मुख्य सामग्रीमा स्किप गर्नुहोस्
x को लागि हल गर्नुहोस्
Tick mark Image
ग्राफ

वेब खोजीबाट समान समस्याहरू

साझेदारी गर्नुहोस्

\left(x-2\right)\left(x-1\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
शून्यले गरिने भाग परिभाषित नभएकाले चर x 1,2,3 मध्ये कुनै पनि मानसँग बराबर हुन सक्दैन। समीकरणको दुबै तर्फ x-3,x-2,x-1 को लघुत्तम समापवर्त्यक \left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x-1\right) ले गुणन गर्नुहोस्।
\left(x^{2}-3x+2\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-2 लाई x-1 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-3x+2 लाई 7 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(x^{2}-4x+3\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-3 लाई x-1 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(10x^{2}-40x+30\right)-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-4x+3 लाई 10 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-10x^{2}+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
10x^{2}-40x+30 को विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउन, हरेक शब्दको विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउनुहोस्।
-3x^{2}-21x+14+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-3x^{2} प्राप्त गर्नको लागि 7x^{2} र -10x^{2} लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x+14-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
19x प्राप्त गर्नको लागि -21x र 40x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-16 प्राप्त गर्नको लागि 30 बाट 14 घटाउनुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(x^{2}-5x+6\right)\times 6=0
x-3 लाई x-2 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(6x^{2}-30x+36\right)=0
x^{2}-5x+6 लाई 6 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-6x^{2}+30x-36=0
6x^{2}-30x+36 को विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउन, हरेक शब्दको विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउनुहोस्।
-9x^{2}+19x-16+30x-36=0
-9x^{2} प्राप्त गर्नको लागि -3x^{2} र -6x^{2} लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-9x^{2}+49x-16-36=0
49x प्राप्त गर्नको लागि 19x र 30x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-9x^{2}+49x-52=0
-52 प्राप्त गर्नको लागि 36 बाट -16 घटाउनुहोस्।
a+b=49 ab=-9\left(-52\right)=468
समीकरणको समाधान गर्न, बायाँ भागलाई समूहमा राखेर फ्याक्टर निकाल्नुहोस्। सर्वप्रथम, बायाँ भागलाई -9x^{2}+ax+bx-52 को रूपमा पुन: लेख्न आवश्यक हुन्छ। a र b पत्ता लगाउन, समाधान गर्नका लागि प्रणाली सेटअप गर्नुहोस्।
1,468 2,234 3,156 4,117 6,78 9,52 12,39 13,36 18,26
ab सकारात्मक भएको हुनाले, a र b को समान चिन्ह हुन्छ। a+b सकारात्मक भएको हुनाले, a र b दुबै सकारात्मक हुन्छन्। गुणनफल 468 दिने सबै पूर्ण संख्याहरूलाई सूचीबद्ध गर्नुहोस्।
1+468=469 2+234=236 3+156=159 4+117=121 6+78=84 9+52=61 12+39=51 13+36=49 18+26=44
प्रत्येक जोडीका लागि जोडफल गणना गर्नुहोस्।
a=36 b=13
समाधान त्यो जोडी हो जसले जोडफल 49 दिन्छ।
\left(-9x^{2}+36x\right)+\left(13x-52\right)
-9x^{2}+49x-52 लाई \left(-9x^{2}+36x\right)+\left(13x-52\right) को रूपमा पुन: लेख्नुहोस्।
9x\left(-x+4\right)-13\left(-x+4\right)
9x लाई पहिलो र -13 लाई दोस्रो समूहमा सन्दर्भ लिनुहोस्।
\left(-x+4\right)\left(9x-13\right)
वितरक गुण प्रयोग गरेर समान टर्म -x+4 खण्डिकरण गर्नुहोस्।
x=4 x=\frac{13}{9}
समीकरणको समाधान पत्ता लगाउन, -x+4=0 र 9x-13=0 को समाधान गर्नुहोस्।
\left(x-2\right)\left(x-1\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
