मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
गुणन खण्ड
Tick mark Image
मूल्याङ्कन गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

3\left(-x^{2}-2x+3\right)
3 को गुणन खण्ड निकाल्नुहोस्।
a+b=-2 ab=-3=-3
मानौं -x^{2}-2x+3। एक्सप्रेसनलाई समूहमा राखेर फ्याक्टर निकाल्नुहोस्। सर्वप्रथम, एक्सप्रेसनलाई -x^{2}+ax+bx+3 को रूपमा पुन: लेख्न आवश्यक छ। a र b पत्ता लगाउन, समाधान गर्नका लागि प्रणाली सेटअप गर्नुहोस्।
a=1 b=-3
ab नकारात्मक भएको हुनाले, a र b को विपरीत चिन्ह हुन्छ। a+b नकारात्मक भएको हुनाले, नकारात्मक नम्बरको यथार्थ मान सकारात्मकको भन्दा धेरै हुन्छ। त्यस्तो मात्र जोडी प्रणाली समाधान हो।
\left(-x^{2}+x\right)+\left(-3x+3\right)
-x^{2}-2x+3 लाई \left(-x^{2}+x\right)+\left(-3x+3\right) को रूपमा पुन: लेख्नुहोस्।
x\left(-x+1\right)+3\left(-x+1\right)
x लाई पहिलो र 3 लाई दोस्रो समूहमा सन्दर्भ लिनुहोस्।
\left(-x+1\right)\left(x+3\right)
वितरक गुण प्रयोग गरेर समान टर्म -x+1 खण्डिकरण गर्नुहोस्।
3\left(-x+1\right)\left(x+3\right)
पूर्णतया खण्डीकरण गरिएको अभिव्यञ्जक पुन: लेख्नुहोस्।
-3x^{2}-6x+9=0
क्वाड्रेटिक पोलिनोमियललाई ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) रूपान्तरणको प्रयोग गरेर खण्डिकरण गर्न सकिन्छ, जहाँ x_{1} र x_{2} क्वाड्रेटिक समिकरण ax^{2}+bx+c=0 को समाधान हो।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-3\right)\times 9}}{2\left(-3\right)}
ax^{2}+bx+c=0 रूपका सबै समीकरणहरू वर्ग सूत्र: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} प्रयोग गरेर हल गर्न सकिन्छ। एउटा, ± जोड हँदा र अर्को घटाउ हुँदा वर्ग सूत्रले दुईवटा समाधानहरू दिन्छ।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-3\right)\times 9}}{2\left(-3\right)}
-6 वर्ग गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+12\times 9}}{2\left(-3\right)}
-4 लाई -3 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+108}}{2\left(-3\right)}
12 लाई 9 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{144}}{2\left(-3\right)}
108 मा 36 जोड्नुहोस्
x=\frac{-\left(-6\right)±12}{2\left(-3\right)}
144 को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{6±12}{2\left(-3\right)}
-6 विपरीत 6हो।
x=\frac{6±12}{-6}
2 लाई -3 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{18}{-6}
अब ± प्लस मानेर x=\frac{6±12}{-6} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 12 मा 6 जोड्नुहोस्
x=-3
18 लाई -6 ले भाग गर्नुहोस्।
x=-\frac{6}{-6}
अब ± माइनस मानेर x=\frac{6±12}{-6} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 6 बाट 12 घटाउनुहोस्।
x=1
-6 लाई -6 ले भाग गर्नुहोस्।
-3x^{2}-6x+9=-3\left(x-\left(-3\right)\right)\left(x-1\right)
ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) को प्रयोग गरेर मौलिक अभिव्यञ्जकलाई खण्डिकरण गर्नुहोस्। x_{1} को लागि -3 र x_{2} को लागि 1 प्रतिस्थापित गर्नुहोस्।
-3x^{2}-6x+9=-3\left(x+3\right)\left(x-1\right)
p-\left(-q\right) देखि p+q को स्वरूपमा रहेका सबै अभिव्यञ्जकहरूलाई सरल गर्नुहोस्।