Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. x és 3 legkisebb közös többszöröse 3x. Összeszorozzuk a következőket: \frac{8}{x} és \frac{3}{3}. Összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{3} és \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Mivel \frac{8\times 3}{3x} és \frac{x}{3x} nevezője ugyanaz, az összeadásukhoz összeadjuk a számlálójukat.
x=\frac{24+x}{3x}
Elvégezzük a képletben (8\times 3+x) szereplő szorzásokat.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: \frac{24+x}{3x}.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. Összeszorozzuk a következőket: x és \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Mivel \frac{x\times 3x}{3x} és \frac{24+x}{3x} nevezője ugyanaz, a kivonásukhoz kivonjuk egymásból a számlálójukat.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Elvégezzük a képletben (x\times 3x-\left(24+x\right)) szereplő szorzásokat.
3x^{2}-24-x=0
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: 3x.
3x^{2}-x-24=0
Átrendezzük a polinomot, kanonikus formára hozva azt. A tagokat sorba rendezzük a legnagyobb kitevőjűtől a legkisebb kitevőjűig.
a+b=-1 ab=3\left(-24\right)=-72
Az egyenlet megoldásához csoportosítással tényezőkre bontjuk az egyenlőségjeltől balra lévő kifejezést úgy, hogy először átírjuk 3x^{2}+ax+bx-24 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
1,-72 2,-36 3,-24 4,-18 6,-12 8,-9
Mivel a ab negatív, a és b rendelkezik a megfelelő előjel között. Mivel a a+b negatív, a negatív szám nagyobb abszolút értéket tartalmaz, mint a pozitív érték. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata -72.
1-72=-71 2-36=-34 3-24=-21 4-18=-14 6-12=-6 8-9=-1
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=-9 b=8
A megoldás az a pár, amelynek összege -1.
\left(3x^{2}-9x\right)+\left(8x-24\right)
Átírjuk az értéket (3x^{2}-x-24) \left(3x^{2}-9x\right)+\left(8x-24\right) alakban.
3x\left(x-3\right)+8\left(x-3\right)
A 3x a második csoportban lévő első és 8 faktort.
\left(x-3\right)\left(3x+8\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) x-3 általános kifejezést a zárójelből.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a x-3=0 és a 3x+8=0.
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. x és 3 legkisebb közös többszöröse 3x. Összeszorozzuk a következőket: \frac{8}{x} és \frac{3}{3}. Összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{3} és \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Mivel \frac{8\times 3}{3x} és \frac{x}{3x} nevezője ugyanaz, az összeadásukhoz összeadjuk a számlálójukat.
x=\frac{24+x}{3x}
Elvégezzük a képletben (8\times 3+x) szereplő szorzásokat.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: \frac{24+x}{3x}.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. Összeszorozzuk a következőket: x és \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Mivel \frac{x\times 3x}{3x} és \frac{24+x}{3x} nevezője ugyanaz, a kivonásukhoz kivonjuk egymásból a számlálójukat.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Elvégezzük a képletben (x\times 3x-\left(24+x\right)) szereplő szorzásokat.
3x^{2}-24-x=0
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: 3x.
3x^{2}-x-24=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 3\left(-24\right)}}{2\times 3}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 3 értéket a-ba, a(z) -1 értéket b-be és a(z) -24 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-12\left(-24\right)}}{2\times 3}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és 3.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+288}}{2\times 3}
Összeszorozzuk a következőket: -12 és -24.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{289}}{2\times 3}
Összeadjuk a következőket: 1 és 288.
x=\frac{-\left(-1\right)±17}{2\times 3}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 289.
x=\frac{1±17}{2\times 3}
-1 ellentettje 1.
x=\frac{1±17}{6}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és 3.
x=\frac{18}{6}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{1±17}{6}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: 1 és 17.
x=3
18 elosztása a következővel: 6.
x=-\frac{16}{6}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{1±17}{6}). ± előjele negatív. 17 kivonása a következőből: 1.
x=-\frac{8}{3}
A törtet (\frac{-16}{6}) leegyszerűsítjük 2 kivonásával és kiejtésével.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Megoldottuk az egyenletet.
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. x és 3 legkisebb közös többszöröse 3x. Összeszorozzuk a következőket: \frac{8}{x} és \frac{3}{3}. Összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{3} és \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Mivel \frac{8\times 3}{3x} és \frac{x}{3x} nevezője ugyanaz, az összeadásukhoz összeadjuk a számlálójukat.
x=\frac{24+x}{3x}
Elvégezzük a képletben (8\times 3+x) szereplő szorzásokat.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: \frac{24+x}{3x}.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. Összeszorozzuk a következőket: x és \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Mivel \frac{x\times 3x}{3x} és \frac{24+x}{3x} nevezője ugyanaz, a kivonásukhoz kivonjuk egymásból a számlálójukat.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Elvégezzük a képletben (x\times 3x-\left(24+x\right)) szereplő szorzásokat.
3x^{2}-24-x=0
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: 3x.
3x^{2}-x=24
Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: 24. Egy adott számhoz nullát adva ugyanazt a számot kapjuk.
\frac{3x^{2}-x}{3}=\frac{24}{3}
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x=\frac{24}{3}
A(z) 3 értékkel való osztás eltünteti a(z) 3 értékkel való szorzást.
x^{2}-\frac{1}{3}x=8
24 elosztása a következővel: 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}=8+\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}
Elosztjuk a(z) -\frac{1}{3} értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye -\frac{1}{6}. Ezután hozzáadjuk -\frac{1}{6} négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=8+\frac{1}{36}
A(z) -\frac{1}{6} négyzetre emeléséhez a tört számlálóját és nevezőjét is négyzetre emeljük.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{289}{36}
Összeadjuk a következőket: 8 és \frac{1}{36}.
\left(x-\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{289}{36}
Tényezőkre x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{289}{36}}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x-\frac{1}{6}=\frac{17}{6} x-\frac{1}{6}=-\frac{17}{6}
Egyszerűsítünk.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: \frac{1}{6}.