Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x
Tick mark Image
Grafic

Partajați

\frac{x^{2}}{3}=\frac{6}{2}
Se împart ambele părți la 2.
\frac{x^{2}}{3}=3
Împărțiți 6 la 2 pentru a obține 3.
x^{2}=3\times 3
Se înmulțesc ambele părți cu 3.
x^{2}=9
Înmulțiți 3 cu 3 pentru a obține 9.
x^{2}-9=0
Scădeți 9 din ambele părți.
\left(x-3\right)\left(x+3\right)=0
Să luăm x^{2}-9. Rescrieți x^{2}-9 ca x^{2}-3^{2}. Diferența de pătrate poate fi descompusă în factori utilizând regula: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=3 x=-3
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați x-3=0 și x+3=0.
\frac{x^{2}}{3}=\frac{6}{2}
Se împart ambele părți la 2.
\frac{x^{2}}{3}=3
Împărțiți 6 la 2 pentru a obține 3.
x^{2}=3\times 3
Se înmulțesc ambele părți cu 3.
x^{2}=9
Înmulțiți 3 cu 3 pentru a obține 9.
x=3 x=-3
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
\frac{x^{2}}{3}=\frac{6}{2}
Se împart ambele părți la 2.
\frac{x^{2}}{3}=3
Împărțiți 6 la 2 pentru a obține 3.
x^{2}=3\times 3
Se înmulțesc ambele părți cu 3.
x^{2}=9
Înmulțiți 3 cu 3 pentru a obține 9.
x^{2}-9=0
Scădeți 9 din ambele părți.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-9\right)}}{2}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 1, b cu 0 și c cu -9 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-9\right)}}{2}
Ridicați 0 la pătrat.
x=\frac{0±\sqrt{36}}{2}
Înmulțiți -4 cu -9.
x=\frac{0±6}{2}
Aflați rădăcina pătrată pentru 36.
x=3
Acum rezolvați ecuația x=\frac{0±6}{2} atunci când ± este plus. Împărțiți 6 la 2.
x=-3
Acum rezolvați ecuația x=\frac{0±6}{2} atunci când ± este minus. Împărțiți -6 la 2.
x=3 x=-3
Ecuația este rezolvată acum.