Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

64-16x+x^{2}=25
Binomiális tétel (\left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(8-x\right)^{2}).
64-16x+x^{2}-25=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 25.
39-16x+x^{2}=0
Kivonjuk a(z) 25 értékből a(z) 64 értéket. Az eredmény 39.
x^{2}-16x+39=0
Átrendezzük a polinomot, kanonikus formára hozva azt. A tagokat sorba rendezzük a legnagyobb kitevőjűtől a legkisebb kitevőjűig.
a+b=-16 ab=39
Az egyenlet megoldásához x^{2}-16x+39 a képlet használatával x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
-1,-39 -3,-13
Mivel ab pozitív, a és b azonos aláírására. Mivel a a+b negatív, a és b negatív. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata 39.
-1-39=-40 -3-13=-16
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=-13 b=-3
A megoldás az a pár, amelynek összege -16.
\left(x-13\right)\left(x-3\right)
Az eredményül kapott értékeket használva átírjuk a tényezőkre bontott \left(x+a\right)\left(x+b\right) kifejezést.
x=13 x=3
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a x-13=0 és a x-3=0.
64-16x+x^{2}=25
Binomiális tétel (\left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(8-x\right)^{2}).
64-16x+x^{2}-25=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 25.
39-16x+x^{2}=0
Kivonjuk a(z) 25 értékből a(z) 64 értéket. Az eredmény 39.
x^{2}-16x+39=0
Átrendezzük a polinomot, kanonikus formára hozva azt. A tagokat sorba rendezzük a legnagyobb kitevőjűtől a legkisebb kitevőjűig.
a+b=-16 ab=1\times 39=39
Az egyenlet megoldásához csoportosítással tényezőkre bontjuk az egyenlőségjeltől balra lévő kifejezést úgy, hogy először átírjuk x^{2}+ax+bx+39 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
-1,-39 -3,-13
Mivel ab pozitív, a és b azonos aláírására. Mivel a a+b negatív, a és b negatív. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata 39.
-1-39=-40 -3-13=-16
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=-13 b=-3
A megoldás az a pár, amelynek összege -16.
\left(x^{2}-13x\right)+\left(-3x+39\right)
Átírjuk az értéket (x^{2}-16x+39) \left(x^{2}-13x\right)+\left(-3x+39\right) alakban.
x\left(x-13\right)-3\left(x-13\right)
A x a második csoportban lévő első és -3 faktort.
\left(x-13\right)\left(x-3\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) x-13 általános kifejezést a zárójelből.
x=13 x=3
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a x-13=0 és a x-3=0.
64-16x+x^{2}=25
Binomiális tétel (\left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(8-x\right)^{2}).
64-16x+x^{2}-25=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 25.
39-16x+x^{2}=0
Kivonjuk a(z) 25 értékből a(z) 64 értéket. Az eredmény 39.
x^{2}-16x+39=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{\left(-16\right)^{2}-4\times 39}}{2}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 1 értéket a-ba, a(z) -16 értéket b-be és a(z) 39 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{256-4\times 39}}{2}
Négyzetre emeljük a következőt: -16.
x=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{256-156}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és 39.
x=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{100}}{2}
Összeadjuk a következőket: 256 és -156.
x=\frac{-\left(-16\right)±10}{2}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 100.
x=\frac{16±10}{2}
-16 ellentettje 16.
x=\frac{26}{2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{16±10}{2}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: 16 és 10.
x=13
26 elosztása a következővel: 2.
x=\frac{6}{2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{16±10}{2}). ± előjele negatív. 10 kivonása a következőből: 16.
x=3
6 elosztása a következővel: 2.
x=13 x=3
Megoldottuk az egyenletet.
64-16x+x^{2}=25
Binomiális tétel (\left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(8-x\right)^{2}).
-16x+x^{2}=25-64
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 64.
-16x+x^{2}=-39
Kivonjuk a(z) 64 értékből a(z) 25 értéket. Az eredmény -39.
x^{2}-16x=-39
Az ehhez hasonló másodfokú egyenletek teljes négyzetté alakítással oldhatók meg. A teljes négyzetté alakításhoz az egyenletet először x^{2}+bx=c alakra kell hozni.
x^{2}-16x+\left(-8\right)^{2}=-39+\left(-8\right)^{2}
Elosztjuk a(z) -16 értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye -8. Ezután hozzáadjuk -8 négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}-16x+64=-39+64
Négyzetre emeljük a következőt: -8.
x^{2}-16x+64=25
Összeadjuk a következőket: -39 és 64.
\left(x-8\right)^{2}=25
Tényezőkre x^{2}-16x+64. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x-8\right)^{2}}=\sqrt{25}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x-8=5 x-8=-5
Egyszerűsítünk.
x=13 x=3
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: 8.