शून्यले गरिने भाग परिभाषित नभएकाले चर x 1,2,3 मध्ये कुनै पनि मानसँग बराबर हुन सक्दैन। समीकरणको दुबै तर्फ x-3,x-2,x-1 को लघुत्तम समापवर्त्यक \left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x-1\right) ले गुणन गर्नुहोस्।
\left(x^{2}-3x+2\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-2 लाई x-1 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-3x+2 लाई 7 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(x^{2}-4x+3\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-3 लाई x-1 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(10x^{2}-40x+30\right)-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-4x+3 लाई 10 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-10x^{2}+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
10x^{2}-40x+30 को विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउन, हरेक शब्दको विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउनुहोस्।
-3x^{2}-21x+14+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-3x^{2} प्राप्त गर्नको लागि 7x^{2} र -10x^{2} लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x+14-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
19x प्राप्त गर्नको लागि -21x र 40x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-16 प्राप्त गर्नको लागि 30 बाट 14 घटाउनुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(x^{2}-5x+6\right)\times 6=0
x-3 लाई x-2 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(6x^{2}-30x+36\right)=0
x^{2}-5x+6 लाई 6 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-6x^{2}+30x-36=0
6x^{2}-30x+36 को विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउन, हरेक शब्दको विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउनुहोस्।
-9x^{2}+19x-16+30x-36=0
-9x^{2} प्राप्त गर्नको लागि -3x^{2} र -6x^{2} लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-9x^{2}+49x-16-36=0
49x प्राप्त गर्नको लागि 19x र 30x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-9x^{2}+49x-52=0
-52 प्राप्त गर्नको लागि 36 बाट -16 घटाउनुहोस्।
x=\frac{-49±\sqrt{49^{2}-4\left(-9\right)\left(-52\right)}}{2\left(-9\right)}
यो समीकरण मानक ढाँचामा छ: ax^{2}+bx+c=0। वर्ग सूत्र \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} मा a लाई -9 ले, b लाई 49 ले र c लाई -52 ले प्रतिस्थापन गर्नुहोस्।
x=\frac{-49±\sqrt{2401-4\left(-9\right)\left(-52\right)}}{2\left(-9\right)}
49 वर्ग गर्नुहोस्।
x=\frac{-49±\sqrt{2401+36\left(-52\right)}}{2\left(-9\right)}
-4 लाई -9 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-49±\sqrt{2401-1872}}{2\left(-9\right)}
36 लाई -52 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=\frac{-49±\sqrt{529}}{2\left(-9\right)}
-1872 मा 2401 जोड्नुहोस्
x=\frac{-49±23}{2\left(-9\right)}
529 को वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x=\frac{-49±23}{-18}
2 लाई -9 पटक गुणन गर्नुहोस्।
x=-\frac{26}{-18}
अब ± प्लस मानेर x=\frac{-49±23}{-18} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। 23 मा -49 जोड्नुहोस्
x=\frac{13}{9}
2 लाई झिकेर र रद्द गरेर, भिनन \frac{-26}{-18} लाई तल्लो टर्ममा घटाउनुहोस्।
x=-\frac{72}{-18}
अब ± माइनस मानेर x=\frac{-49±23}{-18} समीकरणलाई हल गर्नुहोस्। -49 बाट 23 घटाउनुहोस्।
x=4
-72 लाई -18 ले भाग गर्नुहोस्।
x=\frac{13}{9} x=4
अब समिकरण समाधान भएको छ।
\left(x-2\right)\left(x-1\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
शून्यले गरिने भाग परिभाषित नभएकाले चर x 1,2,3 मध्ये कुनै पनि मानसँग बराबर हुन सक्दैन। समीकरणको दुबै तर्फ x-3,x-2,x-1 को लघुत्तम समापवर्त्यक \left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x-1\right) ले गुणन गर्नुहोस्।
