Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

\left(x+2\right)\times 3x=5
Variabila x nu poate fi egală cu niciuna dintre valorile -2,3, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu \left(x-3\right)\left(x+2\right), cel mai mic multiplu comun al x-3,x^{2}-x-6.
\left(3x+6\right)x=5
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x+2 cu 3.
3x^{2}+6x=5
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți 3x+6 cu x.
3x^{2}+6x-5=0
Scădeți 5 din ambele părți.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 3\left(-5\right)}}{2\times 3}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 3, b cu 6 și c cu -5 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 3\left(-5\right)}}{2\times 3}
Ridicați 6 la pătrat.
x=\frac{-6±\sqrt{36-12\left(-5\right)}}{2\times 3}
Înmulțiți -4 cu 3.
x=\frac{-6±\sqrt{36+60}}{2\times 3}
Înmulțiți -12 cu -5.
x=\frac{-6±\sqrt{96}}{2\times 3}
Adunați 36 cu 60.
x=\frac{-6±4\sqrt{6}}{2\times 3}
Aflați rădăcina pătrată pentru 96.
x=\frac{-6±4\sqrt{6}}{6}
Înmulțiți 2 cu 3.
x=\frac{4\sqrt{6}-6}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-6±4\sqrt{6}}{6} atunci când ± este plus. Adunați -6 cu 4\sqrt{6}.
x=\frac{2\sqrt{6}}{3}-1
Împărțiți -6+4\sqrt{6} la 6.
x=\frac{-4\sqrt{6}-6}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-6±4\sqrt{6}}{6} atunci când ± este minus. Scădeți 4\sqrt{6} din -6.
x=-\frac{2\sqrt{6}}{3}-1
Împărțiți -6-4\sqrt{6} la 6.
x=\frac{2\sqrt{6}}{3}-1 x=-\frac{2\sqrt{6}}{3}-1
Ecuația este rezolvată acum.
\left(x+2\right)\times 3x=5
Variabila x nu poate fi egală cu niciuna dintre valorile -2,3, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu \left(x-3\right)\left(x+2\right), cel mai mic multiplu comun al x-3,x^{2}-x-6.
\left(3x+6\right)x=5
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x+2 cu 3.
3x^{2}+6x=5
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți 3x+6 cu x.
\frac{3x^{2}+6x}{3}=\frac{5}{3}
Se împart ambele părți la 3.
x^{2}+\frac{6}{3}x=\frac{5}{3}
Împărțirea la 3 anulează înmulțirea cu 3.
x^{2}+2x=\frac{5}{3}
Împărțiți 6 la 3.
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{5}{3}+1^{2}
Împărțiți 2, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține 1. Apoi, adunați pătratul lui 1 la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}+2x+1=\frac{5}{3}+1
Ridicați 1 la pătrat.
x^{2}+2x+1=\frac{8}{3}
Adunați \frac{5}{3} cu 1.
\left(x+1\right)^{2}=\frac{8}{3}
Factor x^{2}+2x+1. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{8}{3}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x+1=\frac{2\sqrt{6}}{3} x+1=-\frac{2\sqrt{6}}{3}
Simplificați.
x=\frac{2\sqrt{6}}{3}-1 x=-\frac{2\sqrt{6}}{3}-1
Scădeți 1 din ambele părți ale ecuației.