मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
x को लागि हल गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ
प्रश्नोत्तरी
Polynomial

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

12xx-6=6x
शून्यले गरिने भाग परिभाषित नभएकाले चर x 0 सँग बराबर हुन सक्दैन। समीकरणको दुबैतिर x ले गुणन गर्नुहोस्।
12x^{2}-6=6x
x^{2} प्राप्त गर्नको लागि x र x गुणा गर्नुहोस्।
12x^{2}-6-6x=0
दुवै छेउबाट 6x घटाउनुहोस्।
2x^{2}-1-x=0
दुबैतिर 6 ले भाग गर्नुहोस्।
2x^{2}-x-1=0
पोलिनोमियललाई मानक रूपमा राख्न यसको पुन: क्रम गर्नुहोस्। पदहरूलाई सबैभन्दा ठूलोबाट सबैभन्दा सानो पावरको क्रममा राख्नुहोस्।
a+b=-1 ab=2\left(-1\right)=-2
समीकरणको समाधान गर्न, बायाँ भागलाई समूहमा राखेर फ्याक्टर निकाल्नुहोस्। सर्वप्रथम, बायाँ भागलाई 2x^{2}+ax+bx-1 को रूपमा पुन: लेख्न आवश्यक हुन्छ। a र b पत्ता लगाउन, समाधान गर्नका लागि प्रणाली सेटअप गर्नुहोस्।
a=-2 b=1
ab नकारात्मक भएको हुनाले, a र b को विपरीत चिन्ह हुन्छ। a+b नकारात्मक भएको हुनाले, नकारात्मक नम्बरको यथार्थ मान सकारात्मकको भन्दा धेरै हुन्छ। त्यस्तो मात्र जोडी प्रणाली समाधान हो।
\left(2x^{2}-2x\right)+\left(x-1\right)
2x^{2}-x-1 लाई \left(2x^{2}-2x\right)+\left(x-1\right) को रूपमा पुन: लेख्नुहोस्।
2x\left(x-1\right)+x-1
2x^{2}-2x मा 2x खण्डिकरण गर्नुहोस्।
\left(x-1\right)\left(2x+1\right)
वितरक गुण प्रयोग गरेर समान टर्म x-1 खण्डिकरण गर्नुहोस्।
x=1 x=-\frac{1}{2}
समीकरणको समाधान पत्ता लगाउन, x-1=0 र 2x+1=0 को समाधान गर्नुहोस्।
12xx-6=6x
शून्यले गरिने भाग परिभाषित नभएकाले चर x 0 सँग बराबर हुन सक्दैन। समीकरणको दुबैतिर x ले गुणन गर्नुहोस्।
12x^{2}-6=6x
x^{2} प्राप्त गर्नको लागि x र x गुणा गर्नुहोस्।
12x^{2}-6-6x=0
दुवै छेउबाट 6x घटाउनुहोस्।
12x^{2}-6x-6=0
ax^{2}+bx+c=0 रूपका सबै समीकरणहरू वर्ग सूत्र: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} प्रयोग गरेर हल गर्न सकिन्छ। एउटा, ± जोड हँदा र अर्को घटाउ हुँदा वर्ग सूत्रले दुईवटा समाधानहरू दिन्छ।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\times 12\left(-6\right)}}{2\times 12}
यो समीकरण मानक ढाँचामा छ: ax^{2}+bx+c=0। वर्ग सूत्र \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} मा a लाई 12 ले, b लाई -6 ले र c लाई -6 ले प्रतिस्थापन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\times 12\left(-6\right)}}{2\times 12}
-6 वर्ग गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-48\left(-6\right)}}{2\times 12}
-4 लाई 12 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+288}}{2\times 12}
-48 लाई -6 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{324}}{2\times 12}
288 मा 36 जोड्नुहोस्
x=\frac{-\left(-6\right)±18}{2\times 12}
324 को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{6±18}{2\times 12}
-6 विपरीत 6हो।
x=\frac{6±18}{24}
2 लाई 12 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{24}{24}
अब ± प्लस मानेर x=\frac{6±18}{24} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 18 मा 6 जोड्नुहोस्
x=1
24 लाई 24 ले भाग गर्नुहोस्।
x=-\frac{12}{24}
अब ± माइनस मानेर x=\frac{6±18}{24} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 6 बाट 18 घटाउनुहोस्।
x=-\frac{1}{2}
12 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{-12}{24} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
x=1 x=-\frac{1}{2}
अब समिकरण समाधान भएको छ।
12xx-6=6x
शून्यले गरिने भाग परिभाषित नभएकाले चर x 0 सँग बराबर हुन सक्दैन। समीकरणको दुबैतिर x ले गुणन गर्नुहोस्।
12x^{2}-6=6x
x^{2} प्राप्त गर्नको लागि x र x गुणा गर्नुहोस्।
12x^{2}-6-6x=0
दुवै छेउबाट 6x घटाउनुहोस्।
12x^{2}-6x=6
दुबै छेउहरूमा 6 थप्नुहोस्। शून्यमा कुनै पनि अंक जोड्दा जोडफल सोही अंक बराबर नै हुन्छ।
\frac{12x^{2}-6x}{12}=\frac{6}{12}
दुबैतिर 12 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}+\left(-\frac{6}{12}\right)x=\frac{6}{12}
12 द्वारा भाग गर्नाले 12 द्वारा गुणा गरिएकोलाई फिर्ता गर्दछ।
x^{2}-\frac{1}{2}x=\frac{6}{12}
6 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{-6}{12} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
x^{2}-\frac{1}{2}x=\frac{1}{2}
6 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{6}{12} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{1}{2}+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
2 द्वारा -\frac{1}{4} प्राप्त गर्न x पदको गुणाङ्कलाई -\frac{1}{2} ले भाग गर्नुहोस्। त्यसपछि -\frac{1}{4} को वर्गलाई समीकरणको दुबैतिर जोड्नुहोस्। यो चरणले समीकरणको बायाँ भागलाई पूर्ण वर्ग बनाउँछ।
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{1}{2}+\frac{1}{16}
भिन्नको अंश र हर दुबैलाई वर्ग गरेर -\frac{1}{4} लाई वर्ग गर्नुहोस्।
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{9}{16}
साझा हर फेला पारेर तथा अंशहरूलाई जोडेर \frac{1}{2} लाई \frac{1}{16} मा जोड्नुहोस्। त्यसपछि सम्भव भएमा भिन्नलाई न्यूनतम पदमा झार्नुहोस्।
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{9}{16}
कारक x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}। सामान्यतया, यदि x^{2}+bx+c एक उचित वर्ग हो भने यसलाई \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}को रूपमा कारक गर्न सकिन्छ।
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{16}}
समीकरणको दुबैतिरको वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x-\frac{1}{4}=\frac{3}{4} x-\frac{1}{4}=-\frac{3}{4}
सरल गर्नुहोस्।
x=1 x=-\frac{1}{2}
समीकरणको दुबैतिर \frac{1}{4} जोड्नुहोस्।