Megoldás a(z) a változóra
a=-13
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
3-\left(-4\right)=\left(\frac{1}{11}a+\frac{2}{11}\right)\left(-10-\left(-3\right)\right)
A változó (a) értéke nem lehet -2, mert nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk a következővel: -a-2.
3+4=\left(\frac{1}{11}a+\frac{2}{11}\right)\left(-10-\left(-3\right)\right)
-4 ellentettje 4.
7=\left(\frac{1}{11}a+\frac{2}{11}\right)\left(-10-\left(-3\right)\right)
Összeadjuk a következőket: 3 és 4. Az eredmény 7.
7=\left(\frac{1}{11}a+\frac{2}{11}\right)\left(-10+3\right)
-3 ellentettje 3.
7=\left(\frac{1}{11}a+\frac{2}{11}\right)\left(-7\right)
Összeadjuk a következőket: -10 és 3. Az eredmény -7.
7=-\frac{7}{11}a-\frac{14}{11}
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{11}a+\frac{2}{11} és -7.
-\frac{7}{11}a-\frac{14}{11}=7
Megcseréljük az oldalakat, hogy minden változót tartalmazó tag a bal oldalon legyen.
-\frac{7}{11}a=7+\frac{14}{11}
Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: \frac{14}{11}.
-\frac{7}{11}a=\frac{91}{11}
Összeadjuk a következőket: 7 és \frac{14}{11}. Az eredmény \frac{91}{11}.
a=\frac{91}{11}\left(-\frac{11}{7}\right)
Mindkét oldalt megszorozzuk -\frac{7}{11} reciprokával, azaz ennyivel: -\frac{11}{7}.
a=-13
Összeszorozzuk a következőket: \frac{91}{11} és -\frac{11}{7}. Az eredmény -13.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}