Megoldás a(z) x változóra
x=70
x=-70
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
\frac{9800}{x}=2x
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: x.
\frac{9800}{x}-2x=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 2x.
\frac{9800}{x}+\frac{-2xx}{x}=0
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. Összeszorozzuk a következőket: -2x és \frac{x}{x}.
\frac{9800-2xx}{x}=0
Mivel \frac{9800}{x} és \frac{-2xx}{x} nevezője ugyanaz, az összeadásukhoz összeadjuk a számlálójukat.
\frac{9800-2x^{2}}{x}=0
Elvégezzük a képletben (9800-2xx) szereplő szorzásokat.
9800-2x^{2}=0
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: x.
-2x^{2}=-9800
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 9800. Ha nullából von ki számot, annak ellentettjét kapja.
x^{2}=\frac{-9800}{-2}
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: -2.
x^{2}=4900
Elosztjuk a(z) -9800 értéket a(z) -2 értékkel. Az eredmény 4900.
x=70 x=-70
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
\frac{9800}{x}=2x
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: x.
\frac{9800}{x}-2x=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 2x.
\frac{9800}{x}+\frac{-2xx}{x}=0
Kifejezések összeadásához vagy kivonásához bontsa ki őket, hogy ugyanaz legyen a nevezőjük. Összeszorozzuk a következőket: -2x és \frac{x}{x}.
\frac{9800-2xx}{x}=0
Mivel \frac{9800}{x} és \frac{-2xx}{x} nevezője ugyanaz, az összeadásukhoz összeadjuk a számlálójukat.
\frac{9800-2x^{2}}{x}=0
Elvégezzük a képletben (9800-2xx) szereplő szorzásokat.
9800-2x^{2}=0
A változó (x) értéke nem lehet 0, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: x.
-2x^{2}+9800=0
Az ilyen másodfokú egyenletek, amelyekben van x^{2}-es tag, de nincs x-es tag, szintén megoldhatók a \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} megoldóképlettel, miután kanonikus alakra hoztuk őket: ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-2\right)\times 9800}}{2\left(-2\right)}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) -2 értéket a-ba, a(z) 0 értéket b-be és a(z) 9800 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-2\right)\times 9800}}{2\left(-2\right)}
Négyzetre emeljük a következőt: 0.
x=\frac{0±\sqrt{8\times 9800}}{2\left(-2\right)}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és -2.
x=\frac{0±\sqrt{78400}}{2\left(-2\right)}
Összeszorozzuk a következőket: 8 és 9800.
x=\frac{0±280}{2\left(-2\right)}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 78400.
x=\frac{0±280}{-4}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és -2.
x=-70
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{0±280}{-4}). ± előjele pozitív. 280 elosztása a következővel: -4.
x=70
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{0±280}{-4}). ± előjele negatív. -280 elosztása a következővel: -4.
x=-70 x=70
Megoldottuk az egyenletet.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}