Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) u változóra
Tick mark Image

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

a+b=6 ab=5
Az egyenlet megoldásához u^{2}+6u+5 a képlet használatával u^{2}+\left(a+b\right)u+ab=\left(u+a\right)\left(u+b\right). A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
a=1 b=5
Mivel ab pozitív, a és b azonos aláírására. Mivel a+b pozitív, a és b egyaránt pozitív. Az egyetlen ilyen pár a rendszermegoldás.
\left(u+1\right)\left(u+5\right)
Az eredményül kapott értékeket használva átírjuk a tényezőkre bontott \left(u+a\right)\left(u+b\right) kifejezést.
u=-1 u=-5
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a u+1=0 és a u+5=0.
a+b=6 ab=1\times 5=5
Az egyenlet megoldásához csoportosítással tényezőkre bontjuk az egyenlőségjeltől balra lévő kifejezést úgy, hogy először átírjuk u^{2}+au+bu+5 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
a=1 b=5
Mivel ab pozitív, a és b azonos aláírására. Mivel a+b pozitív, a és b egyaránt pozitív. Az egyetlen ilyen pár a rendszermegoldás.
\left(u^{2}+u\right)+\left(5u+5\right)
Átírjuk az értéket (u^{2}+6u+5) \left(u^{2}+u\right)+\left(5u+5\right) alakban.
u\left(u+1\right)+5\left(u+1\right)
A u a második csoportban lévő első és 5 faktort.
\left(u+1\right)\left(u+5\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) u+1 általános kifejezést a zárójelből.
u=-1 u=-5
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a u+1=0 és a u+5=0.
u^{2}+6u+5=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
u=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 5}}{2}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 1 értéket a-ba, a(z) 6 értéket b-be és a(z) 5 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
u=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 5}}{2}
Négyzetre emeljük a következőt: 6.
u=\frac{-6±\sqrt{36-20}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és 5.
u=\frac{-6±\sqrt{16}}{2}
Összeadjuk a következőket: 36 és -20.
u=\frac{-6±4}{2}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 16.
u=-\frac{2}{2}
Megoldjuk az egyenletet (u=\frac{-6±4}{2}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -6 és 4.
u=-1
-2 elosztása a következővel: 2.
u=-\frac{10}{2}
Megoldjuk az egyenletet (u=\frac{-6±4}{2}). ± előjele negatív. 4 kivonása a következőből: -6.
u=-5
-10 elosztása a következővel: 2.
u=-1 u=-5
Megoldottuk az egyenletet.
u^{2}+6u+5=0
Az ehhez hasonló másodfokú egyenletek teljes négyzetté alakítással oldhatók meg. A teljes négyzetté alakításhoz az egyenletet először x^{2}+bx=c alakra kell hozni.
u^{2}+6u+5-5=-5
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: 5.
u^{2}+6u=-5
Ha kivonjuk a(z) 5 értéket önmagából, az eredmény 0 lesz.
u^{2}+6u+3^{2}=-5+3^{2}
Elosztjuk a(z) 6 értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye 3. Ezután hozzáadjuk 3 négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
u^{2}+6u+9=-5+9
Négyzetre emeljük a következőt: 3.
u^{2}+6u+9=4
Összeadjuk a következőket: -5 és 9.
\left(u+3\right)^{2}=4
Tényezőkre u^{2}+6u+9. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(u+3\right)^{2}}=\sqrt{4}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
u+3=2 u+3=-2
Egyszerűsítünk.
u=-1 u=-5
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: 3.