פתור עבור x, y
x=-\frac{91}{164}\approx -0.554878049
y=-\frac{11}{41}\approx -0.268292683
גרף
שתף
הועתק ללוח
16x-7y=-7,20x-19y=-6
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
16x-7y=-7
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
16x=7y-7
הוסף 7y לשני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{16}\left(7y-7\right)
חלק את שני האגפים ב- 16.
x=\frac{7}{16}y-\frac{7}{16}
הכפל את \frac{1}{16} ב- -7+7y.
20\left(\frac{7}{16}y-\frac{7}{16}\right)-19y=-6
השתמש ב- \frac{-7+7y}{16} במקום x במשוואה השניה, 20x-19y=-6.
\frac{35}{4}y-\frac{35}{4}-19y=-6
הכפל את 20 ב- \frac{-7+7y}{16}.
-\frac{41}{4}y-\frac{35}{4}=-6
הוסף את \frac{35y}{4} ל- -19y.
-\frac{41}{4}y=\frac{11}{4}
הוסף \frac{35}{4} לשני אגפי המשוואה.
y=-\frac{11}{41}
חלק את שני אגפי המשוואה ב- -\frac{41}{4}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=\frac{7}{16}\left(-\frac{11}{41}\right)-\frac{7}{16}
השתמש ב- -\frac{11}{41} במקום y ב- x=\frac{7}{16}y-\frac{7}{16}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=-\frac{77}{656}-\frac{7}{16}
הכפל את \frac{7}{16} ב- -\frac{11}{41} על-ידי הכפלת המונה במונה והמכנה במכנה. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=-\frac{91}{164}
הוסף את -\frac{7}{16} ל- -\frac{77}{656} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=-\frac{91}{164},y=-\frac{11}{41}
המערכת נפתרה כעת.
16x-7y=-7,20x-19y=-6
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-7\\-6\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-7\\-6\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-7\\-6\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}16&-7\\20&-19\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-7\\-6\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{19}{16\left(-19\right)-\left(-7\times 20\right)}&-\frac{-7}{16\left(-19\right)-\left(-7\times 20\right)}\\-\frac{20}{16\left(-19\right)-\left(-7\times 20\right)}&\frac{16}{16\left(-19\right)-\left(-7\times 20\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-7\\-6\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{19}{164}&-\frac{7}{164}\\\frac{5}{41}&-\frac{4}{41}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-7\\-6\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{19}{164}\left(-7\right)-\frac{7}{164}\left(-6\right)\\\frac{5}{41}\left(-7\right)-\frac{4}{41}\left(-6\right)\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{91}{164}\\-\frac{11}{41}\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=-\frac{91}{164},y=-\frac{11}{41}
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
16x-7y=-7,20x-19y=-6
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
20\times 16x+20\left(-7\right)y=20\left(-7\right),16\times 20x+16\left(-19\right)y=16\left(-6\right)
כדי להפוך את 16x ו- 20x לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- 20 ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- 16.
320x-140y=-140,320x-304y=-96
פשט.
320x-320x-140y+304y=-140+96
החסר את 320x-304y=-96 מ- 320x-140y=-140 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
-140y+304y=-140+96
הוסף את 320x ל- -320x. האיברים 320x ו- -320x מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
164y=-140+96
הוסף את -140y ל- 304y.
164y=-44
הוסף את -140 ל- 96.
y=-\frac{11}{41}
חלק את שני האגפים ב- 164.
20x-19\left(-\frac{11}{41}\right)=-6
השתמש ב- -\frac{11}{41} במקום y ב- 20x-19y=-6. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
20x+\frac{209}{41}=-6
הכפל את -19 ב- -\frac{11}{41}.
20x=-\frac{455}{41}
החסר \frac{209}{41} משני אגפי המשוואה.
x=-\frac{91}{164}
חלק את שני האגפים ב- 20.
x=-\frac{91}{164},y=-\frac{11}{41}
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}