Vyřešte pro: x
x = \frac{37}{4} = 9\frac{1}{4} = 9,25
Graf
Sdílet
Zkopírováno do schránky
\sqrt{x+3}=6-\sqrt{x-3}
Odečtěte hodnotu \sqrt{x-3} od obou stran rovnice.
\left(\sqrt{x+3}\right)^{2}=\left(6-\sqrt{x-3}\right)^{2}
Umocněte obě strany rovnice na druhou.
x+3=\left(6-\sqrt{x-3}\right)^{2}
Výpočtem \sqrt{x+3} na 2 získáte x+3.
x+3=36-12\sqrt{x-3}+\left(\sqrt{x-3}\right)^{2}
Rozviňte výraz \left(6-\sqrt{x-3}\right)^{2} podle binomické věty \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}.
x+3=36-12\sqrt{x-3}+x-3
Výpočtem \sqrt{x-3} na 2 získáte x-3.
x+3=33-12\sqrt{x-3}+x
Odečtěte 3 od 36 a dostanete 33.
x+3+12\sqrt{x-3}=33+x
Přidat 12\sqrt{x-3} na obě strany.
x+3+12\sqrt{x-3}-x=33
Odečtěte x od obou stran.
3+12\sqrt{x-3}=33
Sloučením x a -x získáte 0.
12\sqrt{x-3}=33-3
Odečtěte 3 od obou stran.
12\sqrt{x-3}=30
Odečtěte 3 od 33 a dostanete 30.
\sqrt{x-3}=\frac{30}{12}
Vydělte obě strany hodnotou 12.
\sqrt{x-3}=\frac{5}{2}
Vykraťte zlomek \frac{30}{12} na základní tvar vytknutím a vykrácením hodnoty 6.
x-3=\frac{25}{4}
Umocněte obě strany rovnice na druhou.
x-3-\left(-3\right)=\frac{25}{4}-\left(-3\right)
Připočítejte 3 k oběma stranám rovnice.
x=\frac{25}{4}-\left(-3\right)
Odečtením čísla -3 od něj samotného dostaneme hodnotu 0.
x=\frac{37}{4}
Odečtěte číslo -3 od čísla \frac{25}{4}.
\sqrt{\frac{37}{4}+3}+\sqrt{\frac{37}{4}-3}=6
Dosaďte \frac{37}{4} za x v rovnici \sqrt{x+3}+\sqrt{x-3}=6.
6=6
Proveďte zjednodušení. Hodnota x=\frac{37}{4} splňuje požadavky rovnice.
x=\frac{37}{4}
Rovnice \sqrt{x+3}=-\sqrt{x-3}+6 má jedinečné řešení.
Příklady
Kvadratická rovnice
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineární rovnice
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Soustava rovnic
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivace
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrace
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}