k için çözün (complex solution)
\left\{\begin{matrix}k=-\frac{x+3}{3x+1}\text{, }&x\neq -\frac{1}{3}\text{ and }x\neq 0\text{ and }x\neq -\frac{5}{3}\\k\in \mathrm{C}\setminus -\frac{1}{3},-3,\frac{1}{3}\text{, }&x=0\end{matrix}\right,
k için çözün
\left\{\begin{matrix}k=-\frac{x+3}{3x+1}\text{, }&x\neq -\frac{1}{3}\text{ and }x\neq -\frac{5}{3}\text{ and }x\neq 0\\k\in \mathrm{R}\setminus -\frac{1}{3},\frac{1}{3},-3\text{, }&x=0\end{matrix}\right,
x için çözün (complex solution)
x=-\frac{k+3}{3k+1}
x=0\text{, }k\neq -\frac{1}{3}\text{ and }k\neq -3\text{ and }k\neq \frac{1}{3}
x için çözün
x=-\frac{k+3}{3k+1}
x=0\text{, }k\neq -3\text{ and }|k|\neq \frac{1}{3}
Grafik
Paylaş
Panoya kopyalandı
\left(3k+1\right)x^{2}+3k-1+\left(k+3\right)x=3k-1
Sıfıra bölünme tanımlı olmadığından k değişkeni, -3,-\frac{1}{3},\frac{1}{3} değerlerinden herhangi birine eşit olamaz. Denklemin iki tarafını \left(3k+1\right)\left(3k^{2}+8k-3\right),9k^{2}-1,3k^{2}+10k+3 sayılarının en küçük ortak katı olan \left(3k-1\right)\left(k+3\right)\left(3k+1\right) ile çarpın.
3kx^{2}+x^{2}+3k-1+\left(k+3\right)x=3k-1
3k+1 sayısını x^{2} ile çarpmak için dağılma özelliğini kullanın.
3kx^{2}+x^{2}+3k-1+kx+3x=3k-1
k+3 sayısını x ile çarpmak için dağılma özelliğini kullanın.
3kx^{2}+x^{2}+3k-1+kx+3x-3k=-1
Her iki taraftan 3k sayısını çıkarın.
3kx^{2}+x^{2}-1+kx+3x=-1
3k ve -3k terimlerini birleştirerek 0 sonucunu elde edin.
3kx^{2}-1+kx+3x=-1-x^{2}
Her iki taraftan x^{2} sayısını çıkarın.
3kx^{2}+kx+3x=-1-x^{2}+1
Her iki tarafa 1 ekleyin.
3kx^{2}+kx+3x=-x^{2}
-1 ve 1 sayılarını toplayarak 0 sonucunu bulun.
3kx^{2}+kx=-x^{2}-3x
Her iki taraftan 3x sayısını çıkarın.
\left(3x^{2}+x\right)k=-x^{2}-3x
k içeren tüm terimleri birleştirin.
\frac{\left(3x^{2}+x\right)k}{3x^{2}+x}=-\frac{x\left(x+3\right)}{3x^{2}+x}
Her iki tarafı 3x^{2}+x ile bölün.
k=-\frac{x\left(x+3\right)}{3x^{2}+x}
3x^{2}+x ile bölme, 3x^{2}+x ile çarpma işlemini geri alır.
k=-\frac{x+3}{3x+1}
-x\left(3+x\right) sayısını 3x^{2}+x ile bölün.
k=-\frac{x+3}{3x+1}\text{, }k\neq -\frac{1}{3}\text{ and }k\neq -3\text{ and }k\neq \frac{1}{3}
k değişkeni -\frac{1}{3},-3,\frac{1}{3} değerlerinden herhangi birine eşit olamaz.
\left(3k+1\right)x^{2}+3k-1+\left(k+3\right)x=3k-1
Sıfıra bölünme tanımlı olmadığından k değişkeni, -3,-\frac{1}{3},\frac{1}{3} değerlerinden herhangi birine eşit olamaz. Denklemin iki tarafını \left(3k+1\right)\left(3k^{2}+8k-3\right),9k^{2}-1,3k^{2}+10k+3 sayılarının en küçük ortak katı olan \left(3k-1\right)\left(k+3\right)\left(3k+1\right) ile çarpın.
3kx^{2}+x^{2}+3k-1+\left(k+3\right)x=3k-1
3k+1 sayısını x^{2} ile çarpmak için dağılma özelliğini kullanın.
3kx^{2}+x^{2}+3k-1+kx+3x=3k-1
k+3 sayısını x ile çarpmak için dağılma özelliğini kullanın.
3kx^{2}+x^{2}+3k-1+kx+3x-3k=-1
Her iki taraftan 3k sayısını çıkarın.
3kx^{2}+x^{2}-1+kx+3x=-1
3k ve -3k terimlerini birleştirerek 0 sonucunu elde edin.
3kx^{2}-1+kx+3x=-1-x^{2}
Her iki taraftan x^{2} sayısını çıkarın.
3kx^{2}+kx+3x=-1-x^{2}+1
Her iki tarafa 1 ekleyin.
3kx^{2}+kx+3x=-x^{2}
-1 ve 1 sayılarını toplayarak 0 sonucunu bulun.
3kx^{2}+kx=-x^{2}-3x
Her iki taraftan 3x sayısını çıkarın.
\left(3x^{2}+x\right)k=-x^{2}-3x
k içeren tüm terimleri birleştirin.
\frac{\left(3x^{2}+x\right)k}{3x^{2}+x}=-\frac{x\left(x+3\right)}{3x^{2}+x}
Her iki tarafı 3x^{2}+x ile bölün.
k=-\frac{x\left(x+3\right)}{3x^{2}+x}
3x^{2}+x ile bölme, 3x^{2}+x ile çarpma işlemini geri alır.
k=-\frac{x+3}{3x+1}
-x\left(3+x\right) sayısını 3x^{2}+x ile bölün.
k=-\frac{x+3}{3x+1}\text{, }k\neq -\frac{1}{3}\text{ and }k\neq -3\text{ and }k\neq \frac{1}{3}
k değişkeni -\frac{1}{3},-3,\frac{1}{3} değerlerinden herhangi birine eşit olamaz.
Örnekler
İkinci dereceden denklem
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Doğrusal denklem
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eş zamanlı denklem
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Türevleme
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İntegralleme
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitler
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}