Szorzattá alakítás
\left(4-x\right)\left(x+15\right)
Kiértékelés
\left(4-x\right)\left(x+15\right)
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
a+b=-11 ab=-60=-60
Csoportosítással tényezőkre bontjuk a kifejezést úgy, hogy először átírjuk -x^{2}+ax+bx+60 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
1,-60 2,-30 3,-20 4,-15 5,-12 6,-10
Mivel a ab negatív, a és b rendelkezik a megfelelő előjel között. Mivel a a+b negatív, a negatív szám nagyobb abszolút értéket tartalmaz, mint a pozitív érték. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata -60.
1-60=-59 2-30=-28 3-20=-17 4-15=-11 5-12=-7 6-10=-4
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=4 b=-15
A megoldás az a pár, amelynek összege -11.
\left(-x^{2}+4x\right)+\left(-15x+60\right)
Átírjuk az értéket (-x^{2}-11x+60) \left(-x^{2}+4x\right)+\left(-15x+60\right) alakban.
x\left(-x+4\right)+15\left(-x+4\right)
A x a második csoportban lévő első és 15 faktort.
\left(-x+4\right)\left(x+15\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) -x+4 általános kifejezést a zárójelből.
-x^{2}-11x+60=0
A másodfokú polinomiális kifejezés ezzel a transzformációval faktorálható: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). A másodfokú egyenlet (ax^{2}+bx+c=0) két megoldása x_{1} és x_{2}.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 60}}{2\left(-1\right)}
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\left(-1\right)\times 60}}{2\left(-1\right)}
Négyzetre emeljük a következőt: -11.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+4\times 60}}{2\left(-1\right)}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és -1.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+240}}{2\left(-1\right)}
Összeszorozzuk a következőket: 4 és 60.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{361}}{2\left(-1\right)}
Összeadjuk a következőket: 121 és 240.
x=\frac{-\left(-11\right)±19}{2\left(-1\right)}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 361.
x=\frac{11±19}{2\left(-1\right)}
-11 ellentettje 11.
x=\frac{11±19}{-2}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és -1.
x=\frac{30}{-2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{11±19}{-2}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: 11 és 19.
x=-15
30 elosztása a következővel: -2.
x=-\frac{8}{-2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{11±19}{-2}). ± előjele negatív. 19 kivonása a következőből: 11.
x=4
-8 elosztása a következővel: -2.
-x^{2}-11x+60=-\left(x-\left(-15\right)\right)\left(x-4\right)
Az eredeti kifejezést szorzattá alakítjuk a következő képlet alapján: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Behelyettesítjük a(z) -15 értéket x_{1} helyére, a(z) 4 értéket pedig x_{2} helyére.
-x^{2}-11x+60=-\left(x+15\right)\left(x-4\right)
A(z) p-\left(-q\right) alakú kifejezések egyszerűsítése p+q alakúvá.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}