Szorzattá alakítás
\left(b+3\right)\left(6b+1\right)
Kiértékelés
\left(b+3\right)\left(6b+1\right)
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
p+q=19 pq=6\times 3=18
Csoportosítással tényezőkre bontjuk a kifejezést úgy, hogy először átírjuk 6b^{2}+pb+qb+3 alakúvá. A p és q megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
1,18 2,9 3,6
Mivel pq pozitív, p és q azonos aláírására. Mivel p+q pozitív, p és q egyaránt pozitív. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata 18.
1+18=19 2+9=11 3+6=9
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
p=1 q=18
A megoldás az a pár, amelynek összege 19.
\left(6b^{2}+b\right)+\left(18b+3\right)
Átírjuk az értéket (6b^{2}+19b+3) \left(6b^{2}+b\right)+\left(18b+3\right) alakban.
b\left(6b+1\right)+3\left(6b+1\right)
A b a második csoportban lévő első és 3 faktort.
\left(6b+1\right)\left(b+3\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) 6b+1 általános kifejezést a zárójelből.
6b^{2}+19b+3=0
A másodfokú polinomiális kifejezés ezzel a transzformációval faktorálható: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). A másodfokú egyenlet (ax^{2}+bx+c=0) két megoldása x_{1} és x_{2}.
b=\frac{-19±\sqrt{19^{2}-4\times 6\times 3}}{2\times 6}
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
b=\frac{-19±\sqrt{361-4\times 6\times 3}}{2\times 6}
Négyzetre emeljük a következőt: 19.
b=\frac{-19±\sqrt{361-24\times 3}}{2\times 6}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és 6.
b=\frac{-19±\sqrt{361-72}}{2\times 6}
Összeszorozzuk a következőket: -24 és 3.
b=\frac{-19±\sqrt{289}}{2\times 6}
Összeadjuk a következőket: 361 és -72.
b=\frac{-19±17}{2\times 6}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 289.
b=\frac{-19±17}{12}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és 6.
b=-\frac{2}{12}
Megoldjuk az egyenletet (b=\frac{-19±17}{12}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -19 és 17.
b=-\frac{1}{6}
A törtet (\frac{-2}{12}) leegyszerűsítjük 2 kivonásával és kiejtésével.
b=-\frac{36}{12}
Megoldjuk az egyenletet (b=\frac{-19±17}{12}). ± előjele negatív. 17 kivonása a következőből: -19.
b=-3
-36 elosztása a következővel: 12.
6b^{2}+19b+3=6\left(b-\left(-\frac{1}{6}\right)\right)\left(b-\left(-3\right)\right)
Az eredeti kifejezést szorzattá alakítjuk a következő képlet alapján: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Behelyettesítjük a(z) -\frac{1}{6} értéket x_{1} helyére, a(z) -3 értéket pedig x_{2} helyére.
6b^{2}+19b+3=6\left(b+\frac{1}{6}\right)\left(b+3\right)
A(z) p-\left(-q\right) alakú kifejezések egyszerűsítése p+q alakúvá.
6b^{2}+19b+3=6\times \frac{6b+1}{6}\left(b+3\right)
\frac{1}{6} és b összeadásához megkeressük a közös nevezőt, majd összeadjuk a számlálókat. Ezután ha lehetséges, egyszerűsítjük a törtet.
6b^{2}+19b+3=\left(6b+1\right)\left(b+3\right)
A legnagyobb közös osztó (6) kiejtése itt: 6 és 6.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}