मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
x को लागि हल गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

-\frac{1}{3}x+2+x^{2}=\frac{7}{2}x+2
दुबै छेउहरूमा x^{2} थप्नुहोस्।
-\frac{1}{3}x+2+x^{2}-\frac{7}{2}x=2
दुवै छेउबाट \frac{7}{2}x घटाउनुहोस्।
-\frac{23}{6}x+2+x^{2}=2
-\frac{23}{6}x प्राप्त गर्नको लागि -\frac{1}{3}x र -\frac{7}{2}x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-\frac{23}{6}x+2+x^{2}-2=0
दुवै छेउबाट 2 घटाउनुहोस्।
-\frac{23}{6}x+x^{2}=0
0 प्राप्त गर्नको लागि 2 बाट 2 घटाउनुहोस्।
x\left(-\frac{23}{6}+x\right)=0
x को गुणन खण्ड निकाल्नुहोस्।
x=0 x=\frac{23}{6}
समीकरणको समाधान पत्ता लगाउन, x=0 र -\frac{23}{6}+x=0 को समाधान गर्नुहोस्।
-\frac{1}{3}x+2+x^{2}=\frac{7}{2}x+2
दुबै छेउहरूमा x^{2} थप्नुहोस्।
-\frac{1}{3}x+2+x^{2}-\frac{7}{2}x=2
दुवै छेउबाट \frac{7}{2}x घटाउनुहोस्।
-\frac{23}{6}x+2+x^{2}=2
-\frac{23}{6}x प्राप्त गर्नको लागि -\frac{1}{3}x र -\frac{7}{2}x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-\frac{23}{6}x+2+x^{2}-2=0
दुवै छेउबाट 2 घटाउनुहोस्।
-\frac{23}{6}x+x^{2}=0
0 प्राप्त गर्नको लागि 2 बाट 2 घटाउनुहोस्।
x^{2}-\frac{23}{6}x=0
ax^{2}+bx+c=0 रूपका सबै समीकरणहरू वर्ग सूत्र: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} प्रयोग गरेर हल गर्न सकिन्छ। एउटा, ± जोड हँदा र अर्को घटाउ हुँदा वर्ग सूत्रले दुईवटा समाधानहरू दिन्छ।
x=\frac{-\left(-\frac{23}{6}\right)±\sqrt{\left(-\frac{23}{6}\right)^{2}}}{2}
यो समीकरण मानक ढाँचामा छ: ax^{2}+bx+c=0। वर्ग सूत्र \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} मा a लाई 1 ले, b लाई -\frac{23}{6} ले र c लाई 0 ले प्रतिस्थापन गर्नुहोस्।
x=\frac{-\left(-\frac{23}{6}\right)±\frac{23}{6}}{2}
\left(-\frac{23}{6}\right)^{2} को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{\frac{23}{6}±\frac{23}{6}}{2}
-\frac{23}{6} विपरीत \frac{23}{6}हो।
x=\frac{\frac{23}{3}}{2}
अब ± प्लस मानेर x=\frac{\frac{23}{6}±\frac{23}{6}}{2} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। साझा हर फेला पारेर तथा अंशहरूलाई जोडेर \frac{23}{6} लाई \frac{23}{6} मा जोड्नुहोस्। त्यसपछि सम्भव भएमा भिन्नलाई न्यूनतम पदमा झार्नुहोस्।
x=\frac{23}{6}
\frac{23}{3} लाई 2 ले भाग गर्नुहोस्।
x=\frac{0}{2}
अब ± माइनस मानेर x=\frac{\frac{23}{6}±\frac{23}{6}}{2} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। साझा हर पत्ता लगाइ र अंश घटाएर \frac{23}{6} बाट \frac{23}{6} घटाउनुहोस्। त्यसपछि सम्भव भएमा भिन्नलाई न्यूनतम पदमा झार्नुहोस्।
x=0
0 लाई 2 ले भाग गर्नुहोस्।
x=\frac{23}{6} x=0
अब समिकरण समाधान भएको छ।
-\frac{1}{3}x+2+x^{2}=\frac{7}{2}x+2
दुबै छेउहरूमा x^{2} थप्नुहोस्।
-\frac{1}{3}x+2+x^{2}-\frac{7}{2}x=2
दुवै छेउबाट \frac{7}{2}x घटाउनुहोस्।
-\frac{23}{6}x+2+x^{2}=2
-\frac{23}{6}x प्राप्त गर्नको लागि -\frac{1}{3}x र -\frac{7}{2}x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-\frac{23}{6}x+2+x^{2}-2=0
दुवै छेउबाट 2 घटाउनुहोस्।
-\frac{23}{6}x+x^{2}=0
0 प्राप्त गर्नको लागि 2 बाट 2 घटाउनुहोस्।
x^{2}-\frac{23}{6}x=0
यो जस्ता वर्ग समीकरणहरूको वर्गलाई पूरा गरेर यिनीहरू हल हुन सक्छन्। वर्गलाई पूरा गर्नको लागि, समीकरण सुरुमा x^{2}+bx=c को रूपमा हुनुपर्छ।
x^{2}-\frac{23}{6}x+\left(-\frac{23}{12}\right)^{2}=\left(-\frac{23}{12}\right)^{2}
2 द्वारा -\frac{23}{12} प्राप्त गर्न x पदको गुणाङ्कलाई -\frac{23}{6} ले भाग गर्नुहोस्। त्यसपछि -\frac{23}{12} को वर्गलाई समीकरणको दुबैतिर जोड्नुहोस्। यो चरणले समीकरणको बायाँ भागलाई पूर्ण वर्ग बनाउँछ।
x^{2}-\frac{23}{6}x+\frac{529}{144}=\frac{529}{144}
भिन्नको अंश र हर दुबैलाई वर्ग गरेर -\frac{23}{12} लाई वर्ग गर्नुहोस्।
\left(x-\frac{23}{12}\right)^{2}=\frac{529}{144}
कारक x^{2}-\frac{23}{6}x+\frac{529}{144}। सामान्यतया, यदि x^{2}+bx+c एक उचित वर्ग हो भने यसलाई \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}को रूपमा कारक गर्न सकिन्छ।
\sqrt{\left(x-\frac{23}{12}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{529}{144}}
समीकरणको दुबैतिरको वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x-\frac{23}{12}=\frac{23}{12} x-\frac{23}{12}=-\frac{23}{12}
सरल गर्नुहोस्।
x=\frac{23}{6} x=0
समीकरणको दुबैतिर \frac{23}{12} जोड्नुहोस्।