פתור עבור x, y (complex solution)
\left\{\begin{matrix}x=-\frac{c\left(1-b\right)}{a\left(b-a\right)}\text{, }y=-\frac{c\left(a-1\right)}{b\left(b-a\right)}\text{, }&b\neq 0\text{ and }a\neq b\text{ and }a\neq 0\\x=-\frac{by-c}{a}\text{, }y\in \mathrm{C}\text{, }&\left(c=0\text{ and }b=0\text{ and }a\neq 0\right)\text{ or }\left(c=0\text{ and }a=b\text{ and }b\neq 0\right)\text{ or }\left(a=1\text{ and }b=1\right)\text{ or }\left(a=1\text{ and }b=0\right)\\x\in \mathrm{C}\text{, }y=0\text{, }&c=0\text{ and }a=0\\x\in \mathrm{C}\text{, }y=c\text{, }&b=1\text{ and }a=0\\x\in \mathrm{C}\text{, }y\in \mathrm{C}\text{, }&c=0\text{ and }b=0\text{ and }a=0\end{matrix}\right.
פתור עבור x, y
\left\{\begin{matrix}x=-\frac{c\left(1-b\right)}{a\left(b-a\right)}\text{, }y=-\frac{c\left(a-1\right)}{b\left(b-a\right)}\text{, }&b\neq 0\text{ and }a\neq b\text{ and }a\neq 0\\x=-\frac{by-c}{a}\text{, }y\in \mathrm{R}\text{, }&\left(c=0\text{ and }b=0\text{ and }a\neq 0\right)\text{ or }\left(c=0\text{ and }a=b\text{ and }b\neq 0\right)\text{ or }\left(a=1\text{ and }b=1\right)\text{ or }\left(a=1\text{ and }b=0\right)\\x\in \mathrm{R}\text{, }y=0\text{, }&c=0\text{ and }a=0\text{ and }b\neq 1\text{ and }b\neq 0\\x\in \mathrm{R}\text{, }y=c\text{, }&b=1\text{ and }a=0\\x\in \mathrm{R}\text{, }y\in \mathrm{R}\text{, }&c=0\text{ and }b=0\text{ and }a=0\end{matrix}\right.
גרף
שתף
הועתק ללוח
ax+by=c,a^{2}x+b^{2}y=c
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
ax+by=c
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
ax=\left(-b\right)y+c
החסר by משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{a}\left(\left(-b\right)y+c\right)
חלק את שני האגפים ב- a.
x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{c}{a}
הכפל את \frac{1}{a} ב- -by+c.
a^{2}\left(\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{c}{a}\right)+b^{2}y=c
השתמש ב- \frac{-by+c}{a} במקום x במשוואה השניה, a^{2}x+b^{2}y=c.
\left(-ab\right)y+ac+b^{2}y=c
הכפל את a^{2} ב- \frac{-by+c}{a}.
b\left(b-a\right)y+ac=c
הוסף את -bay ל- b^{2}y.
b\left(b-a\right)y=c-ac
החסר ca משני אגפי המשוואה.
y=\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}
חלק את שני האגפים ב- b\left(b-a\right).
x=\left(-\frac{b}{a}\right)\times \frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}+\frac{c}{a}
השתמש ב- \frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)} במקום y ב- x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{c}{a}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=-\frac{c\left(1-a\right)}{a\left(b-a\right)}+\frac{c}{a}
הכפל את -\frac{b}{a} ב- \frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}.
x=\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)}
הוסף את \frac{c}{a} ל- -\frac{\left(1-a\right)c}{\left(b-a\right)a}.
x=\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)},y=\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}
המערכת נפתרה כעת.
ax+by=c,a^{2}x+b^{2}y=c
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{b^{2}}{ab^{2}-ba^{2}}&-\frac{b}{ab^{2}-ba^{2}}\\-\frac{a^{2}}{ab^{2}-ba^{2}}&\frac{a}{ab^{2}-ba^{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{b}{a\left(b-a\right)}&-\frac{1}{a\left(b-a\right)}\\-\frac{a}{b\left(b-a\right)}&\frac{1}{b\left(b-a\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{b}{a\left(b-a\right)}c+\left(-\frac{1}{a\left(b-a\right)}\right)c\\\left(-\frac{a}{b\left(b-a\right)}\right)c+\frac{1}{b\left(b-a\right)}c\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)}\\\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)},y=\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
ax+by=c,a^{2}x+b^{2}y=c
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
a^{2}ax+a^{2}by=a^{2}c,aa^{2}x+ab^{2}y=ac
כדי להפוך את ax ו- a^{2}x לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- a^{2} ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- a.
a^{3}x+ba^{2}y=ca^{2},a^{3}x+ab^{2}y=ac
פשט.
a^{3}x+\left(-a^{3}\right)x+ba^{2}y+\left(-ab^{2}\right)y=ca^{2}-ac
החסר את a^{3}x+ab^{2}y=ac מ- a^{3}x+ba^{2}y=ca^{2} על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
ba^{2}y+\left(-ab^{2}\right)y=ca^{2}-ac
הוסף את a^{3}x ל- -a^{3}x. האיברים a^{3}x ו- -a^{3}x מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
ab\left(a-b\right)y=ca^{2}-ac
הוסף את a^{2}by ל- -ab^{2}y.
ab\left(a-b\right)y=ac\left(a-1\right)
הוסף את a^{2}c ל- -ac.
y=\frac{c\left(a-1\right)}{b\left(a-b\right)}
חלק את שני האגפים ב- ab\left(a-b\right).
