Vyřešte pro: x
x = \frac{7}{5} = 1\frac{2}{5} = 1,4
x = -\frac{7}{5} = -1\frac{2}{5} = -1,4
Graf
Sdílet
Zkopírováno do schránky
x^{2}=\frac{49}{25}
Vydělte obě strany hodnotou 25.
x^{2}-\frac{49}{25}=0
Odečtěte \frac{49}{25} od obou stran.
25x^{2}-49=0
Vynásobte obě strany hodnotou 25.
\left(5x-7\right)\left(5x+7\right)=0
Zvažte 25x^{2}-49. Zapište 25x^{2}-49 jako: \left(5x\right)^{2}-7^{2}. Rozdíl druhých mocnin lze rozložit pomocí pravidla: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=\frac{7}{5} x=-\frac{7}{5}
Chcete-li najít řešení rovnic, vyřešte 5x-7=0 a 5x+7=0.
x^{2}=\frac{49}{25}
Vydělte obě strany hodnotou 25.
x=\frac{7}{5} x=-\frac{7}{5}
Vypočítejte druhou odmocninu obou stran rovnice.
x^{2}=\frac{49}{25}
Vydělte obě strany hodnotou 25.
x^{2}-\frac{49}{25}=0
Odečtěte \frac{49}{25} od obou stran.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-\frac{49}{25}\right)}}{2}
Tato rovnice má standardní tvar: ax^{2}+bx+c=0. Do kvadratického vzorce, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, dosaďte 1 za a, 0 za b a -\frac{49}{25} za c.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-\frac{49}{25}\right)}}{2}
Umocněte číslo 0 na druhou.
x=\frac{0±\sqrt{\frac{196}{25}}}{2}
Vynásobte číslo -4 číslem -\frac{49}{25}.
x=\frac{0±\frac{14}{5}}{2}
Vypočítejte druhou odmocninu čísla \frac{196}{25}.
x=\frac{7}{5}
Teď vyřešte rovnici x=\frac{0±\frac{14}{5}}{2}, když ± je plus.
x=-\frac{7}{5}
Teď vyřešte rovnici x=\frac{0±\frac{14}{5}}{2}, když ± je minus.
x=\frac{7}{5} x=-\frac{7}{5}
Rovnice je teď vyřešená.
Příklady
Kvadratická rovnice
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineární rovnice
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Soustava rovnic
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivace
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrace
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}