Přejít k hlavnímu obsahu
Rozložit
Tick mark Image
Vyhodnotit
Tick mark Image
Graf

Podobné úlohy z vyhledávání na webu

Sdílet

3\left(2x^{2}+3x\right)
Vytkněte 3 před závorku.
x\left(2x+3\right)
Zvažte 2x^{2}+3x. Vytkněte x před závorku.
3x\left(2x+3\right)
Přepište celý rozložený výraz.
6x^{2}+9x=0
Kvadratický mnohočlen můžete rozložit pomocí transformace ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), kde x_{1} a x_{2} jsou řešení kvadratické rovnice ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-9±\sqrt{9^{2}}}{2\times 6}
Všechny rovnice ve tvaru ax^{2}+bx+c=0 je možné vyřešit jako kvadratickou rovnici: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Výsledkem kvadratické rovnice jsou dvě řešení, jedno pro součet a druhé pro rozdíl ±.
x=\frac{-9±9}{2\times 6}
Vypočítejte druhou odmocninu čísla 9^{2}.
x=\frac{-9±9}{12}
Vynásobte číslo 2 číslem 6.
x=\frac{0}{12}
Teď vyřešte rovnici x=\frac{-9±9}{12}, když ± je plus. Přidejte uživatele -9 do skupiny 9.
x=0
Vydělte číslo 0 číslem 12.
x=-\frac{18}{12}
Teď vyřešte rovnici x=\frac{-9±9}{12}, když ± je minus. Odečtěte číslo 9 od čísla -9.
x=-\frac{3}{2}
Vykraťte zlomek \frac{-18}{12} na základní tvar vytknutím a vykrácením hodnoty 6.
6x^{2}+9x=6x\left(x-\left(-\frac{3}{2}\right)\right)
Rozložte původní výraz pomocí transformace ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Nahraďte 0 za x_{1} a -\frac{3}{2} za x_{2}.
6x^{2}+9x=6x\left(x+\frac{3}{2}\right)
Zjednodušte všechny výrazy ve tvaru p-\left(-q\right) na p+q.
6x^{2}+9x=6x\times \frac{2x+3}{2}
Připočítejte \frac{3}{2} ke x zjištěním společného jmenovatele a sečtením čitatelů. Pak vykraťte zlomek na jeho základní tvar, pokud je to možné.
6x^{2}+9x=3x\left(2x+3\right)
Vykraťte 2, tj. největším společným dělitelem pro 6 a 2.