Ugrás a tartalomra
Szorzattá alakítás
Tick mark Image
Kiértékelés
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

a+b=-26 ab=1\times 169=169
Csoportosítással tényezőkre bontjuk a kifejezést úgy, hogy először átírjuk x^{2}+ax+bx+169 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
-1,-169 -13,-13
Mivel ab pozitív, a és b azonos aláírására. Mivel a a+b negatív, a és b negatív. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata 169.
-1-169=-170 -13-13=-26
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=-13 b=-13
A megoldás az a pár, amelynek összege -26.
\left(x^{2}-13x\right)+\left(-13x+169\right)
Átírjuk az értéket (x^{2}-26x+169) \left(x^{2}-13x\right)+\left(-13x+169\right) alakban.
x\left(x-13\right)-13\left(x-13\right)
A x a második csoportban lévő első és -13 faktort.
\left(x-13\right)\left(x-13\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) x-13 általános kifejezést a zárójelből.
\left(x-13\right)^{2}
Átírjuk kéttagú kifejezés négyzetére.
factor(x^{2}-26x+169)
Ez a háromtagú kifejezés teljes négyzet alakban van, esetleg meg van szorozva egy közös tényezővel. A teljes négyzet szorzattá alakításához ki kell számolni az első és az utolsó tag négyzetgyökét.
\sqrt{169}=13
Négyzetgyököt vonunk az utolsó, 169 tagból.
\left(x-13\right)^{2}
A trinom teljes négyzet annak a binomnak a négyzete, amely az első és az utolsó tag négyzetgyökének összege vagy különbsége, ahol az előjelet a trinom középső tagjának előjele adja meg.
x^{2}-26x+169=0
A másodfokú polinomiális kifejezés ezzel a transzformációval faktorálható: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). A másodfokú egyenlet (ax^{2}+bx+c=0) két megoldása x_{1} és x_{2}.
x=\frac{-\left(-26\right)±\sqrt{\left(-26\right)^{2}-4\times 169}}{2}
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-\left(-26\right)±\sqrt{676-4\times 169}}{2}
Négyzetre emeljük a következőt: -26.
x=\frac{-\left(-26\right)±\sqrt{676-676}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és 169.
x=\frac{-\left(-26\right)±\sqrt{0}}{2}
Összeadjuk a következőket: 676 és -676.
x=\frac{-\left(-26\right)±0}{2}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 0.
x=\frac{26±0}{2}
-26 ellentettje 26.
x^{2}-26x+169=\left(x-13\right)\left(x-13\right)
Az eredeti kifejezést szorzattá alakítjuk a következő képlet alapján: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Behelyettesítjük a(z) 13 értéket x_{1} helyére, a(z) 13 értéket pedig x_{2} helyére.