a^{2}x+b^{2}\times \frac{c\left(a-1\right)}{b\left(a-b\right)}=c
השתמש ב- \frac{\left(-1+a\right)c}{b\left(a-b\right)} במקום y ב- a^{2}x+b^{2}y=c. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
a^{2}x+\frac{bc\left(a-1\right)}{a-b}=c
הכפל את b^{2} ב- \frac{\left(-1+a\right)c}{b\left(a-b\right)}.
a^{2}x=\frac{ac\left(1-b\right)}{a-b}
החסר \frac{b\left(-1+a\right)c}{a-b} משני אגפי המשוואה.
x=\frac{c\left(1-b\right)}{a\left(a-b\right)}
חלק את שני האגפים ב- a^{2}.
x=\frac{c\left(1-b\right)}{a\left(a-b\right)},y=\frac{c\left(a-1\right)}{b\left(a-b\right)}
המערכת נפתרה כעת.
ax+by=c,a^{2}x+b^{2}y=c
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
ax+by=c
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
ax=\left(-b\right)y+c
החסר by משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{a}\left(\left(-b\right)y+c\right)
חלק את שני האגפים ב- a.
x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{c}{a}
הכפל את \frac{1}{a} ב- -by+c.
a^{2}\left(\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{c}{a}\right)+b^{2}y=c
השתמש ב- \frac{-by+c}{a} במקום x במשוואה השניה, a^{2}x+b^{2}y=c.
\left(-ab\right)y+ac+b^{2}y=c
הכפל את a^{2} ב- \frac{-by+c}{a}.
b\left(b-a\right)y+ac=c
הוסף את -bay ל- b^{2}y.
b\left(b-a\right)y=c-ac
החסר ca משני אגפי המשוואה.
y=\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}
חלק את שני האגפים ב- b\left(-a+b\right).
x=\left(-\frac{b}{a}\right)\times \frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}+\frac{c}{a}
השתמש ב- \frac{c\left(1-a\right)}{b\left(-a+b\right)} במקום y ב- x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{c}{a}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=-\frac{c\left(1-a\right)}{a\left(b-a\right)}+\frac{c}{a}
הכפל את -\frac{b}{a} ב- \frac{c\left(1-a\right)}{b\left(-a+b\right)}.
x=\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)}
הוסף את \frac{c}{a} ל- -\frac{\left(1-a\right)c}{\left(-a+b\right)a}.
x=\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)},y=\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}
המערכת נפתרה כעת.
ax+by=c,a^{2}x+b^{2}y=c
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\a^{2}&b^{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{b^{2}}{ab^{2}-ba^{2}}&-\frac{b}{ab^{2}-ba^{2}}\\-\frac{a^{2}}{ab^{2}-ba^{2}}&\frac{a}{ab^{2}-ba^{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{b}{a\left(b-a\right)}&-\frac{1}{a\left(b-a\right)}\\-\frac{a}{b\left(b-a\right)}&\frac{1}{b\left(b-a\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\c\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{b}{a\left(b-a\right)}c+\left(-\frac{1}{a\left(b-a\right)}\right)c\\\left(-\frac{a}{b\left(b-a\right)}\right)c+\frac{1}{b\left(b-a\right)}c\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)}\\\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=\frac{c\left(b-1\right)}{a\left(b-a\right)},y=\frac{c\left(1-a\right)}{b\left(b-a\right)}
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
ax+by=c,a^{2}x+b^{2}y=c
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
a^{2}ax+a^{2}by=a^{2}c,aa^{2}x+ab^{2}y=ac
כדי להפוך את ax ו- a^{2}x לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- a^{2} ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- a.
a^{3}x+ba^{2}y=ca^{2},a^{3}x+ab^{2}y=ac
פשט.
a^{3}x+\left(-a^{3}\right)x+ba^{2}y+\left(-ab^{2}\right)y=ca^{2}-ac
החסר את a^{3}x+ab^{2}y=ac מ- a^{3}x+ba^{2}y=ca^{2} על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
ba^{2}y+\left(-ab^{2}\right)y=ca^{2}-ac
הוסף את a^{3}x ל- -a^{3}x. האיברים a^{3}x ו- -a^{3}x מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
ab\left(a-b\right)y=ca^{2}-ac
הוסף את a^{2}by ל- -ab^{2}y.
ab\left(a-b\right)y=ac\left(a-1\right)
הוסף את a^{2}c ל- -ac.
y=\frac{c\left(a-1\right)}{b\left(a-b\right)}
חלק את שני האגפים ב- ab\left(a-b\right).
a^{2}x+b^{2}\times \frac{c\left(a-1\right)}{b\left(a-b\right)}=c
השתמש ב- \frac{\left(-1+a\right)c}{b\left(a-b\right)} במקום y ב- a^{2}x+b^{2}y=c. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
a^{2}x+\frac{bc\left(a-1\right)}{a-b}=c
הכפל את b^{2} ב- \frac{\left(-1+a\right)c}{b\left(a-b\right)}.
a^{2}x=\frac{ac\left(1-b\right)}{a-b}
החסר \frac{b\left(-1+a\right)c}{a-b} משני אגפי המשוואה.
x=\frac{c\left(1-b\right)}{a\left(a-b\right)}
חלק את שני האגפים ב- a^{2}.
x=\frac{c\left(1-b\right)}{a\left(a-b\right)},y=\frac{c\left(a-1\right)}{b\left(a-b\right)}
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}