פתור עבור x, y (complex solution)
\left\{\begin{matrix}x=-\frac{2}{m+6}\text{, }y=-\frac{3}{m+6}\text{, }&m\neq -6\\x=\frac{-2y-1}{3}\text{, }y\in \mathrm{C}\text{, }&m=6\end{matrix}\right.
פתור עבור x, y
\left\{\begin{matrix}x=-\frac{2}{m+6}\text{, }y=-\frac{3}{m+6}\text{, }&|m|\neq 6\\x=\frac{-2y-1}{3}\text{, }y\in \mathrm{R}\text{, }&m=6\end{matrix}\right.
גרף
שתף
הועתק ללוח
9x+my+3=0,mx+4y+2=0
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
9x+my+3=0
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
9x+my=-3
החסר 3 משני אגפי המשוואה.
9x=\left(-m\right)y-3
החסר my משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{9}\left(\left(-m\right)y-3\right)
חלק את שני האגפים ב- 9.
x=\left(-\frac{m}{9}\right)y-\frac{1}{3}
הכפל את \frac{1}{9} ב- -my-3.
m\left(\left(-\frac{m}{9}\right)y-\frac{1}{3}\right)+4y+2=0
השתמש ב- -\frac{my}{9}-\frac{1}{3} במקום x במשוואה השניה, mx+4y+2=0.
\left(-\frac{m^{2}}{9}\right)y-\frac{m}{3}+4y+2=0
הכפל את m ב- -\frac{my}{9}-\frac{1}{3}.
\left(-\frac{m^{2}}{9}+4\right)y-\frac{m}{3}+2=0
הוסף את -\frac{m^{2}y}{9} ל- 4y.
\left(-\frac{m^{2}}{9}+4\right)y=\frac{m}{3}-2
החסר -\frac{m}{3}+2 משני אגפי המשוואה.
y=-\frac{3}{m+6}
חלק את שני האגפים ב- -\frac{m^{2}}{9}+4.
x=\left(-\frac{m}{9}\right)\left(-\frac{3}{m+6}\right)-\frac{1}{3}
השתמש ב- -\frac{3}{6+m} במקום y ב- x=\left(-\frac{m}{9}\right)y-\frac{1}{3}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=\frac{m}{3\left(m+6\right)}-\frac{1}{3}
הכפל את -\frac{m}{9} ב- -\frac{3}{6+m}.
x=-\frac{2}{m+6}
הוסף את -\frac{1}{3} ל- \frac{m}{3\left(6+m\right)}.
x=-\frac{2}{m+6},y=-\frac{3}{m+6}
המערכת נפתרה כעת.
9x+my+3=0,mx+4y+2=0
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{9\times 4-mm}&-\frac{m}{9\times 4-mm}\\-\frac{m}{9\times 4-mm}&\frac{9}{9\times 4-mm}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{36-m^{2}}&-\frac{m}{36-m^{2}}\\-\frac{m}{36-m^{2}}&\frac{9}{36-m^{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{36-m^{2}}\left(-3\right)+\left(-\frac{m}{36-m^{2}}\right)\left(-2\right)\\\left(-\frac{m}{36-m^{2}}\right)\left(-3\right)+\frac{9}{36-m^{2}}\left(-2\right)\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{m+6}\\-\frac{3}{m+6}\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=-\frac{2}{m+6},y=-\frac{3}{m+6}
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
9x+my+3=0,mx+4y+2=0
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
m\times 9x+mmy+m\times 3=0,9mx+9\times 4y+9\times 2=0
כדי להפוך את 9x ו- mx לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- m ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- 9.
9mx+m^{2}y+3m=0,9mx+36y+18=0
פשט.
9mx+\left(-9m\right)x+m^{2}y-36y+3m-18=0
החסר את 9mx+36y+18=0 מ- 9mx+m^{2}y+3m=0 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
m^{2}y-36y+3m-18=0
הוסף את 9mx ל- -9mx. האיברים 9mx ו- -9mx מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
\left(m^{2}-36\right)y+3m-18=0
הוסף את m^{2}y ל- -36y.
\left(m^{2}-36\right)y=18-3m
החסר -18+3m משני אגפי המשוואה.
y=-\frac{3}{m+6}
חלק את שני האגפים ב- m^{2}-36.
mx+4\left(-\frac{3}{m+6}\right)+2=0
השתמש ב- -\frac{3}{6+m} במקום y ב- mx+4y+2=0. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
mx-\frac{12}{m+6}+2=0
הכפל את 4 ב- -\frac{3}{6+m}.
mx+\frac{2m}{m+6}=0
הוסף את -\frac{12}{6+m} ל- 2.
mx=-\frac{2m}{m+6}
החסר \frac{2m}{6+m} משני אגפי המשוואה.
x=-\frac{2}{m+6}
חלק את שני האגפים ב- m.
x=-\frac{2}{m+6},y=-\frac{3}{m+6}
המערכת נפתרה כעת.
