Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

x^{2}-\frac{3}{4}x-\frac{1}{2}=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}-4\left(-\frac{1}{2}\right)}}{2}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 1 értéket a-ba, a(z) -\frac{3}{4} értéket b-be és a(z) -\frac{1}{2} értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\frac{9}{16}-4\left(-\frac{1}{2}\right)}}{2}
A(z) -\frac{3}{4} négyzetre emeléséhez a tört számlálóját és nevezőjét is négyzetre emeljük.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\frac{9}{16}+2}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és -\frac{1}{2}.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\frac{41}{16}}}{2}
Összeadjuk a következőket: \frac{9}{16} és 2.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: \frac{41}{16}.
x=\frac{\frac{3}{4}±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2}
-\frac{3}{4} ellentettje \frac{3}{4}.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{2\times 4}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{\frac{3}{4}±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: \frac{3}{4} és \frac{\sqrt{41}}{4}.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{8}
\frac{3+\sqrt{41}}{4} elosztása a következővel: 2.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{2\times 4}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{\frac{3}{4}±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2}). ± előjele negatív. \frac{\sqrt{41}}{4} kivonása a következőből: \frac{3}{4}.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}
\frac{3-\sqrt{41}}{4} elosztása a következővel: 2.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{8} x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}
Megoldottuk az egyenletet.
x^{2}-\frac{3}{4}x-\frac{1}{2}=0
Az ehhez hasonló másodfokú egyenletek teljes négyzetté alakítással oldhatók meg. A teljes négyzetté alakításhoz az egyenletet először x^{2}+bx=c alakra kell hozni.
x^{2}-\frac{3}{4}x-\frac{1}{2}-\left(-\frac{1}{2}\right)=-\left(-\frac{1}{2}\right)
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: \frac{1}{2}.
x^{2}-\frac{3}{4}x=-\left(-\frac{1}{2}\right)
Ha kivonjuk a(z) -\frac{1}{2} értéket önmagából, az eredmény 0 lesz.
x^{2}-\frac{3}{4}x=\frac{1}{2}
-\frac{1}{2} kivonása a következőből: 0.
x^{2}-\frac{3}{4}x+\left(-\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{1}{2}+\left(-\frac{3}{8}\right)^{2}
Elosztjuk a(z) -\frac{3}{4} értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye -\frac{3}{8}. Ezután hozzáadjuk -\frac{3}{8} négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}-\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{1}{2}+\frac{9}{64}
A(z) -\frac{3}{8} négyzetre emeléséhez a tört számlálóját és nevezőjét is négyzetre emeljük.
x^{2}-\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{41}{64}
\frac{1}{2} és \frac{9}{64} összeadásához megkeressük a közös nevezőt, majd összeadjuk a számlálókat. Ezután ha lehetséges, egyszerűsítjük a törtet.
\left(x-\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{41}{64}
Tényezőkre x^{2}-\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{64}}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x-\frac{3}{8}=\frac{\sqrt{41}}{8} x-\frac{3}{8}=-\frac{\sqrt{41}}{8}
Egyszerűsítünk.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{8} x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}
Hozzáadjuk az egyenlet mindkét oldalához a következőt: \frac{3}{8}.