Megoldás a(z) n változóra
n=9
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
\left(\sqrt{90-n}\right)^{2}=n^{2}
Az egyenlet mindkét oldalát négyzetre emeljük.
90-n=n^{2}
Kiszámoljuk a(z) \sqrt{90-n} érték 2. hatványát. Az eredmény 90-n.
90-n-n^{2}=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: n^{2}.
-n^{2}-n+90=0
Átrendezzük a polinomot, kanonikus formára hozva azt. A tagokat sorba rendezzük a legnagyobb kitevőjűtől a legkisebb kitevőjűig.
a+b=-1 ab=-90=-90
Az egyenlet megoldásához csoportosítással tényezőkre bontjuk az egyenlőségjeltől balra lévő kifejezést úgy, hogy először átírjuk -n^{2}+an+bn+90 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
1,-90 2,-45 3,-30 5,-18 6,-15 9,-10
Mivel a ab negatív, a és b rendelkezik a megfelelő előjel között. Mivel a a+b negatív, a negatív szám nagyobb abszolút értéket tartalmaz, mint a pozitív érték. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata -90.
1-90=-89 2-45=-43 3-30=-27 5-18=-13 6-15=-9 9-10=-1
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=9 b=-10
A megoldás az a pár, amelynek összege -1.
\left(-n^{2}+9n\right)+\left(-10n+90\right)
Átírjuk az értéket (-n^{2}-n+90) \left(-n^{2}+9n\right)+\left(-10n+90\right) alakban.
n\left(-n+9\right)+10\left(-n+9\right)
A n a második csoportban lévő első és 10 faktort.
\left(-n+9\right)\left(n+10\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) -n+9 általános kifejezést a zárójelből.
n=9 n=-10
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a -n+9=0 és a n+10=0.
\sqrt{90-9}=9
Behelyettesítjük a(z) 9 értéket n helyére a(z) \sqrt{90-n}=n egyenletben.
9=9
Egyszerűsítünk. A(z) n=9 érték kielégíti az egyenletet.
\sqrt{90-\left(-10\right)}=-10
Behelyettesítjük a(z) -10 értéket n helyére a(z) \sqrt{90-n}=n egyenletben.
10=-10
Egyszerűsítünk. Az n=-10 értéke nem felel meg az egyenletbe, mert a bal és a jobb oldali két oldal az egyenletjel.
n=9
A(z) \sqrt{90-n}=n egyenletnek egyedi megoldása van.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}