9x+my+3=0,mx+4y+2=0
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
9x+my+3=0
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
9x+my=-3
החסר 3 משני אגפי המשוואה.
9x=\left(-m\right)y-3
החסר my משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{9}\left(\left(-m\right)y-3\right)
חלק את שני האגפים ב- 9.
x=\left(-\frac{m}{9}\right)y-\frac{1}{3}
הכפל את \frac{1}{9} ב- -my-3.
m\left(\left(-\frac{m}{9}\right)y-\frac{1}{3}\right)+4y+2=0
השתמש ב- -\frac{my}{9}-\frac{1}{3} במקום x במשוואה השניה, mx+4y+2=0.
\left(-\frac{m^{2}}{9}\right)y-\frac{m}{3}+4y+2=0
הכפל את m ב- -\frac{my}{9}-\frac{1}{3}.
\left(-\frac{m^{2}}{9}+4\right)y-\frac{m}{3}+2=0
הוסף את -\frac{m^{2}y}{9} ל- 4y.
\left(-\frac{m^{2}}{9}+4\right)y=\frac{m}{3}-2
החסר -\frac{m}{3}+2 משני אגפי המשוואה.
y=-\frac{3}{m+6}
חלק את שני האגפים ב- -\frac{m^{2}}{9}+4.
x=\left(-\frac{m}{9}\right)\left(-\frac{3}{m+6}\right)-\frac{1}{3}
השתמש ב- -\frac{3}{6+m} במקום y ב- x=\left(-\frac{m}{9}\right)y-\frac{1}{3}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=\frac{m}{3\left(m+6\right)}-\frac{1}{3}
הכפל את -\frac{m}{9} ב- -\frac{3}{6+m}.
x=-\frac{2}{m+6}
הוסף את -\frac{1}{3} ל- \frac{m}{3\left(6+m\right)}.
x=-\frac{2}{m+6},y=-\frac{3}{m+6}
המערכת נפתרה כעת.
9x+my+3=0,mx+4y+2=0
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}9&m\\m&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{9\times 4-mm}&-\frac{m}{9\times 4-mm}\\-\frac{m}{9\times 4-mm}&\frac{9}{9\times 4-mm}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{36-m^{2}}&-\frac{m}{36-m^{2}}\\-\frac{m}{36-m^{2}}&\frac{9}{36-m^{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-3\\-2\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{36-m^{2}}\left(-3\right)+\left(-\frac{m}{36-m^{2}}\right)\left(-2\right)\\\left(-\frac{m}{36-m^{2}}\right)\left(-3\right)+\frac{9}{36-m^{2}}\left(-2\right)\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{m+6}\\-\frac{3}{m+6}\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=-\frac{2}{m+6},y=-\frac{3}{m+6}
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
9x+my+3=0,mx+4y+2=0
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
m\times 9x+mmy+m\times 3=0,9mx+9\times 4y+9\times 2=0
כדי להפוך את 9x ו- mx לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- m ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- 9.
9mx+m^{2}y+3m=0,9mx+36y+18=0
פשט.
9mx+\left(-9m\right)x+m^{2}y-36y+3m-18=0
החסר את 9mx+36y+18=0 מ- 9mx+m^{2}y+3m=0 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
m^{2}y-36y+3m-18=0
הוסף את 9mx ל- -9mx. האיברים 9mx ו- -9mx מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
\left(m^{2}-36\right)y+3m-18=0
הוסף את m^{2}y ל- -36y.
\left(m^{2}-36\right)y=18-3m
החסר -18+3m משני אגפי המשוואה.
y=-\frac{3}{m+6}
חלק את שני האגפים ב- m^{2}-36.
mx+4\left(-\frac{3}{m+6}\right)+2=0
השתמש ב- -\frac{3}{6+m} במקום y ב- mx+4y+2=0. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
mx-\frac{12}{m+6}+2=0
הכפל את 4 ב- -\frac{3}{6+m}.
mx+\frac{2m}{m+6}=0
הוסף את -\frac{12}{6+m} ל- 2.
mx=-\frac{2m}{m+6}
החסר \frac{2m}{6+m} משני אגפי המשוואה.
x=-\frac{2}{m+6}
חלק את שני האגפים ב- m.
x=-\frac{2}{m+6},y=-\frac{3}{m+6}
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}