मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
x को लागि हल गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

8x^{2}-72x=0
8x लाई x-9 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
x\left(8x-72\right)=0
x को गुणन खण्ड निकाल्नुहोस्।
x=0 x=9
समीकरणको समाधान पत्ता लगाउन, x=0 र 8x-72=0 को समाधान गर्नुहोस्।
8x^{2}-72x=0
8x लाई x-9 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-72\right)±\sqrt{\left(-72\right)^{2}}}{2\times 8}
यो समीकरण मानक ढाँचामा छ: ax^{2}+bx+c=0। वर्ग सूत्र \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} मा a लाई 8 ले, b लाई -72 ले र c लाई 0 ले प्रतिस्थापन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-72\right)±72}{2\times 8}
\left(-72\right)^{2} को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{72±72}{2\times 8}
-72 विपरीत 72हो।
x=\frac{72±72}{16}
2 लाई 8 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{144}{16}
अब ± प्लस मानेर x=\frac{72±72}{16} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 72 मा 72 जोड्नुहोस्
x=9
144 लाई 16 ले भाग गर्नुहोस्।
x=\frac{0}{16}
अब ± माइनस मानेर x=\frac{72±72}{16} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 72 बाट 72 घटाउनुहोस्।
x=0
0 लाई 16 ले भाग गर्नुहोस्।
x=9 x=0
अब समिकरण समाधान भएको छ।
8x^{2}-72x=0
8x लाई x-9 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
\frac{8x^{2}-72x}{8}=\frac{0}{8}
दुबैतिर 8 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}+\left(-\frac{72}{8}\right)x=\frac{0}{8}
8 द्वारा भाग गर्नाले 8 द्वारा गुणा गरिएकोलाई फिर्ता गर्दछ।
x^{2}-9x=\frac{0}{8}
-72 लाई 8 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}-9x=0
0 लाई 8 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}-9x+\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}=\left(-\frac{9}{2}\right)^{2}
2 द्वारा -\frac{9}{2} प्राप्त गर्न x पदको गुणाङ्कलाई -9 ले भाग गर्नुहोस्। त्यसपछि -\frac{9}{2} को वर्गलाई समीकरणको दुबैतिर जोड्नुहोस्। यो चरणले समीकरणको बायाँ भागलाई पूर्ण वर्ग बनाउँछ।
x^{2}-9x+\frac{81}{4}=\frac{81}{4}
भिन्नको अंश र हर दुबैलाई वर्ग गरेर -\frac{9}{2} लाई वर्ग गर्नुहोस्।
\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{81}{4}
कारक x^{2}-9x+\frac{81}{4}। सामान्यतया, यदि x^{2}+bx+c एक उचित वर्ग हो भने यसलाई \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}को रूपमा कारक गर्न सकिन्छ।
\sqrt{\left(x-\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{4}}
समीकरणको दुबैतिरको वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x-\frac{9}{2}=\frac{9}{2} x-\frac{9}{2}=-\frac{9}{2}
सरल गर्नुहोस्।
x=9 x=0
समीकरणको दुबैतिर \frac{9}{2} जोड्नुहोस्।