Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x, y
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

x+2y=7,3x-2y=-3
Pentru a rezolva o pereche de ecuații utilizând substituirea, rezolvați mai întâi una dintre ecuații, pentru una dintre variabile. Apoi înlocuiți rezultatul pentru acea variabilă în cealaltă ecuație.
x+2y=7
Alegeți una dintre ecuații și rezolvați-o pentru x, prin izolarea lui x pe partea din stânga semnului egal.
x=-2y+7
Scădeți 2y din ambele părți ale ecuației.
3\left(-2y+7\right)-2y=-3
Înlocuiți x cu -2y+7 în cealaltă ecuație, 3x-2y=-3.
-6y+21-2y=-3
Înmulțiți 3 cu -2y+7.
-8y+21=-3
Adunați -6y cu -2y.
-8y=-24
Scădeți 21 din ambele părți ale ecuației.
y=3
Se împart ambele părți la -8.
x=-2\times 3+7
Înlocuiți y cu 3 în x=-2y+7. Deoarece ecuația rezultată conține doar o variabilă, x se poate rezolva direct.
x=-6+7
Înmulțiți -2 cu 3.
x=1
Adunați 7 cu -6.
x=1,y=3
Sistemul este rezolvat acum.
x+2y=7,3x-2y=-3
Puneți ecuațiile în formă standard, apoi utilizați matrici pentru a rezolva sistemul de ecuații.
\left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}7\\-3\end{matrix}\right)
Scrieți ecuațiile în forma matriceală.
inverse(\left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\-3\end{matrix}\right)
Înmulțiți la stânga ecuația cu matricea inversă a \left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\-3\end{matrix}\right)
Produsul dintre o matrice și inversa ei este matricea de identitate.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&2\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7\\-3\end{matrix}\right)
Înmulțiți matricele din partea din stânga semnului egal.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{-2-2\times 3}&-\frac{2}{-2-2\times 3}\\-\frac{3}{-2-2\times 3}&\frac{1}{-2-2\times 3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}7\\-3\end{matrix}\right)
Pentru matricea 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matricea inversă este \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), așadar ecuația poate fi rescrisă ca o problemă de înmulțire a matricelor.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4}&\frac{1}{4}\\\frac{3}{8}&-\frac{1}{8}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}7\\-3\end{matrix}\right)
Faceți calculele.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4}\times 7+\frac{1}{4}\left(-3\right)\\\frac{3}{8}\times 7-\frac{1}{8}\left(-3\right)\end{matrix}\right)
Înmulțiți matricele.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\3\end{matrix}\right)
Faceți calculele.
x=1,y=3
Extrageți elementele x și y ale matricei.
x+2y=7,3x-2y=-3
Pentru a rezolva prin eliminare, coeficienții uneia dintre variabile trebuie să fie identici în ambele ecuații, astfel încât variabila se va reduce prin eliminare atunci când o ecuație se scade din cealaltă.
3x+3\times 2y=3\times 7,3x-2y=-3
Pentru a egala x și 3x, înmulțiți toți termenii de pe fiecare parte a primei ecuații cu 3 și toți termenii de pe fiecare parte a celei de a doua ecuații cu 1.
3x+6y=21,3x-2y=-3
Simplificați.
3x-3x+6y+2y=21+3
Scădeți pe 3x-2y=-3 din 3x+6y=21 scăzând termenii asemenea de pe fiecare parte a semnului egal.
6y+2y=21+3
Adunați 3x cu -3x. Termenii 3x și -3x se anulează, lăsând o ecuație cu o singură variabilă care poate fi rezolvată.
8y=21+3
Adunați 6y cu 2y.
8y=24
Adunați 21 cu 3.
y=3
Se împart ambele părți la 8.
3x-2\times 3=-3
Înlocuiți y cu 3 în 3x-2y=-3. Deoarece ecuația rezultată conține doar o variabilă, x se poate rezolva direct.
3x-6=-3
Înmulțiți -2 cu 3.
3x=3
Adunați 6 la ambele părți ale ecuației.
x=1
Se împart ambele părți la 3.
x=1,y=3
Sistemul este rezolvat acum.