Szorzattá alakítás
x\left(11-3x\right)
Kiértékelés
x\left(11-3x\right)
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
x\left(-3x+11\right)
Kiemeljük a következőt: x.
-3x^{2}+11x=0
A másodfokú polinomiális kifejezés ezzel a transzformációval faktorálható: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). A másodfokú egyenlet (ax^{2}+bx+c=0) két megoldása x_{1} és x_{2}.
x=\frac{-11±\sqrt{11^{2}}}{2\left(-3\right)}
Minden ax^{2}+bx+c=0 alakú egyenlet megoldható a másodfokú egyenlet megoldóképletével: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A megoldóképlet két megoldást ad, az egyik az, amikor a ± összeadás, a másik amikor kivonás.
x=\frac{-11±11}{2\left(-3\right)}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 11^{2}.
x=\frac{-11±11}{-6}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és -3.
x=\frac{0}{-6}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-11±11}{-6}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -11 és 11.
x=0
0 elosztása a következővel: -6.
x=-\frac{22}{-6}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-11±11}{-6}). ± előjele negatív. 11 kivonása a következőből: -11.
x=\frac{11}{3}
A törtet (\frac{-22}{-6}) leegyszerűsítjük 2 kivonásával és kiejtésével.
-3x^{2}+11x=-3x\left(x-\frac{11}{3}\right)
Az eredeti kifejezést szorzattá alakítjuk a következő képlet alapján: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Behelyettesítjük a(z) 0 értéket x_{1} helyére, a(z) \frac{11}{3} értéket pedig x_{2} helyére.
-3x^{2}+11x=-3x\times \frac{-3x+11}{-3}
\frac{11}{3} kivonása a következőből: x: megkeressük a közös nevezőt, majd kivonjuk egymásból a számlálókat. Ezután ha lehetséges, egyszerűsítjük a törtet.
-3x^{2}+11x=x\left(-3x+11\right)
A legnagyobb közös osztó (3) kiejtése itt: -3 és -3.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}