Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

x+1-9x^{2}=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 9x^{2}.
-9x^{2}+x+1=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-9\right)}}{2\left(-9\right)}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) -9 értéket a-ba, a(z) 1 értéket b-be és a(z) 1 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-9\right)}}{2\left(-9\right)}
Négyzetre emeljük a következőt: 1.
x=\frac{-1±\sqrt{1+36}}{2\left(-9\right)}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és -9.
x=\frac{-1±\sqrt{37}}{2\left(-9\right)}
Összeadjuk a következőket: 1 és 36.
x=\frac{-1±\sqrt{37}}{-18}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és -9.
x=\frac{\sqrt{37}-1}{-18}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-1±\sqrt{37}}{-18}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -1 és \sqrt{37}.
x=\frac{1-\sqrt{37}}{18}
-1+\sqrt{37} elosztása a következővel: -18.
x=\frac{-\sqrt{37}-1}{-18}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-1±\sqrt{37}}{-18}). ± előjele negatív. \sqrt{37} kivonása a következőből: -1.
x=\frac{\sqrt{37}+1}{18}
-1-\sqrt{37} elosztása a következővel: -18.
x=\frac{1-\sqrt{37}}{18} x=\frac{\sqrt{37}+1}{18}
Megoldottuk az egyenletet.
x+1-9x^{2}=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 9x^{2}.
x-9x^{2}=-1
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 1. Ha nullából von ki számot, annak ellentettjét kapja.
-9x^{2}+x=-1
Az ehhez hasonló másodfokú egyenletek teljes négyzetté alakítással oldhatók meg. A teljes négyzetté alakításhoz az egyenletet először x^{2}+bx=c alakra kell hozni.
\frac{-9x^{2}+x}{-9}=-\frac{1}{-9}
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: -9.
x^{2}+\frac{1}{-9}x=-\frac{1}{-9}
A(z) -9 értékkel való osztás eltünteti a(z) -9 értékkel való szorzást.
x^{2}-\frac{1}{9}x=-\frac{1}{-9}
1 elosztása a következővel: -9.
x^{2}-\frac{1}{9}x=\frac{1}{9}
-1 elosztása a következővel: -9.
x^{2}-\frac{1}{9}x+\left(-\frac{1}{18}\right)^{2}=\frac{1}{9}+\left(-\frac{1}{18}\right)^{2}
Elosztjuk a(z) -\frac{1}{9} értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye -\frac{1}{18}. Ezután hozzáadjuk -\frac{1}{18} négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}-\frac{1}{9}x+\frac{1}{324}=\frac{1}{9}+\frac{1}{324}
A(z) -\frac{1}{18} négyzetre emeléséhez a tört számlálóját és nevezőjét is négyzetre emeljük.
x^{2}-\frac{1}{9}x+\frac{1}{324}=\frac{37}{324}
\frac{1}{9} és \frac{1}{324} összeadásához megkeressük a közös nevezőt, majd összeadjuk a számlálókat. Ezután ha lehetséges, egyszerűsítjük a törtet.
\left(x-\frac{1}{18}\right)^{2}=\frac{37}{324}
Tényezőkre x^{2}-\frac{1}{9}x+\frac{1}{324}. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{18}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{37}{324}}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x-\frac{1}{18}=\frac{\sqrt{37}}{18} x-\frac{1}{18}=-\frac{\sqrt{37}}{18}
Egyszerűsítünk.
x=\frac{\sqrt{37}+1}{18} x=\frac{1-\sqrt{37}}{18}
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: \frac{1}{18}.