Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) y, x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

y-x=5
Megvizsgáljuk az első egyenletet. Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
y+x=3
Megvizsgáljuk a második egyenletet. Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: x.
y-x=5,y+x=3
Egy két egyenletből álló egyenletrendszer helyettesítéssel történő megoldásához először kifejezzük az egyik egyenletből az egyik változót. Ezután az eredményt behelyettesítjük ezen változó helyére a másik egyenletben.
y-x=5
Az egyik egyenletből kifejezzük a(z) y változót úgy, hogy a(z) y változót elkülönítjük az egyenlőségjel bal oldalára.
y=x+5
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: x.
x+5+x=3
Behelyettesítjük a(z) x+5 értéket y helyére a másik, y+x=3 egyenletben.
2x+5=3
Összeadjuk a következőket: x és x.
2x=-2
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: 5.
x=-1
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 2.
y=-1+5
A(z) y=x+5 egyenletben behelyettesítjük x helyére a következőt: -1. Mivel az így kapott egyenlet csak egy változót tartalmaz, közvetlenül megoldható a(z) y változóra.
y=4
Összeadjuk a következőket: 5 és -1.
y=4,x=-1
A rendszer megoldva.
y-x=5
Megvizsgáljuk az első egyenletet. Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
y+x=3
Megvizsgáljuk a második egyenletet. Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: x.
y-x=5,y+x=3
Az egyenleteket kanonikus alakra hozzuk, majd mátrixok használatával megoldjuk az egyenletrendszert.
\left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}5\\3\end{matrix}\right)
Felírjuk az egyenleteket mátrixformában.
inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5\\3\end{matrix}\right)
Balról megszorozzuk az egyenletet \left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right) inverz mátrixával.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5\\3\end{matrix}\right)
Ha összeszorzunk egy mátrixot az inverzével, egységmátrixot kapunk.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5\\3\end{matrix}\right)
Összeszorozzuk az egyenlőségjel bal oldalán lévő mátrixokat.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{1-\left(-1\right)}&-\frac{-1}{1-\left(-1\right)}\\-\frac{1}{1-\left(-1\right)}&\frac{1}{1-\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}5\\3\end{matrix}\right)
Az 2\times 2-es mátrix \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) inverz mátrixa a \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), így a mátrixegyenlet felírható mátrixszorzásként.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\-\frac{1}{2}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}5\\3\end{matrix}\right)
Elvégezzük a számolást.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}\times 5+\frac{1}{2}\times 3\\-\frac{1}{2}\times 5+\frac{1}{2}\times 3\end{matrix}\right)
Összeszorozzuk a mátrixokat.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Elvégezzük a számolást.
y=4,x=-1
A mátrixból megkapjuk a(z) y és x elemeket.
y-x=5
Megvizsgáljuk az első egyenletet. Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
y+x=3
Megvizsgáljuk a második egyenletet. Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: x.
y-x=5,y+x=3
A behelyettesítéses megoldáshoz az egyik változó együtthatóinak meg kell egyezniük mindkét egyenletben, így amikor az egyik egyenletet kivonjuk a másikból, a változó kiesik.
y-y-x-x=5-3
y+x=3 kivonása a következőből: y-x=5: az egyenlőségjel mindkét oldalán kivonjuk egymásból az egynemű tagokat.
-x-x=5-3
Összeadjuk a következőket: y és -y. y és -y kiesik, így egyváltozós egyenletet kapunk, amely megoldható.
-2x=5-3
Összeadjuk a következőket: -x és -x.
-2x=2
Összeadjuk a következőket: 5 és -3.
x=-1
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: -2.
y-1=3
A(z) y+x=3 egyenletben behelyettesítjük x helyére a következőt: -1. Mivel az így kapott egyenlet csak egy változót tartalmaz, közvetlenül megoldható a(z) y változóra.
y=4
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: 1.
y=4,x=-1
A rendszer megoldva.