פתור עבור x, y
x=-2
y=-3
גרף
שתף
הועתק ללוח
5x+2y=-16,2x-3y=5
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
5x+2y=-16
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
5x=-2y-16
החסר 2y משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{5}\left(-2y-16\right)
חלק את שני האגפים ב- 5.
x=-\frac{2}{5}y-\frac{16}{5}
הכפל את \frac{1}{5} ב- -2y-16.
2\left(-\frac{2}{5}y-\frac{16}{5}\right)-3y=5
השתמש ב- \frac{-2y-16}{5} במקום x במשוואה השניה, 2x-3y=5.
-\frac{4}{5}y-\frac{32}{5}-3y=5
הכפל את 2 ב- \frac{-2y-16}{5}.
-\frac{19}{5}y-\frac{32}{5}=5
הוסף את -\frac{4y}{5} ל- -3y.
-\frac{19}{5}y=\frac{57}{5}
הוסף \frac{32}{5} לשני אגפי המשוואה.
y=-3
חלק את שני אגפי המשוואה ב- -\frac{19}{5}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=-\frac{2}{5}\left(-3\right)-\frac{16}{5}
השתמש ב- -3 במקום y ב- x=-\frac{2}{5}y-\frac{16}{5}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=\frac{6-16}{5}
הכפל את -\frac{2}{5} ב- -3.
x=-2
הוסף את -\frac{16}{5} ל- \frac{6}{5} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=-2,y=-3
המערכת נפתרה כעת.
5x+2y=-16,2x-3y=5
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-16\\5\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-16\\5\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-16\\5\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&2\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-16\\5\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{5\left(-3\right)-2\times 2}&-\frac{2}{5\left(-3\right)-2\times 2}\\-\frac{2}{5\left(-3\right)-2\times 2}&\frac{5}{5\left(-3\right)-2\times 2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-16\\5\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{19}&\frac{2}{19}\\\frac{2}{19}&-\frac{5}{19}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-16\\5\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{19}\left(-16\right)+\frac{2}{19}\times 5\\\frac{2}{19}\left(-16\right)-\frac{5}{19}\times 5\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-2\\-3\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=-2,y=-3
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
5x+2y=-16,2x-3y=5
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
2\times 5x+2\times 2y=2\left(-16\right),5\times 2x+5\left(-3\right)y=5\times 5
כדי להפוך את 5x ו- 2x לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- 2 ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- 5.
10x+4y=-32,10x-15y=25
פשט.
10x-10x+4y+15y=-32-25
החסר את 10x-15y=25 מ- 10x+4y=-32 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
4y+15y=-32-25
הוסף את 10x ל- -10x. האיברים 10x ו- -10x מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
19y=-32-25
הוסף את 4y ל- 15y.
19y=-57
הוסף את -32 ל- -25.
y=-3
חלק את שני האגפים ב- 19.
2x-3\left(-3\right)=5
השתמש ב- -3 במקום y ב- 2x-3y=5. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
2x+9=5
הכפל את -3 ב- -3.
2x=-4
החסר 9 משני אגפי המשוואה.
x=-2
חלק את שני האגפים ב- 2.
x=-2,y=-3
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}