मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
x को लागि हल गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

4x^{2}-2x+\frac{1}{4}=0
ax^{2}+bx+c=0 रूपका सबै समीकरणहरू वर्ग सूत्र: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} प्रयोग गरेर हल गर्न सकिन्छ। एउटा, ± जोड हँदा र अर्को घटाउ हुँदा वर्ग सूत्रले दुईवटा समाधानहरू दिन्छ।
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\times 4\times \frac{1}{4}}}{2\times 4}
यो समीकरण मानक ढाँचामा छ: ax^{2}+bx+c=0। वर्ग सूत्र \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} मा a लाई 4 ले, b लाई -2 ले र c लाई \frac{1}{4} ले प्रतिस्थापन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\times 4\times \frac{1}{4}}}{2\times 4}
-2 वर्ग गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-16\times \frac{1}{4}}}{2\times 4}
-4 लाई 4 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4}}{2\times 4}
-16 लाई \frac{1}{4} पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{0}}{2\times 4}
-4 मा 4 जोड्नुहोस्
x=-\frac{-2}{2\times 4}
0 को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{2}{2\times 4}
-2 विपरीत 2हो।
x=\frac{2}{8}
2 लाई 4 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{1}{4}
2 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{2}{8} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
4x^{2}-2x+\frac{1}{4}=0
यो जस्ता वर्ग समीकरणहरूको वर्गलाई पूरा गरेर यिनीहरू हल हुन सक्छन्। वर्गलाई पूरा गर्नको लागि, समीकरण सुरुमा x^{2}+bx=c को रूपमा हुनुपर्छ।
4x^{2}-2x+\frac{1}{4}-\frac{1}{4}=-\frac{1}{4}
समीकरणको दुबैतिरबाट \frac{1}{4} घटाउनुहोस्।
4x^{2}-2x=-\frac{1}{4}
\frac{1}{4} लाई आफैबाट घटाउनाले 0 बाँकी रहन्छ।
\frac{4x^{2}-2x}{4}=-\frac{\frac{1}{4}}{4}
दुबैतिर 4 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}+\left(-\frac{2}{4}\right)x=-\frac{\frac{1}{4}}{4}
4 द्वारा भाग गर्नाले 4 द्वारा गुणा गरिएकोलाई फिर्ता गर्दछ।
x^{2}-\frac{1}{2}x=-\frac{\frac{1}{4}}{4}
2 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{-2}{4} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
x^{2}-\frac{1}{2}x=-\frac{1}{16}
-\frac{1}{4} लाई 4 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=-\frac{1}{16}+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
2 द्वारा -\frac{1}{4} प्राप्त गर्न x पदको गुणाङ्कलाई -\frac{1}{2} ले भाग गर्नुहोस्। त्यसपछि -\frac{1}{4} को वर्गलाई समीकरणको दुबैतिर जोड्नुहोस्। यो चरणले समीकरणको बायाँ भागलाई पूर्ण वर्ग बनाउँछ।
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{-1+1}{16}
भिन्नको अंश र हर दुबैलाई वर्ग गरेर -\frac{1}{4} लाई वर्ग गर्नुहोस्।
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=0
साझा हर फेला पारेर तथा अंशहरूलाई जोडेर -\frac{1}{16} लाई \frac{1}{16} मा जोड्नुहोस्। त्यसपछि सम्भव भएमा भिन्नलाई न्यूनतम पदमा झार्नुहोस्।
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=0
कारक x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}। सामान्यतया, यदि x^{2}+bx+c एक उचित वर्ग हो भने यसलाई \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}को रूपमा कारक गर्न सकिन्छ।
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{0}
समीकरणको दुबैतिरको वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x-\frac{1}{4}=0 x-\frac{1}{4}=0
सरल गर्नुहोस्।
x=\frac{1}{4} x=\frac{1}{4}
समीकरणको दुबैतिर \frac{1}{4} जोड्नुहोस्।
x=\frac{1}{4}
अब समिकरण समाधान भएको छ। समाधानहरू उही हुन्।