मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
x को लागि हल गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

3x-18x=6x^{2}+3x+4
18 प्राप्त गर्नको लागि 2 र 9 गुणा गर्नुहोस्।
-15x=6x^{2}+3x+4
-15x प्राप्त गर्नको लागि 3x र -18x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-15x-6x^{2}=3x+4
दुवै छेउबाट 6x^{2} घटाउनुहोस्।
-15x-6x^{2}-3x=4
दुवै छेउबाट 3x घटाउनुहोस्।
-18x-6x^{2}=4
-18x प्राप्त गर्नको लागि -15x र -3x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-18x-6x^{2}-4=0
दुवै छेउबाट 4 घटाउनुहोस्।
-6x^{2}-18x-4=0
ax^{2}+bx+c=0 रूपका सबै समीकरणहरू वर्ग सूत्र: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} प्रयोग गरेर हल गर्न सकिन्छ। एउटा, ± जोड हँदा र अर्को घटाउ हुँदा वर्ग सूत्रले दुईवटा समाधानहरू दिन्छ।
x=\frac{-\left(-18\right)±\sqrt{\left(-18\right)^{2}-4\left(-6\right)\left(-4\right)}}{2\left(-6\right)}
यो समीकरण मानक ढाँचामा छ: ax^{2}+bx+c=0। वर्ग सूत्र \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} मा a लाई -6 ले, b लाई -18 ले र c लाई -4 ले प्रतिस्थापन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-18\right)±\sqrt{324-4\left(-6\right)\left(-4\right)}}{2\left(-6\right)}
-18 वर्ग गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-18\right)±\sqrt{324+24\left(-4\right)}}{2\left(-6\right)}
-4 लाई -6 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-18\right)±\sqrt{324-96}}{2\left(-6\right)}
24 लाई -4 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-18\right)±\sqrt{228}}{2\left(-6\right)}
-96 मा 324 जोड्नुहोस्
x=\frac{-\left(-18\right)±2\sqrt{57}}{2\left(-6\right)}
228 को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{18±2\sqrt{57}}{2\left(-6\right)}
-18 विपरीत 18हो।
x=\frac{18±2\sqrt{57}}{-12}
2 लाई -6 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{2\sqrt{57}+18}{-12}
अब ± प्लस मानेर x=\frac{18±2\sqrt{57}}{-12} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 2\sqrt{57} मा 18 जोड्नुहोस्
x=-\frac{\sqrt{57}}{6}-\frac{3}{2}
18+2\sqrt{57} लाई -12 ले भाग गर्नुहोस्।
x=\frac{18-2\sqrt{57}}{-12}
अब ± माइनस मानेर x=\frac{18±2\sqrt{57}}{-12} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 18 बाट 2\sqrt{57} घटाउनुहोस्।
x=\frac{\sqrt{57}}{6}-\frac{3}{2}
18-2\sqrt{57} लाई -12 ले भाग गर्नुहोस्।
x=-\frac{\sqrt{57}}{6}-\frac{3}{2} x=\frac{\sqrt{57}}{6}-\frac{3}{2}
अब समिकरण समाधान भएको छ।
3x-18x=6x^{2}+3x+4
18 प्राप्त गर्नको लागि 2 र 9 गुणा गर्नुहोस्।
-15x=6x^{2}+3x+4
-15x प्राप्त गर्नको लागि 3x र -18x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-15x-6x^{2}=3x+4
दुवै छेउबाट 6x^{2} घटाउनुहोस्।
-15x-6x^{2}-3x=4
दुवै छेउबाट 3x घटाउनुहोस्।
-18x-6x^{2}=4
-18x प्राप्त गर्नको लागि -15x र -3x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-6x^{2}-18x=4
यो जस्ता वर्ग समीकरणहरूको वर्गलाई पूरा गरेर यिनीहरू हल हुन सक्छन्। वर्गलाई पूरा गर्नको लागि, समीकरण सुरुमा x^{2}+bx=c को रूपमा हुनुपर्छ।
\frac{-6x^{2}-18x}{-6}=\frac{4}{-6}
दुबैतिर -6 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}+\left(-\frac{18}{-6}\right)x=\frac{4}{-6}
-6 द्वारा भाग गर्नाले -6 द्वारा गुणा गरिएकोलाई फिर्ता गर्दछ।
x^{2}+3x=\frac{4}{-6}
-18 लाई -6 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}+3x=-\frac{2}{3}
2 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{4}{-6} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
x^{2}+3x+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=-\frac{2}{3}+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
2 द्वारा \frac{3}{2} प्राप्त गर्न x पदको गुणाङ्कलाई 3 ले भाग गर्नुहोस्। त्यसपछि \frac{3}{2} को वर्गलाई समीकरणको दुबैतिर जोड्नुहोस्। यो चरणले समीकरणको बायाँ भागलाई पूर्ण वर्ग बनाउँछ।
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=-\frac{2}{3}+\frac{9}{4}
भिन्नको अंश र हर दुबैलाई वर्ग गरेर \frac{3}{2} लाई वर्ग गर्नुहोस्।
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=\frac{19}{12}
साझा हर फेला पारेर तथा अंशहरूलाई जोडेर -\frac{2}{3} लाई \frac{9}{4} मा जोड्नुहोस्। त्यसपछि सम्भव भएमा भिन्नलाई न्यूनतम पदमा झार्नुहोस्।
\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{19}{12}
कारक x^{2}+3x+\frac{9}{4}। सामान्यतया, यदि x^{2}+bx+c एक उचित वर्ग हो भने यसलाई \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}को रूपमा कारक गर्न सकिन्छ।
\sqrt{\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{19}{12}}
समीकरणको दुबैतिरको वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x+\frac{3}{2}=\frac{\sqrt{57}}{6} x+\frac{3}{2}=-\frac{\sqrt{57}}{6}
सरल गर्नुहोस्।
x=\frac{\sqrt{57}}{6}-\frac{3}{2} x=-\frac{\sqrt{57}}{6}-\frac{3}{2}
समीकरणको दुबैतिरबाट \frac{3}{2} घटाउनुहोस्।