Megoldás a(z) x, y változóra
x=-1
y=2
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
4x-5y=-14,7x+y=-5
Egy két egyenletből álló egyenletrendszer helyettesítéssel történő megoldásához először kifejezzük az egyik egyenletből az egyik változót. Ezután az eredményt behelyettesítjük ezen változó helyére a másik egyenletben.
4x-5y=-14
Az egyik egyenletből kifejezzük a(z) x változót úgy, hogy a(z) x változót elkülönítjük az egyenlőségjel bal oldalára.
4x=5y-14
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: 5y.
x=\frac{1}{4}\left(5y-14\right)
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 4.
x=\frac{5}{4}y-\frac{7}{2}
Összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{4} és 5y-14.
7\left(\frac{5}{4}y-\frac{7}{2}\right)+y=-5
Behelyettesítjük a(z) \frac{5y}{4}-\frac{7}{2} értéket x helyére a másik, 7x+y=-5 egyenletben.
\frac{35}{4}y-\frac{49}{2}+y=-5
Összeszorozzuk a következőket: 7 és \frac{5y}{4}-\frac{7}{2}.
\frac{39}{4}y-\frac{49}{2}=-5
Összeadjuk a következőket: \frac{35y}{4} és y.
\frac{39}{4}y=\frac{39}{2}
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: \frac{49}{2}.
y=2
Az egyenlet mindkét oldalát elosztjuk a következővel: \frac{39}{4}. Ez ugyanaz, mintha mindkét oldalt megszoroznánk a tört reciprokával.
x=\frac{5}{4}\times 2-\frac{7}{2}
A(z) x=\frac{5}{4}y-\frac{7}{2} egyenletben behelyettesítjük y helyére a következőt: 2. Mivel az így kapott egyenlet csak egy változót tartalmaz, közvetlenül megoldható a(z) x változóra.
x=\frac{5-7}{2}
Összeszorozzuk a következőket: \frac{5}{4} és 2.
x=-1
-\frac{7}{2} és \frac{5}{2} összeadásához megkeressük a közös nevezőt, majd összeadjuk a számlálókat. Ezután ha lehetséges, egyszerűsítjük a törtet.
x=-1,y=2
A rendszer megoldva.
4x-5y=-14,7x+y=-5
Az egyenleteket kanonikus alakra hozzuk, majd mátrixok használatával megoldjuk az egyenletrendszert.
\left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-14\\-5\end{matrix}\right)
Felírjuk az egyenleteket mátrixformában.
inverse(\left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-14\\-5\end{matrix}\right)
Balról megszorozzuk az egyenletet \left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right) inverz mátrixával.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-14\\-5\end{matrix}\right)
Ha összeszorzunk egy mátrixot az inverzével, egységmátrixot kapunk.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&-5\\7&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-14\\-5\end{matrix}\right)
Összeszorozzuk az egyenlőségjel bal oldalán lévő mátrixokat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{4-\left(-5\times 7\right)}&-\frac{-5}{4-\left(-5\times 7\right)}\\-\frac{7}{4-\left(-5\times 7\right)}&\frac{4}{4-\left(-5\times 7\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-14\\-5\end{matrix}\right)
Az 2\times 2-es mátrix \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) inverz mátrixa a \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), így a mátrixegyenlet felírható mátrixszorzásként.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{39}&\frac{5}{39}\\-\frac{7}{39}&\frac{4}{39}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-14\\-5\end{matrix}\right)
Elvégezzük a számolást.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{39}\left(-14\right)+\frac{5}{39}\left(-5\right)\\-\frac{7}{39}\left(-14\right)+\frac{4}{39}\left(-5\right)\end{matrix}\right)
Összeszorozzuk a mátrixokat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-1\\2\end{matrix}\right)
Elvégezzük a számolást.
x=-1,y=2
A mátrixból megkapjuk a(z) x és y elemeket.
4x-5y=-14,7x+y=-5
A behelyettesítéses megoldáshoz az egyik változó együtthatóinak meg kell egyezniük mindkét egyenletben, így amikor az egyik egyenletet kivonjuk a másikból, a változó kiesik.
7\times 4x+7\left(-5\right)y=7\left(-14\right),4\times 7x+4y=4\left(-5\right)
4x és 7x egyenlővé tételéhez az első egyenlet mindkét oldalán megszorzunk minden tagot a következővel: 7, a második egyenlet mindkét oldalán pedig megszorzunk minden tagot a következővel: 4.
28x-35y=-98,28x+4y=-20
Egyszerűsítünk.
28x-28x-35y-4y=-98+20
28x+4y=-20 kivonása a következőből: 28x-35y=-98: az egyenlőségjel mindkét oldalán kivonjuk egymásból az egynemű tagokat.
-35y-4y=-98+20
Összeadjuk a következőket: 28x és -28x. 28x és -28x kiesik, így egyváltozós egyenletet kapunk, amely megoldható.
-39y=-98+20
Összeadjuk a következőket: -35y és -4y.
-39y=-78
Összeadjuk a következőket: -98 és 20.
y=2
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: -39.
7x+2=-5
A(z) 7x+y=-5 egyenletben behelyettesítjük y helyére a következőt: 2. Mivel az így kapott egyenlet csak egy változót tartalmaz, közvetlenül megoldható a(z) x változóra.
7x=-7
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: 2.
x=-1
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 7.
x=-1,y=2
A rendszer megoldva.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}