Vyřešte pro: y
y=-\frac{4-x}{x-3}
x\neq 3
Vyřešte pro: x
x=-\frac{4-3y}{y-1}
y\neq 1
Graf
Sdílet
Zkopírováno do schránky
x\left(y-1\right)=-1+\left(y-1\right)\times 3
Proměnná y se nemůže rovnat hodnotě 1, protože není definováno dělení nulou. Vynásobte obě strany rovnice hodnotou y-1.
xy-x=-1+\left(y-1\right)\times 3
S využitím distributivnosti vynásobte číslo x číslem y-1.
xy-x=-1+3y-3
S využitím distributivnosti vynásobte číslo y-1 číslem 3.
xy-x=-4+3y
Odečtěte 3 od -1 a dostanete -4.
xy-x-3y=-4
Odečtěte 3y od obou stran.
xy-3y=-4+x
Přidat x na obě strany.
\left(x-3\right)y=-4+x
Slučte všechny členy obsahující y.
\left(x-3\right)y=x-4
Rovnice je ve standardním tvaru.
\frac{\left(x-3\right)y}{x-3}=\frac{x-4}{x-3}
Vydělte obě strany hodnotou x-3.
y=\frac{x-4}{x-3}
Dělení číslem x-3 ruší násobení číslem x-3.
y=\frac{x-4}{x-3}\text{, }y\neq 1
Proměnná y se nemůže rovnat 1.
Příklady
Kvadratická rovnice
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineární rovnice
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Soustava rovnic
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivace
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrace
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}