Ana içeriğe geç
x için çözün
Tick mark Image
Grafik

Web Aramasından Benzer Problemler

Paylaş

1+3x\left(-2\right)=2x\times 3x+3x\left(-3\right)
Sıfıra bölünme tanımlı olmadığından x değişkeni, 0 değerine eşit olamaz. Denklemin her iki tarafını 3x ile çarpın.
1-6x=2x\times 3x+3x\left(-3\right)
3 ve -2 sayılarını çarparak -6 sonucunu bulun.
1-6x=2x^{2}\times 3+3x\left(-3\right)
x ve x sayılarını çarparak x^{2} sonucunu bulun.
1-6x=6x^{2}+3x\left(-3\right)
2 ve 3 sayılarını çarparak 6 sonucunu bulun.
1-6x=6x^{2}-9x
3 ve -3 sayılarını çarparak -9 sonucunu bulun.
1-6x-6x^{2}=-9x
Her iki taraftan 6x^{2} sayısını çıkarın.
1-6x-6x^{2}+9x=0
Her iki tarafa 9x ekleyin.
1+3x-6x^{2}=0
-6x ve 9x terimlerini birleştirerek 3x sonucunu elde edin.
-6x^{2}+3x+1=0
ax^{2}+bx+c=0 biçimindeki tüm denklemler, ikinci dereceden denklem formülü kullanılarak çözülebilir: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. İkinci dereceden denklem formülü, biri ± toplama diğeri de çıkarma olduğunda size iki çözüm sunar.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\left(-6\right)}}{2\left(-6\right)}
Bu denklem standart biçimdedir: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} ikinci dereceden denklem formülünde a yerine -6, b yerine 3 ve c yerine 1 değerini koyarak çözün.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\left(-6\right)}}{2\left(-6\right)}
3 sayısının karesi.
x=\frac{-3±\sqrt{9+24}}{2\left(-6\right)}
-4 ile -6 sayısını çarpın.
x=\frac{-3±\sqrt{33}}{2\left(-6\right)}
24 ile 9 sayısını toplayın.
x=\frac{-3±\sqrt{33}}{-12}
2 ile -6 sayısını çarpın.
x=\frac{\sqrt{33}-3}{-12}
Şimdi, ± değerinin pozitif olduğunu varsayarak x=\frac{-3±\sqrt{33}}{-12} denklemini çözün. \sqrt{33} ile -3 sayısını toplayın.
x=-\frac{\sqrt{33}}{12}+\frac{1}{4}
-3+\sqrt{33} sayısını -12 ile bölün.
x=\frac{-\sqrt{33}-3}{-12}
Şimdi, ± değerinin negatif olduğunu varsayarak x=\frac{-3±\sqrt{33}}{-12} denklemini çözün. \sqrt{33} sayısını -3 sayısından çıkarın.
x=\frac{\sqrt{33}}{12}+\frac{1}{4}
-3-\sqrt{33} sayısını -12 ile bölün.
x=-\frac{\sqrt{33}}{12}+\frac{1}{4} x=\frac{\sqrt{33}}{12}+\frac{1}{4}
Denklem çözüldü.
1+3x\left(-2\right)=2x\times 3x+3x\left(-3\right)
Sıfıra bölünme tanımlı olmadığından x değişkeni, 0 değerine eşit olamaz. Denklemin her iki tarafını 3x ile çarpın.
1-6x=2x\times 3x+3x\left(-3\right)
3 ve -2 sayılarını çarparak -6 sonucunu bulun.
1-6x=2x^{2}\times 3+3x\left(-3\right)
x ve x sayılarını çarparak x^{2} sonucunu bulun.
1-6x=6x^{2}+3x\left(-3\right)
2 ve 3 sayılarını çarparak 6 sonucunu bulun.
1-6x=6x^{2}-9x
3 ve -3 sayılarını çarparak -9 sonucunu bulun.
1-6x-6x^{2}=-9x
Her iki taraftan 6x^{2} sayısını çıkarın.
1-6x-6x^{2}+9x=0
Her iki tarafa 9x ekleyin.
1+3x-6x^{2}=0
-6x ve 9x terimlerini birleştirerek 3x sonucunu elde edin.
3x-6x^{2}=-1
Her iki taraftan 1 sayısını çıkarın. Bir sayı sıfırdan çıkarılırsa sonuç o sayının negatifine eşit olur.
-6x^{2}+3x=-1
Buna benzer karesel denklemler, kareyi tamamlayarak çözülebilir. Kareyi tamamlamak için denklemin x^{2}+bx=c biçiminde olması gerekir.
\frac{-6x^{2}+3x}{-6}=-\frac{1}{-6}
Her iki tarafı -6 ile bölün.
x^{2}+\frac{3}{-6}x=-\frac{1}{-6}
-6 ile bölme, -6 ile çarpma işlemini geri alır.
x^{2}-\frac{1}{2}x=-\frac{1}{-6}
3 terimini kökün dışına çıkarıp yok ederek \frac{3}{-6} kesrini sadeleştirin.
x^{2}-\frac{1}{2}x=\frac{1}{6}
-1 sayısını -6 ile bölün.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{1}{6}+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
x teriminin katsayısı olan -\frac{1}{2} sayısını 2 değerine bölerek -\frac{1}{4} sonucunu elde edin. Sonra, denklemin her iki tarafına -\frac{1}{4} sayısının karesini ekleyin. Bu adım, denklemin sol tarafının tam kare olmasını sağlar.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{1}{6}+\frac{1}{16}
-\frac{1}{4} kesrinin karesini almak için hem payın hem de paydanın karesini alın.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{11}{48}
Ortak paydayı bularak ve payları toplayarak \frac{1}{6} ile \frac{1}{16} sayısını toplayın. Daha sonra mümkünse kesri en küçük terimlere sadeleştirin.
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{11}{48}
Faktör x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}. Genel olarak, x^{2}+bx+c bir kare olduğunda, her zaman kare olarak \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{11}{48}}
Denklemin her iki tarafının kare kökünü alın.
x-\frac{1}{4}=\frac{\sqrt{33}}{12} x-\frac{1}{4}=-\frac{\sqrt{33}}{12}
Sadeleştirin.
x=\frac{\sqrt{33}}{12}+\frac{1}{4} x=-\frac{\sqrt{33}}{12}+\frac{1}{4}
Denklemin her iki tarafına \frac{1}{4} ekleyin.