פתור עבור x
x=\frac{3-\sqrt{10}}{5}\approx -0.032455532
x = \frac{\sqrt{10} + 3}{5} \approx 1.232455532
גרף
שתף
הועתק ללוח
5x\times 5x-1=30x
המשתנה x אינו יכול להיות שווה ל- 0 מאחר שחלוקה באפס אינה מוגדרת. הכפל את שני אגפי המשוואה ב- 5x.
25xx-1=30x
הכפל את 5 ו- 5 כדי לקבל 25.
25x^{2}-1=30x
הכפל את x ו- x כדי לקבל x^{2}.
25x^{2}-1-30x=0
החסר 30x משני האגפים.
25x^{2}-30x-1=0
ניתן לפתור את כל המשוואות בצורה ax^{2}+bx+c=0 באמצעות הנוסחה הריבועית: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. הנוסחה הריבועית נותנת שני פתרונות, אחד כאשר ± כולל פעולת חיבור ואחד כאשר הוא כולל פעולת חיסור.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{\left(-30\right)^{2}-4\times 25\left(-1\right)}}{2\times 25}
למשוואה זו יש צורה סטנדרטית: ax^{2}+bx+c=0. השתמש ב- 25 במקום a, ב- -30 במקום b, וב- -1 במקום c בנוסחה הריבועית, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-4\times 25\left(-1\right)}}{2\times 25}
-30 בריבוע.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-100\left(-1\right)}}{2\times 25}
הכפל את -4 ב- 25.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900+100}}{2\times 25}
הכפל את -100 ב- -1.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{1000}}{2\times 25}
הוסף את 900 ל- 100.
x=\frac{-\left(-30\right)±10\sqrt{10}}{2\times 25}
הוצא את השורש הריבועי של 1000.
x=\frac{30±10\sqrt{10}}{2\times 25}
ההופכי של -30 הוא 30.
x=\frac{30±10\sqrt{10}}{50}
הכפל את 2 ב- 25.
x=\frac{10\sqrt{10}+30}{50}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{30±10\sqrt{10}}{50} כאשר ± כולל סימן חיבור. הוסף את 30 ל- 10\sqrt{10}.
x=\frac{\sqrt{10}+3}{5}
חלק את 30+10\sqrt{10} ב- 50.
x=\frac{30-10\sqrt{10}}{50}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{30±10\sqrt{10}}{50} כאשר ± כולל סימן חיסור. החסר 10\sqrt{10} מ- 30.
x=\frac{3-\sqrt{10}}{5}
חלק את 30-10\sqrt{10} ב- 50.
x=\frac{\sqrt{10}+3}{5} x=\frac{3-\sqrt{10}}{5}
המשוואה נפתרה כעת.
5x\times 5x-1=30x
המשתנה x אינו יכול להיות שווה ל- 0 מאחר שחלוקה באפס אינה מוגדרת. הכפל את שני אגפי המשוואה ב- 5x.
25xx-1=30x
הכפל את 5 ו- 5 כדי לקבל 25.
25x^{2}-1=30x
הכפל את x ו- x כדי לקבל x^{2}.
25x^{2}-1-30x=0
החסר 30x משני האגפים.
25x^{2}-30x=1
הוסף 1 משני הצדדים. כל מספר ועוד אפס שווה לעצמו.
\frac{25x^{2}-30x}{25}=\frac{1}{25}
חלק את שני האגפים ב- 25.
x^{2}+\left(-\frac{30}{25}\right)x=\frac{1}{25}
חילוק ב- 25 מבטל את ההכפלה ב- 25.
x^{2}-\frac{6}{5}x=\frac{1}{25}
צמצם את השבר \frac{-30}{25} לאיברים נמוכים יותר על-ידי ביטול 5.
x^{2}-\frac{6}{5}x+\left(-\frac{3}{5}\right)^{2}=\frac{1}{25}+\left(-\frac{3}{5}\right)^{2}
חלק את -\frac{6}{5}, המקדם של האיבר x, ב- 2 כדי לקבל -\frac{3}{5}. לאחר מכן הוסף את הריבוע של -\frac{3}{5} לשני אגפי המשוואה. שלב זה הופך את האגף השמאלי של המשוואה לריבוע מושלם.
x^{2}-\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}=\frac{1+9}{25}
העלה את -\frac{3}{5} בריבוע על-ידי העלאת המונה והמכנה של השבר בריבוע.
x^{2}-\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}=\frac{2}{5}
הוסף את \frac{1}{25} ל- \frac{9}{25} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
\left(x-\frac{3}{5}\right)^{2}=\frac{2}{5}
פרק x^{2}-\frac{6}{5}x+\frac{9}{25} לגורמים. באופן כללי, x^{2}+bx+c הוא ריבוע מושלם, ניתן תמיד לפרק אותו לגורמים \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{5}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2}{5}}
הוצא את השורש הריבועי של שני אגפי המשוואה.
x-\frac{3}{5}=\frac{\sqrt{10}}{5} x-\frac{3}{5}=-\frac{\sqrt{10}}{5}
פשט.
x=\frac{\sqrt{10}+3}{5} x=\frac{3-\sqrt{10}}{5}
הוסף \frac{3}{5} לשני אגפי המשוואה.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}