\left(x^{2}-3x+2\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-2 लाई x-1 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-3x+2 लाई 7 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(x^{2}-4x+3\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-3 लाई x-1 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-\left(10x^{2}-40x+30\right)-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-4x+3 लाई 10 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
7x^{2}-21x+14-10x^{2}+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
10x^{2}-40x+30 को विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउन, हरेक शब्दको विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउनुहोस्।
-3x^{2}-21x+14+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-3x^{2} प्राप्त गर्नको लागि 7x^{2} र -10x^{2} लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x+14-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
19x प्राप्त गर्नको लागि -21x र 40x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-16 प्राप्त गर्नको लागि 30 बाट 14 घटाउनुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(x^{2}-5x+6\right)\times 6=0
x-3 लाई x-2 ले गुणन गरेर पदहरू जस्तै गरी संयोजन गर्न वितरणमूलक गुण प्रयोग गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-\left(6x^{2}-30x+36\right)=0
x^{2}-5x+6 लाई 6 ले गुणा गर्नको लागि वितरणमूलक गुणा प्रयोग गर्नुहोस्।
-3x^{2}+19x-16-6x^{2}+30x-36=0
6x^{2}-30x+36 को विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउन, हरेक शब्दको विपरितार्थी शब्द पत्ता लगाउनुहोस्।
-9x^{2}+19x-16+30x-36=0
-9x^{2} प्राप्त गर्नको लागि -3x^{2} र -6x^{2} लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-9x^{2}+49x-16-36=0
49x प्राप्त गर्नको लागि 19x र 30x लाई संयोजन गर्नुहोस्।
-9x^{2}+49x-52=0
-52 प्राप्त गर्नको लागि 36 बाट -16 घटाउनुहोस्।
-9x^{2}+49x=52
दुबै छेउहरूमा 52 थप्नुहोस्। शून्यमा कुनै पनि अंक जोड्दा जोडफल सोही अंक बराबर नै हुन्छ।
\frac{-9x^{2}+49x}{-9}=\frac{52}{-9}
दुबैतिर -9 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}+\frac{49}{-9}x=\frac{52}{-9}
-9 द्वारा भाग गर्नाले -9 द्वारा गुणा गरिएकोलाई फिर्ता गर्दछ।
x^{2}-\frac{49}{9}x=\frac{52}{-9}
49 लाई -9 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}-\frac{49}{9}x=-\frac{52}{9}
52 लाई -9 ले भाग गर्नुहोस्।
x^{2}-\frac{49}{9}x+\left(-\frac{49}{18}\right)^{2}=-\frac{52}{9}+\left(-\frac{49}{18}\right)^{2}
2 द्वारा -\frac{49}{18} प्राप्त गर्न x पदको गुणाङ्कलाई -\frac{49}{9} ले भाग गर्नुहोस्। त्यसपछि -\frac{49}{18} को वर्गलाई समीकरणको दुबैतिर जोड्नुहोस्। यो चरणले समीकरणको बायाँ भागलाई पूर्ण वर्ग बनाउँछ।
x^{2}-\frac{49}{9}x+\frac{2401}{324}=-\frac{52}{9}+\frac{2401}{324}
भिन्नको अंश र हर दुबैलाई वर्ग गरेर -\frac{49}{18} लाई वर्ग गर्नुहोस्।
x^{2}-\frac{49}{9}x+\frac{2401}{324}=\frac{529}{324}
साझा हर फेला पारेर तथा अंशहरूलाई जोडेर -\frac{52}{9} लाई \frac{2401}{324} मा जोड्नुहोस्। त्यसपछि सम्भव भएमा भिन्नलाई न्यूनतम पदमा झार्नुहोस्।
\left(x-\frac{49}{18}\right)^{2}=\frac{529}{324}
कारक x^{2}-\frac{49}{9}x+\frac{2401}{324}। सामान्यतया, यदि x^{2}+bx+c एक उचित वर्ग हो भने यसलाई \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}को रूपमा कारक गर्न सकिन्छ।
\sqrt{\left(x-\frac{49}{18}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{529}{324}}
समीकरणको दुबैतिरको वर्गमूल निकाल्नुहोस्।
x-\frac{49}{18}=\frac{23}{18} x-\frac{49}{18}=-\frac{23}{18}
सरल गर्नुहोस्।
x=4 x=\frac{13}{9}
समीकरणको दुबैतिर \frac{49}{18} जोड्नुहोस्।