Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

x^{2}-2x-3=0
Az egyenlőtlenség megoldásához szorzattá alakítjuk a bal oldalt. A másodfokú polinomiális kifejezés ezzel a transzformációval faktorálható: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). A másodfokú egyenlet (ax^{2}+bx+c=0) két megoldása x_{1} és x_{2}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\times 1\left(-3\right)}}{2}
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Behelyettesítjük a(z) 1 értéket a-ba, a(z) -2 értéket b-be és a(z) -3 értéket c-be a megoldóképletben.
x=\frac{2±4}{2}
Elvégezzük a számításokat.
x=3 x=-1
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{2±4}{2}). ± előjele pozitív, ± előjele pedig negatív.
\left(x-3\right)\left(x+1\right)\leq 0
Átírjuk az egyenlőtlenséget a kapott megoldások felhasználásával.
x-3\geq 0 x+1\leq 0
A szorzat csak akkor ≤0, ha a két érték (x-3 és x+1) közül az egyik ≥0, a másik pedig ≤0. Tegyük fel, hogy x-3\geq 0 és x+1\leq 0.
x\in \emptyset
Ez minden x esetén hamis.
x+1\geq 0 x-3\leq 0
Tegyük fel, hogy x-3\leq 0 és x+1\geq 0.
x\in \begin{bmatrix}-1,3\end{bmatrix}
A mindkét egyenlőtlenséget kielégítő megoldás x\in \left[-1,3\right].
x\in \begin{bmatrix}-1,3\end{bmatrix}
Az utolsó megoldás a kapott megoldások uniója.