{14}=-\frac{45}{14}
Simplificați.
x=\frac{24}{7} x=-3
Adunați \frac{3}{14} la ambele părți ale ecuației.