דילוג לתוכן העיקרי
פתור עבור x
Tick mark Image
גרף

בעיות דומות מחיפוש באינטרנט

שתף

-3x^{2}+4x+15=0
סדר מחדש את הפולינום כדי להעביר אותה לצורה סטנדרטית. מקם את האיברים לפי הסדר מהחזקה הגבוהה ביותר לנמוכה ביותר.
a+b=4 ab=-3\times 15=-45
כדי לפתור את המשוואה, פרק את האגף השמאלי לגורמים על-ידי קיבוץ. תחילה, יש לשכתב את האגף השמאלי כ- -3x^{2}+ax+bx+15. כדי למצוא את a ו- b, הגדר מערכת לפתרון.
-1,45 -3,15 -5,9
מאחר ש- ab הוא שלילי, ל- a ול- b יש סימנים הפוכים. מאחר ש- a+b הוא חיובי, למספר החיובי יש ערך מוחלט גדול יותר מהשלילי. פרט את כל צמדי המספרים השלמים שנותנים את המכפלה -45.
-1+45=44 -3+15=12 -5+9=4
חשב את הסכום של כל צמד.
a=9 b=-5
הפתרון הוא הצמד שנותן את הסכום 4.
\left(-3x^{2}+9x\right)+\left(-5x+15\right)
שכתב את ‎-3x^{2}+4x+15 כ- ‎\left(-3x^{2}+9x\right)+\left(-5x+15\right).
3x\left(-x+3\right)+5\left(-x+3\right)
הוצא את הגורם המשותף 3x בקבוצה הראשונה ואת 5 בקבוצה השניה.
\left(-x+3\right)\left(3x+5\right)
הוצא את האיבר המשותף -x+3 באמצעות חוק הפילוג.
x=3 x=-\frac{5}{3}
כדי למצוא פתרונות משוואה, פתור את -x+3=0 ו- 3x+5=0.
-3x^{2}+4x+15=0
ניתן לפתור את כל המשוואות בצורה ax^{2}+bx+c=0 באמצעות הנוסחה הריבועית: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. הנוסחה הריבועית נותנת שני פתרונות, אחד כאשר ± כולל פעולת חיבור ואחד כאשר הוא כולל פעולת חיסור.
x=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\left(-3\right)\times 15}}{2\left(-3\right)}
למשוואה זו יש צורה סטנדרטית: ax^{2}+bx+c=0. השתמש ב- -3 במקום a, ב- 4 במקום b, וב- 15 במקום c בנוסחה הריבועית, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-4±\sqrt{16-4\left(-3\right)\times 15}}{2\left(-3\right)}
‎4 בריבוע.
x=\frac{-4±\sqrt{16+12\times 15}}{2\left(-3\right)}
הכפל את ‎-4 ב- ‎-3.
x=\frac{-4±\sqrt{16+180}}{2\left(-3\right)}
הכפל את ‎12 ב- ‎15.
x=\frac{-4±\sqrt{196}}{2\left(-3\right)}
הוסף את ‎16 ל- ‎180.
x=\frac{-4±14}{2\left(-3\right)}
הוצא את השורש הריבועי של 196.
x=\frac{-4±14}{-6}
הכפל את ‎2 ב- ‎-3.
x=\frac{10}{-6}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{-4±14}{-6} כאשר ± כולל סימן חיבור. הוסף את ‎-4 ל- ‎14.
x=-\frac{5}{3}
צמצם את השבר ‎\frac{10}{-6} לאיברים נמוכים יותר על-ידי ביטול 2.
x=-\frac{18}{-6}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{-4±14}{-6} כאשר ± כולל סימן חיסור. החסר ‎14 מ- ‎-4.
x=3
חלק את ‎-18 ב- ‎-6.
x=-\frac{5}{3} x=3
המשוואה נפתרה כעת.
-3x^{2}+4x+15=0
ניתן לפתור משוואות ריבועיות כגון זו בשיטת השלמת הריבוע. כדי להשלים את הריבוע, המשוואה חייבת תחילה להיות בצורה x^{2}+bx=c.
-3x^{2}+4x+15-15=-15
החסר ‎15 משני אגפי המשוואה.
-3x^{2}+4x=-15
החסרת 15 מעצמו נותנת 0.
\frac{-3x^{2}+4x}{-3}=-\frac{15}{-3}
חלק את שני האגפים ב- ‎-3.
x^{2}+\frac{4}{-3}x=-\frac{15}{-3}
חילוק ב- ‎-3 מבטל את ההכפלה ב- ‎-3.
x^{2}-\frac{4}{3}x=-\frac{15}{-3}
חלק את ‎4 ב- ‎-3.
x^{2}-\frac{4}{3}x=5
חלק את ‎-15 ב- ‎-3.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}=5+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}
חלק את ‎-\frac{4}{3}, המקדם של האיבר x, ב- 2 כדי לקבל ‎-\frac{2}{3}. לאחר מכן הוסף את הריבוע של -\frac{2}{3} לשני אגפי המשוואה. שלב זה הופך את האגף השמאלי של המשוואה לריבוע מושלם.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=5+\frac{4}{9}
העלה את ‎-\frac{2}{3} בריבוע על-ידי העלאת המונה והמכנה של השבר בריבוע.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=\frac{49}{9}
הוסף את ‎5 ל- ‎\frac{4}{9}.
\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}=\frac{49}{9}
פרק x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9} לגורמים. באופן כללי, x^{2}+bx+c הוא ריבוע מושלם, ניתן תמיד לפרק אותו לגורמים \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{9}}
הוצא את השורש הריבועי של שני אגפי המשוואה.
x-\frac{2}{3}=\frac{7}{3} x-\frac{2}{3}=-\frac{7}{3}
פשט.
x=3 x=-\frac{5}{3}
הוסף ‎\frac{2}{3} לשני אגפי המשוואה.