Ana içeriğe geç
x için çözün
Tick mark Image
Grafik

Web Aramasından Benzer Problemler

Paylaş

529-46x+x^{2}+x^{2}=17^{2}
\left(23-x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
529-46x+2x^{2}=17^{2}
x^{2} ve x^{2} terimlerini birleştirerek 2x^{2} sonucunu elde edin.
529-46x+2x^{2}=289
2 sayısının 17 kuvvetini hesaplayarak 289 sonucunu bulun.
529-46x+2x^{2}-289=0
Her iki taraftan 289 sayısını çıkarın.
240-46x+2x^{2}=0
529 sayısından 289 sayısını çıkarıp 240 sonucunu bulun.
120-23x+x^{2}=0
Her iki tarafı 2 ile bölün.
x^{2}-23x+120=0
Standart biçime dönüştürmek için polinomu yeniden düzenleyin. Terimleri üslerine göre azalan düzende sıralayın.
a+b=-23 ab=1\times 120=120
Denklemi çözmek için sol tarafı gruplandırarak çarpanlarına ayırın. Öncelikle sol tarafın x^{2}+ax+bx+120 olarak yeniden yazılması gerekir. a ve b bulmak için, bir sistemi çözülebilecek şekilde ayarlayın.
-1,-120 -2,-60 -3,-40 -4,-30 -5,-24 -6,-20 -8,-15 -10,-12
ab pozitif olduğundan a ve b aynı işarete sahip. a+b negatif olduğundan a ve b her ikisi de negatiftir. Çarpımı 120 olan tam sayı çiftlerini listeleyin.
-1-120=-121 -2-60=-62 -3-40=-43 -4-30=-34 -5-24=-29 -6-20=-26 -8-15=-23 -10-12=-22
Her çiftin toplamını hesaplayın.
a=-15 b=-8
Çözüm, -23 toplamını veren çifttir.
\left(x^{2}-15x\right)+\left(-8x+120\right)
x^{2}-23x+120 ifadesini \left(x^{2}-15x\right)+\left(-8x+120\right) olarak yeniden yazın.
x\left(x-15\right)-8\left(x-15\right)
İkinci gruptaki ilk ve -8 x çarpanlarına ayırın.
\left(x-15\right)\left(x-8\right)
Dağılma özelliği kullanarak x-15 ortak terimi parantezine alın.
x=15 x=8
Denklem çözümlerini bulmak için x-15=0 ve x-8=0 çözün.
529-46x+x^{2}+x^{2}=17^{2}
\left(23-x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
529-46x+2x^{2}=17^{2}
x^{2} ve x^{2} terimlerini birleştirerek 2x^{2} sonucunu elde edin.
529-46x+2x^{2}=289
2 sayısının 17 kuvvetini hesaplayarak 289 sonucunu bulun.
529-46x+2x^{2}-289=0
Her iki taraftan 289 sayısını çıkarın.
240-46x+2x^{2}=0
529 sayısından 289 sayısını çıkarıp 240 sonucunu bulun.
2x^{2}-46x+240=0
ax^{2}+bx+c=0 biçimindeki tüm denklemler, ikinci dereceden denklem formülü kullanılarak çözülebilir: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. İkinci dereceden denklem formülü, biri ± toplama diğeri de çıkarma olduğunda size iki çözüm sunar.
x=\frac{-\left(-46\right)±\sqrt{\left(-46\right)^{2}-4\times 2\times 240}}{2\times 2}
Bu denklem standart biçimdedir: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} ikinci dereceden denklem formülünde a yerine 2, b yerine -46 ve c yerine 240 değerini koyarak çözün.
x=\frac{-\left(-46\right)±\sqrt{2116-4\times 2\times 240}}{2\times 2}
-46 sayısının karesi.
x=\frac{-\left(-46\right)±\sqrt{2116-8\times 240}}{2\times 2}
-4 ile 2 sayısını çarpın.
x=\frac{-\left(-46\right)±\sqrt{2116-1920}}{2\times 2}
-8 ile 240 sayısını çarpın.
x=\frac{-\left(-46\right)±\sqrt{196}}{2\times 2}
-1920 ile 2116 sayısını toplayın.
x=\frac{-\left(-46\right)±14}{2\times 2}
196 sayısının karekökünü alın.
x=\frac{46±14}{2\times 2}
-46 sayısının tersi: 46.
x=\frac{46±14}{4}
2 ile 2 sayısını çarpın.
x=\frac{60}{4}
Şimdi, ± değerinin pozitif olduğunu varsayarak x=\frac{46±14}{4} denklemini çözün. 14 ile 46 sayısını toplayın.
x=15
60 sayısını 4 ile bölün.
x=\frac{32}{4}
Şimdi, ± değerinin negatif olduğunu varsayarak x=\frac{46±14}{4} denklemini çözün. 14 sayısını 46 sayısından çıkarın.
x=8
32 sayısını 4 ile bölün.
x=15 x=8
Denklem çözüldü.
529-46x+x^{2}+x^{2}=17^{2}
\left(23-x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
529-46x+2x^{2}=17^{2}
x^{2} ve x^{2} terimlerini birleştirerek 2x^{2} sonucunu elde edin.
529-46x+2x^{2}=289
2 sayısının 17 kuvvetini hesaplayarak 289 sonucunu bulun.
-46x+2x^{2}=289-529
Her iki taraftan 529 sayısını çıkarın.
-46x+2x^{2}=-240
289 sayısından 529 sayısını çıkarıp -240 sonucunu bulun.
2x^{2}-46x=-240
Buna benzer karesel denklemler, kareyi tamamlayarak çözülebilir. Kareyi tamamlamak için denklemin x^{2}+bx=c biçiminde olması gerekir.
\frac{2x^{2}-46x}{2}=-\frac{240}{2}
Her iki tarafı 2 ile bölün.
x^{2}+\left(-\frac{46}{2}\right)x=-\frac{240}{2}
2 ile bölme, 2 ile çarpma işlemini geri alır.
x^{2}-23x=-\frac{240}{2}
-46 sayısını 2 ile bölün.
x^{2}-23x=-120
-240 sayısını 2 ile bölün.
x^{2}-23x+\left(-\frac{23}{2}\right)^{2}=-120+\left(-\frac{23}{2}\right)^{2}
x teriminin katsayısı olan -23 sayısını 2 değerine bölerek -\frac{23}{2} sonucunu elde edin. Sonra, denklemin her iki tarafına -\frac{23}{2} sayısının karesini ekleyin. Bu adım, denklemin sol tarafının tam kare olmasını sağlar.
x^{2}-23x+\frac{529}{4}=-120+\frac{529}{4}
-\frac{23}{2} kesrinin karesini almak için hem payın hem de paydanın karesini alın.
x^{2}-23x+\frac{529}{4}=\frac{49}{4}
\frac{529}{4} ile -120 sayısını toplayın.
\left(x-\frac{23}{2}\right)^{2}=\frac{49}{4}
Faktör x^{2}-23x+\frac{529}{4}. Genel olarak, x^{2}+bx+c bir kare olduğunda, her zaman kare olarak \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{23}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{4}}
Denklemin her iki tarafının kare kökünü alın.
x-\frac{23}{2}=\frac{7}{2} x-\frac{23}{2}=-\frac{7}{2}
Sadeleştirin.
x=15 x=8
Denklemin her iki tarafına \frac{23}{2} ekleyin.