Ana içeriğe geç
x için çözün
Tick mark Image
Grafik

Web Aramasından Benzer Problemler

Paylaş

x^{2}+3x+2=0
Her iki tarafa 2 ekleyin.
a+b=3 ab=2
Denklemi çözmek için x^{2}+3x+2 formül x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right) 'ni kullanarak faktörü yapın. a ve b bulmak için, bir sistemi çözülebilecek şekilde ayarlayın.
a=1 b=2
ab pozitif olduğundan a ve b aynı işarete sahip. a+b pozitif olduğundan a ve b her ikisi de pozitif. Bu tür bir çift sistem çözümüdür.
\left(x+1\right)\left(x+2\right)
Alınan değerleri kullanarak \left(x+a\right)\left(x+b\right), bu ifadeyi yeniden yazın.
x=-1 x=-2
Denklem çözümlerini bulmak için x+1=0 ve x+2=0 çözün.
x^{2}+3x+2=0
Her iki tarafa 2 ekleyin.
a+b=3 ab=1\times 2=2
Denklemi çözmek için sol tarafı gruplandırarak çarpanlarına ayırın. Öncelikle sol tarafın x^{2}+ax+bx+2 olarak yeniden yazılması gerekir. a ve b bulmak için, bir sistemi çözülebilecek şekilde ayarlayın.
a=1 b=2
ab pozitif olduğundan a ve b aynı işarete sahip. a+b pozitif olduğundan a ve b her ikisi de pozitif. Bu tür bir çift sistem çözümüdür.
\left(x^{2}+x\right)+\left(2x+2\right)
x^{2}+3x+2 ifadesini \left(x^{2}+x\right)+\left(2x+2\right) olarak yeniden yazın.
x\left(x+1\right)+2\left(x+1\right)
İkinci gruptaki ilk ve 2 x çarpanlarına ayırın.
\left(x+1\right)\left(x+2\right)
Dağılma özelliği kullanarak x+1 ortak terimi parantezine alın.
x=-1 x=-2
Denklem çözümlerini bulmak için x+1=0 ve x+2=0 çözün.
x^{2}+3x=-2
ax^{2}+bx+c=0 biçimindeki tüm denklemler, ikinci dereceden denklem formülü kullanılarak çözülebilir: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. İkinci dereceden denklem formülü, biri ± toplama diğeri de çıkarma olduğunda size iki çözüm sunar.
x^{2}+3x-\left(-2\right)=-2-\left(-2\right)
Denklemin her iki tarafına 2 ekleyin.
x^{2}+3x-\left(-2\right)=0
-2 kendisinden çıkarıldığında 0 kalır.
x^{2}+3x+2=0
-2 sayısını 0 sayısından çıkarın.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\times 2}}{2}
Bu denklem standart biçimdedir: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} ikinci dereceden denklem formülünde a yerine 1, b yerine 3 ve c yerine 2 değerini koyarak çözün.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\times 2}}{2}
3 sayısının karesi.
x=\frac{-3±\sqrt{9-8}}{2}
-4 ile 2 sayısını çarpın.
x=\frac{-3±\sqrt{1}}{2}
-8 ile 9 sayısını toplayın.
x=\frac{-3±1}{2}
1 sayısının karekökünü alın.
x=-\frac{2}{2}
Şimdi, ± değerinin pozitif olduğunu varsayarak x=\frac{-3±1}{2} denklemini çözün. 1 ile -3 sayısını toplayın.
x=-1
-2 sayısını 2 ile bölün.
x=-\frac{4}{2}
Şimdi, ± değerinin negatif olduğunu varsayarak x=\frac{-3±1}{2} denklemini çözün. 1 sayısını -3 sayısından çıkarın.
x=-2
-4 sayısını 2 ile bölün.
x=-1 x=-2
Denklem çözüldü.
x^{2}+3x=-2
Buna benzer karesel denklemler, kareyi tamamlayarak çözülebilir. Kareyi tamamlamak için denklemin x^{2}+bx=c biçiminde olması gerekir.
x^{2}+3x+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=-2+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
x teriminin katsayısı olan 3 sayısını 2 değerine bölerek \frac{3}{2} sonucunu elde edin. Sonra, denklemin her iki tarafına \frac{3}{2} sayısının karesini ekleyin. Bu adım, denklemin sol tarafının tam kare olmasını sağlar.
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=-2+\frac{9}{4}
\frac{3}{2} kesrinin karesini almak için hem payın hem de paydanın karesini alın.
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=\frac{1}{4}
\frac{9}{4} ile -2 sayısını toplayın.
\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{1}{4}
Faktör x^{2}+3x+\frac{9}{4}. Genel olarak, x^{2}+bx+c bir kare olduğunda, her zaman kare olarak \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{4}}
Denklemin her iki tarafının kare kökünü alın.
x+\frac{3}{2}=\frac{1}{2} x+\frac{3}{2}=-\frac{1}{2}
Sadeleştirin.
x=-1 x=-2
Denklemin her iki tarafından \frac{3}{2} çıkarın.