Vyřešte pro: x
x=1
Graf
Sdílet
Zkopírováno do schránky
\left(\sqrt{4x}\right)^{2}=\left(x+1\right)^{2}
Umocněte obě strany rovnice na druhou.
4x=\left(x+1\right)^{2}
Výpočtem \sqrt{4x} na 2 získáte 4x.
4x=x^{2}+2x+1
Rozviňte výraz \left(x+1\right)^{2} podle binomické věty \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}.
4x-x^{2}=2x+1
Odečtěte x^{2} od obou stran.
4x-x^{2}-2x=1
Odečtěte 2x od obou stran.
2x-x^{2}=1
Sloučením 4x a -2x získáte 2x.
2x-x^{2}-1=0
Odečtěte 1 od obou stran.
-x^{2}+2x-1=0
Změňte uspořádání polynomu do standardního tvaru. Členy seřaďte od největší mocniny po nejmenší.
a+b=2 ab=-\left(-1\right)=1
Chcete-li rovnici vyřešit, koeficient na levé straně seskupte. Nejprve je třeba přepsát levou stranu jako -x^{2}+ax+bx-1. Pokud chcete najít a a b, nastavte systém, který se má vyřešit.
a=1 b=1
Vzhledem k tomu, že výraz ab je kladný, mají hodnoty a a b stejné znaménko. Vzhledem k tomu, že a+b je pozitivní, a a b jsou kladné. Jediná taková dvojice představuje systémové řešení.
\left(-x^{2}+x\right)+\left(x-1\right)
Zapište -x^{2}+2x-1 jako: \left(-x^{2}+x\right)+\left(x-1\right).
-x\left(x-1\right)+x-1
Vytkněte -x z výrazu -x^{2}+x.
\left(x-1\right)\left(-x+1\right)
Vytkněte společný člen x-1 s využitím distributivnosti.
x=1 x=1
Chcete-li najít řešení rovnic, vyřešte x-1=0 a -x+1=0.
\sqrt{4\times 1}=1+1
Dosaďte 1 za x v rovnici \sqrt{4x}=x+1.
2=2
Proveďte zjednodušení. Hodnota x=1 splňuje požadavky rovnice.
\sqrt{4\times 1}=1+1
Dosaďte 1 za x v rovnici \sqrt{4x}=x+1.
2=2
Proveďte zjednodušení. Hodnota x=1 splňuje požadavky rovnice.
x=1 x=1
Seznam všech řešení rovnice \sqrt{4x}=x+1.
Příklady
Kvadratická rovnice
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineární rovnice
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Soustava rovnic
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivace
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrace
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}