Megoldás a(z) x változóra (complex solution)
x=\sqrt{3}-1\approx 0,732050808
x=-\left(\sqrt{3}+1\right)\approx -2,732050808
Megoldás a(z) x változóra
x=\sqrt{3}-1\approx 0,732050808
x=-\sqrt{3}-1\approx -2,732050808
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
x-2+\left(x+2\right)x=x
A változó (x) értéke nem lehet ezen értékek egyike sem: -2,2. Nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk x+2,x-2,x^{2}-4 legkisebb közös többszörösével, azaz ennyivel: \left(x-2\right)\left(x+2\right).
x-2+x^{2}+2x=x
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: x+2 és x.
3x-2+x^{2}=x
Összevonjuk a következőket: x és 2x. Az eredmény 3x.
3x-2+x^{2}-x=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
2x-2+x^{2}=0
Összevonjuk a következőket: 3x és -x. Az eredmény 2x.
x^{2}+2x-2=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\left(-2\right)}}{2}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 1 értéket a-ba, a(z) 2 értéket b-be és a(z) -2 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\left(-2\right)}}{2}
Négyzetre emeljük a következőt: 2.
x=\frac{-2±\sqrt{4+8}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és -2.
x=\frac{-2±\sqrt{12}}{2}
Összeadjuk a következőket: 4 és 8.
x=\frac{-2±2\sqrt{3}}{2}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 12.
x=\frac{2\sqrt{3}-2}{2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-2±2\sqrt{3}}{2}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -2 és 2\sqrt{3}.
x=\sqrt{3}-1
-2+2\sqrt{3} elosztása a következővel: 2.
x=\frac{-2\sqrt{3}-2}{2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-2±2\sqrt{3}}{2}). ± előjele negatív. 2\sqrt{3} kivonása a következőből: -2.
x=-\sqrt{3}-1
-2-2\sqrt{3} elosztása a következővel: 2.
x=\sqrt{3}-1 x=-\sqrt{3}-1
Megoldottuk az egyenletet.
x-2+\left(x+2\right)x=x
A változó (x) értéke nem lehet ezen értékek egyike sem: -2,2. Nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk x+2,x-2,x^{2}-4 legkisebb közös többszörösével, azaz ennyivel: \left(x-2\right)\left(x+2\right).
x-2+x^{2}+2x=x
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: x+2 és x.
3x-2+x^{2}=x
Összevonjuk a következőket: x és 2x. Az eredmény 3x.
3x-2+x^{2}-x=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
2x-2+x^{2}=0
Összevonjuk a következőket: 3x és -x. Az eredmény 2x.
2x+x^{2}=2
Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: 2. Egy adott számhoz nullát adva ugyanazt a számot kapjuk.
x^{2}+2x=2
Az ehhez hasonló másodfokú egyenletek teljes négyzetté alakítással oldhatók meg. A teljes négyzetté alakításhoz az egyenletet először x^{2}+bx=c alakra kell hozni.
x^{2}+2x+1^{2}=2+1^{2}
Elosztjuk a(z) 2 értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye 1. Ezután hozzáadjuk 1 négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}+2x+1=2+1
Négyzetre emeljük a következőt: 1.
x^{2}+2x+1=3
Összeadjuk a következőket: 2 és 1.
\left(x+1\right)^{2}=3
Tényezőkre x^{2}+2x+1. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{3}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x+1=\sqrt{3} x+1=-\sqrt{3}
Egyszerűsítünk.
x=\sqrt{3}-1 x=-\sqrt{3}-1
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: 1.
x-2+\left(x+2\right)x=x
A változó (x) értéke nem lehet ezen értékek egyike sem: -2,2. Nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk x+2,x-2,x^{2}-4 legkisebb közös többszörösével, azaz ennyivel: \left(x-2\right)\left(x+2\right).
x-2+x^{2}+2x=x
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: x+2 és x.
3x-2+x^{2}=x
Összevonjuk a következőket: x és 2x. Az eredmény 3x.
3x-2+x^{2}-x=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
2x-2+x^{2}=0
Összevonjuk a következőket: 3x és -x. Az eredmény 2x.
x^{2}+2x-2=0
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\left(-2\right)}}{2}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 1 értéket a-ba, a(z) 2 értéket b-be és a(z) -2 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\left(-2\right)}}{2}
Négyzetre emeljük a következőt: 2.
x=\frac{-2±\sqrt{4+8}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és -2.
x=\frac{-2±\sqrt{12}}{2}
Összeadjuk a következőket: 4 és 8.
x=\frac{-2±2\sqrt{3}}{2}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 12.
x=\frac{2\sqrt{3}-2}{2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-2±2\sqrt{3}}{2}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -2 és 2\sqrt{3}.
x=\sqrt{3}-1
-2+2\sqrt{3} elosztása a következővel: 2.
x=\frac{-2\sqrt{3}-2}{2}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-2±2\sqrt{3}}{2}). ± előjele negatív. 2\sqrt{3} kivonása a következőből: -2.
x=-\sqrt{3}-1
-2-2\sqrt{3} elosztása a következővel: 2.
x=\sqrt{3}-1 x=-\sqrt{3}-1
Megoldottuk az egyenletet.
x-2+\left(x+2\right)x=x
A változó (x) értéke nem lehet ezen értékek egyike sem: -2,2. Nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk x+2,x-2,x^{2}-4 legkisebb közös többszörösével, azaz ennyivel: \left(x-2\right)\left(x+2\right).
x-2+x^{2}+2x=x
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: x+2 és x.
3x-2+x^{2}=x
Összevonjuk a következőket: x és 2x. Az eredmény 3x.
3x-2+x^{2}-x=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x.
2x-2+x^{2}=0
Összevonjuk a következőket: 3x és -x. Az eredmény 2x.
2x+x^{2}=2
Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: 2. Egy adott számhoz nullát adva ugyanazt a számot kapjuk.
x^{2}+2x=2
Az ehhez hasonló másodfokú egyenletek teljes négyzetté alakítással oldhatók meg. A teljes négyzetté alakításhoz az egyenletet először x^{2}+bx=c alakra kell hozni.
x^{2}+2x+1^{2}=2+1^{2}
Elosztjuk a(z) 2 értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye 1. Ezután hozzáadjuk 1 négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}+2x+1=2+1
Négyzetre emeljük a következőt: 1.
x^{2}+2x+1=3
Összeadjuk a következőket: 2 és 1.
\left(x+1\right)^{2}=3
Tényezőkre x^{2}+2x+1. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{3}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x+1=\sqrt{3} x+1=-\sqrt{3}
Egyszerűsítünk.
x=\sqrt{3}-1 x=-\sqrt{3}-1
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: 1.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}